Jurnaliştii TVR cărora li s-au interzis colaborările externe, către Parlament: Pentru un venit suplimentar, trebuie să facem taximetrie sau livrare de pizza

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Jurnaliştii cărora conducerea Televiziunii Române le-a interzis să mai aibă colaborări externe au trimis o scrisoare către Comisiile de Cultură ale Parlamentului prin care cer găsirea unei soluţii, considerând hotărârea o nedreptate întrucât dreptul la muncă nu poate fi îngrădit.

În luna decembrie, Comitetul Director al Televiziunii Române a respins aproape toate colaborările externe ale jurnaliştilor, potrivit Paginademedia.ro. Printre cei afectaţi de această decizie se numără Liana Stanciu, care realizează de ani de zile matinalul postului de radio Magic FM, Radu Andrei Tudor, care prezenta buletinele de ştiri la Digi FM, precum şi o serie de comentatori sportivi, care colaborau cu Digi Sport sau Eurosport, printre care Emil Hossu Longin, Cristian Mîndru, Narcis Şelaru şi Marin Daniel Chican. 

Acum, jurnaliştii cărora li s-au interzis colaborările externe au trimis către Comisiile de Cultură ale Parlamentului o scrisoare prin care fac apel să se discute această situaţie, anunţă tot Paginademedia.ro.

Jurnaliştii TVR susţin că astfel de colaborări externe reprezintă o practică întâlnită peste tot în breaslă şi că, din 1995 şi până în prezent, a fost mereu un motiv de mândrie faptul că alte posturi au solicitat serviciile jurnaliştilor televiziunii publice. 

Mai mult, în schimbul acestor colaborări, mai ales în domeniul sportiv, TVR a primit sprijin şi facilităţi constând în imagini din competiţii şi transmisiuni prin satelit de la evenimentele sportive din Europa. 

De asemenea, semnatarii scrisorii subliniază că, începând cu anul 2014, au fost obligaţi să menţioneze în intervenţiile lor la alte posturi calitatea de jurnalist TVR, regulă pe care, spun ei, au respectat-o cu sfinţenie. 

„Toate colaborările oficiale ale angajaţilor TVR s-au realizat în afara orelor de serviciu, nu au afectat în vreun fel sarcinile de serviciu, nu au prejudiciat şi nu au afectat imaginea TVR, au respectat statutul jurnalistului TVR şi s-au desfăşurat în concordanţă cu regulamentele interne ale instituţiei şi cu respectarea achitării obligaţiilor fiscale faţă de bugetul de stat“, argumentează jurnaliştii TVR. 

Jurnaliştii afirmă că în SRTv nu se acordă sporul de fidelitate de 25%, aşa cum era prevăzut în Contractul Colectiv de Muncă, şi de mulţi ani nu se mai acordă o recompensă materială, sporul de vedetă, oamenilor care reprezintă imaginea Televiziunii Române. „În aceste condiţii, pentru a putea obţine un venit suplimentar, un jurnalist SRTv e nevoit să facă taximetrie, livrare de pizza, poate fi casier la supermarket sau poate face muncă necalificată.“

De asemenea, jurnaliştii TVR invocă libertatea muncii garantată de Consituţie şi susţin că această decizie îi pune în imposibilitatea de a se perfecţiona şi de a munci suplimentar în conformitate cu pregătirea pe care o avem.

„În ultimul deceniu, odată cu problemele financiare ale televiziunii publice, cele mai multe şi mai importante competiţii sportive au ajuns de la TVR la canalele de sport şi la televiziunile comerciale, situaţie care a redus drastic posibilitatea de a efectua comentarii pentru jurnaliştii TVR, colaborările fiind singurele ocazii de a se perfecţiona în sporturile pe care le aveau de acoperit la evenimente majore gen Jocuri Olimpice şi Campionate Mondiale de Fotbal, transmise de Televiziunea Română.

În încheiere, semnatarii scrisorii precizează că decizia a fost luată fără a li se prezenta motivaţia: Considerăm că o apreciere subiectivă a Comitetului Director în legătură cu activitatea noastră de colaborare cu alte societăţi de radiodifuziune sau televiziune, care a condus la interzicerea acesteia, fără a ni se prezenta măcar motivaţia, intră în contradicţie cu toate normele legale prezentate mai sus şi pe cale de consecinţă rezultă că ne-a fost îngrădit dreptul garantat prin Constituţie.

TV



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite