INTERVIU Adelin Petrişor: „Politicienii te vor slab, prost informat şi uşor de manipulat“ VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adelin Petrişor FOTO Eduard Enea
Adelin Petrişor FOTO Eduard Enea

Jurnalistul TVR Adelin Petrişor (43 de ani) este de părere că după 100 de ani România arată aşa cum au vrut societatea şi conducătorii şi este de părere că politicienii au interesul ca oamenii să fie needucaţi.

Adelin Petrişor, unul dintre cei mai respectaţi şi apreciaţi jurnalişti ai României, a vorbit la Adevărul Live despre marea tristeţe care marchează Centenarul: în urmă cu 100 de ani foarte mulţi români au murit pentru Unire şi după un secol noi nu am fost în stare să unim prin autostrăzi ceea ce acei oameni au unit cu sânge. Când spune „noi“, Adelin Petrişor se referă la cetăţeni şi politicieni deopotrivă. O vină colectivă pentru cum arată România în anul 2018. 

Adelin Petrişor va transmite şi anul de la Parada Militară de 1 Decembrie, a 20-a din cariera sa de jurnalist. Televiziunea Română este Official Broadcaster al evenimentului şi promite cea mai frumoasă experienţă a paradei de 1 Decembrie. TVR va surprinde pentru telespectatori cele mai bune imagini, camere de filmare urmând a fi amplasate pe Arcul de Triumf, Casa Presei, dar şi în elicoptere şi pe TAB-ul militar. 

Noi nu suntem în stare să unim prin autostrăzi ceea ce românii care au luptat acum 100 de ani au unit cu sânge. E o neîmplinire mare pentru care purtăm vina absolute toţi cei 20 de milioane, nu doar liderii noştri.

„Adevărul“: Cum arată România şi românii în anul Centenarului?

Adelin Petrişor: România arată fix cum arată românii. România nu poate să arate mai bine decât suntem noi ca societate. Avem şi bune, avem şi rele. Mi se pare foarte trist că în urmă cu 100 de ani foarte mulţi români au murit pentru Unire şi după un secol noi nu am fost în stare să unim provinciile prin autostrăzi. Noi nu suntem în stare să unim prin autostrăzi ceea ce oamenii ăia au unit cu sânge. E o neîmplinire mare pentru care purtăm vina absolut toţi cei 20 de milioane de români, nu doar liderii noştri. Ei sunt exact aşa cum suntem noi, apar din rândul nostru, nu vin ca Neptun din spuma mării. 

Spui că nu este doar vina politicienilor pentru starea României. Cu ce greşesc românii?

Este vina politicienilor, dar este şi vina noastră. Noi îi punem acolo. În democraţie există votul, este un instrument important şi foarte puternic. Este o sancţiune pentru un politician care nu-şi face treaba. România este aşa pentru că dacă aduni 20 de milioane de oameni şi îi împarţi la 20, asta îţi rezultă. Atât putem noi acum. 

Cu cât ridici mai mult nivelul oamenilor din ţara asta, cu atât ei vor fi mai greu de păcălit, vor începe să ia decizii în cunoştinţă de cauză. Peste tot politicienii te-ar vrea slab, prost informat şi uşor de manipulat.

Ne merităm conducătorii?

Absolut. Întotdeauna un popor îşi merită liderii. Politicienii nu vin de undeva paraşutaţi, sunt din rândul nostru. Politicienii au în spate voturile pe care le-au dat românii. Dacă vorbim de 100 de ani de România şi multe proiecte care au eşuat, trebuie să ni le asumăm toţi, nu doar 10 oameni. Este vina tuturor celor care votează sau nu votează, îşi fac treaba mai bine sau mai prost. Pătrăţica fiecăruia influenţează ţara, România este formată din 20 de milioane de pătrăţele. Dacă mâine vom fi mai buni în pătrăţica noastră, România va arăta din ce în ce mai bine.

Pe de altă parte, politicienii stabilesc direcţia în care merg toate aceste 20 de milioane de pătrăţele.

Politicienii au interesul ca oamenii să fie needucaţi. Politicienii te vor slab, prost informat şi uşor de manipulat. Eu întotdeauna am spus că cel mai important proiect pentru România este cel al învăţământului, de aici pleacă tot. Cu cât ridici mai mult nivelul oamenilor din ţara asta, cu atât ei vor fi mai greu de păcălit, vor începe să ia decizii în cunoştinţă de cauză. 

