De ce nu mai face „Dallas“ audienţă?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Patrick Duffy, Linda Gray şi Larry Hagman nu mai
atrag telespectatorii ca odinioară FOTO Wenn
Patrick Duffy, Linda Gray şi Larry Hagman nu mai atrag telespectatorii ca odinioară FOTO Wenn

Dacă primele două episoade ale serialului i-au ţinut pe români lipiţi de micile ecrane, următoarele două, difuzate sâmbăta trecută, la Antena 1, au înregistrat o scădere drastică de rating, audienţa aproape înjumătăţindu-se.

Curiozitatea şi nostalgia i-au determinat pe români să urmărească în număr mare primele două episoade al noii serii „Dallas“, care a readus pe ecrane eroi îndrăgiţi precum J.R., Sue Ellen şi Bobby, şi a transformat postul Antena 1 în lider de audienţă. Însă istoria nu s-a repetat şi sâmbăta trecută, când publicul a preferat să urmărească alte programe.

La nivelul publicului urban, primele două episoade ale noii serii au fost urmărite în medie, pe minut, de 1.168.000 telespectatori. Următoarele două, difuzate de Antena 1 pe 19 ianuarie, au ţinut în faţa televizoarelor doar 613.000 de telespectatori, un pic mai mult de jumătate faţă de prima săptămână. La nivel naţional, în prima săptămână serialul a fost urmărit de 2.309.000 telespectatori pe minut (12,1 rating), iar în a doua săptămână de 1.275.000 de (6,7 rating). 

J.R., învins de Stallone

Sâmbăta trecută, publicul a preferat postul Pro TV şi pe Sylvester Stallone, protagonistul filmului „Specialistul“ difuzat pe acelaşi interval orar cu „Dallas“. Pro TV a înregistrat un rating 11,5 la nivel urban (1.206.000 telespectatori) şi de 12.9 la nivel naţional (2.460.000 de telespectatori).

Nici în SUA, unde primul sezon al noii serii a avut ratinguri foarte bune, serialul nu a obţinut totuşi la audienţa pe care o făcea odinioară. O explicaţie pentru acest lucru a fost oferită chiar de regretatul actor Larry Hagman, interpretul lui J.R., într-unul dintre ultimele sale interviuri.

„Pe vremea când era difuzată seria originală din «Dallas», erau trei mari reţele de televiziune. Acum sunt nenumărate. E o competiţie foarte mare. Obişnuiam să avem 27 de milioane de telespectatori pe episod. Acum, dacă serialul va ajunge vreodată la 17 milioane de telespectatori, vom fi norocoşi. Sunt 130 de seriale care rulează, înainte erau doar 30. E o mare diferenţă în ceea ce priveşte publicul telespectator de acum şi cel de atunci“, declara Larry Hagman.

Un alt motiv care ar putea explica scăderea popularităţii serialului îl reprezintă noul scenariu, caracterizat drept „previzibil“ de unii telespectatori, dar şi construcţia personajelor.

dallas serie noua

Protagoniştii cred însă că publicul nu ar trebui să tragă concluzii pripite. Când i s