Apropo de învăţământ. Te temi pentru viitorul fiicei tale?

E complicat. Am avut la un moment dat o dispută cu o prietenă care îmi spunea că nu sunt un bun român pentru că nu am donat bani pentru a cumpăra sculptura lui Brâncuşi (Cuminţenia Pământului – n.r.). Mi se pare nedrept să cumpăr şi cultura, în condiţiile în care plătesc o şcoală particulară pentru fata mea, fiindcă în Sectorul 1 nu avem o şcoală în care să poată învăţa în condiţii civilizate. Plătesc analize la clinici private, deşi eu contribui la finanţarea sistemului de sănătate. Nici şosele nu am. Dacă eu cumpăr şi cultura, statul ce mai face? 

Am uitat foarte repede că într-o dictatură nu poţi să visezi sau dacă o faci, o faci cu frică. Am fost în 2012 în Coreea de Nord şi m-am speriat gândindu-mă că aşa ar fi putut arătat România fără 1989.

Se spune că poporul care nu-şi cunoaşte istoria riscă să repete greşelile strămoşilor. Ce lecţii nu şi-au învăţat românii?

Uităm repede. Eu am prins doar 13-14 ani de comunism, însă îmi aduc aminte ce greu era. Mă doare sufletul când aud oameni care spun că era mult mai bine pe vremea lui Ceauşescu. Probabil că erau şi părţi bune, dar nu era mai bine în comunism. Este foarte important să putem fi liberi, să avem dreptul să ne exprimăm liber. Este foarte important să putem călători, să ne putem trimite copiii să înveţe la Sorbona, la Oxford sau la o universitate din Baia Mare. Este foarte important liberul arbitru. Am uitat foarte repede că într-o dictatură nu poţi să visezi sau, dacă o faci, o faci cu frică. Am fost în 2012 în Coreea de Nord şi m-am speriat gândindu-mă că aşa ar fi putut arătat România fără 1989. Este foarte grav că uităm istoria. Nu, nu era deloc mai bine înainte. E dreptul lor să spună asta, dar este şi dreptul meu să-i contrazic. 

Există dezbateri despre jurnalistul-protestatar. Poţi fi şi una, şi alta?

Eu cred că atâta timp cât eşti ziarist, transmiţi din Piaţă fără să stabileşti tu dacă e bine sau dacă e rău. Noi suntem jurnalişti, nu judecători. Nu judecăm şi nu ne dăm cu părerea. E foarte uşor să-ţi dai cu părerea, moderatorul român a devenit cel care le ştie pe toate şi îţi scoate ţie ochii să-ţi arate cum e bine. El trebuie să-ţi aducă la cunoştinţă şi tu să judeci care e partea bună şi care cea proastă. Cei mai mulţi moderatori din România vor să arate că ei ştiu, să-şi exprime propria opinie şi să înveţe ei telespectatorul. Nu este corect. 

Ai simţit vreodată că există o anumită presiune politică, fiind vorba de televiziunea de stat, că nu poţi să te exprimi liber?

Da, sigur. Am simţit la un moment dat chestia asta. Cristian Tudor Popescu şi Cătălin Tolontan erau foarte critici la adresa televiziunii publice şi le spuneam că TVR are mecanismele care te ajută în momentele în care un şef încearcă să îţi pună pumnul în gură. Sunt alte redacţii în care nu cred că funcţionează mecanismele astea.

La ce mecanisme te referi mai exact?

Am fost în conflict direct cu şeful meu de la ştiri, Claudiu Lucaci la acea vreme. Apăruseră imaginile cu Elena Udrea şi cu Alina Bica la Paris. O colegă a sunat-o pe Bica şi a obţinut celebra declaraţie: „Da’ ce-am făcut doamnă, am tras pe nas?“. Când şeful DIICOT vorbeşte în halul ăsta, eu zic că este de interes public. Deşi colega mea se prezentase şi a spus că înregistrează, Lucaci nu a vrut să dea pe post declaraţia pe motiv că Bica ar fi fost înregistrată fără să ştie. Colega mea a fost pusă să o mai sune o dată pe Bica, aceasta a dat o declaraţie mai coafată şi au folosit-o în ştire. Atunci eu am spus în redacţie că dacă nu dăm prima declaraţie în ştire, eu o voi pune pe blog pentru că trebuie să ajungă la oameni. Nu au dat-o, am pus-o pe blog şi a fost preluată de absolut toate televiziunile şi agenţiile de presă din România. În ce altă redacţie aş fi putut face chestia asta şi să rămân angajat? Am putut lupta. Ai atâta libertate câtă vrei să ai. Şi în TVR, dacă vrei să lupţi, poţi să ai libertate. Dacă ţi se întâmplă ce mi s-a întâmplat mie, ai armele să lupţi şi să-ţi susţii punctul de vedere. 

Dacă vrei să-ţi aperi meseria, şi în TVR poţi să faci asta. Depinde cât vrei să fii de jurnalist. În momentul în care voi considera că nu mai pot face treabă bună în TVR, cu siguranţă voi pleca mai departe.

Ţi s-a întâmplat vreodată să ţi se spună „dacă nu îţi convine, pleci“?

Nu. Dar asta nu înseamnă că nu sunt unii cărora li s-a spus chestia asta. Asta ţine de calibrul fiecăruia, de cât de mult ţinem la meseria noastră. Dacă vrei să-ţi aperi meseria, şi în TVR poţi să faci asta. Depinde cât vrei să fii de jurnalist. Am mulţi prieteni care râd de TVR şi-mi spun „frate, nu e ca BBC“. Da, dacă eram în Marea Britanie ne-am fi numit BBC, nu TVR. Dacă Televiziunea Română are probleme e şi pentru că este în societatea românească, pentru că politicienii o tratează în stilul ăsta. Noi românii am făcut TVR-ul să arate aşa. TVR este televiziune publică, trebuie criticată, sunt bani de la buget, oamenii au tot dreptul să ceară TVR să fie mai bună. Foarte multă lume înjură TVR-ul, dar niciodată nimeni nu laudă când face o transmisiune cum a fost cea de la înmormântarea Majestăţii Sale Regele Mihai, au preluat semnal absolut toate televiziunile din România. Am fost foarte bucuros când foarte mulţi oameni la a căror părere ţin ne-au apreciat transmisiunile din 10 august şi au spus că au fost cele mai echilibrate. 

O să aveţi o transmisiune de amploare şi pe 1 Decembrie. 

Da, este a 20-a paradă ca jurnalist. Televiziunea Română va fi Official Broadcaster al evenimentului, asta înseamnă că absolut toate imaginile pe care le veţi vedea în direct de la Arcul de Triumf, la orice televiziune din România, sunt filmate de operatorii TVR. Sunt curios şi dacă vor scrie „preluare TVR“, anul trecut am văzut pe prea puţine posturi menţiunea asta. Vor fi foarte multe ediţii speciale, începând cu 7 dimineaţa, legate de 1 Decembrie. Vom avea invitaţi, sportive, oameni de carieră, ofiţeri militari. De altfel, vom avea multe poveşti din campania „Eu sunt România“, începută anul trecut. Promovăm oameni interesanţi, tineri, arhitecţi, oameni care luptă în ONG-uri pentru a face lucruri bune pentru România. De la 9.50 vom transmite parade de la Bucureşti, vom transmite parade de la Alba Iulia. Sunt zeci de camera care vor filma. Seara vom transmite Telejurnalul, de la ora 20.00, şi gazde vor fi un coleg de la Bucureşti şi prezentatoarea de la TVR Moldova, doar cu subiecte legate de 1 Decembrie.

De 10 ani transmit pentru TVR parade de 1 Decembrie şi niciodată nu am fost festivist. Am spus câte probleme are armata, am vorbit despre dotarea de muzeu a armatei române. Multă lume m-a înjurat pentru chestia asta. Sigur, sunt şi multe lucruri bune care se întâmplă, paşi înainte, au făcut contracte pentru rachete Patriot, pentru HIMARS. Dar sunt şi foarte multe lucruri care n-au fost făcute: avem doar 12 avioane F-16 şi am avea nevoie de vreo 48. Am vorbit întotdeauna despre toate, M-am gândit că este cea mai bună ocazie să vedem părţile bune şi părţile rele. Politicienii întotdeauna se bucură de festivism, e o bună ocazie să mai apară punând o coroană, toţi se bucură să se bage în cadre de genul acesta. Însă noi nu ar trebui să uităm neîmplinirile, trebuie să vorbim despre ele.

T

TV



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite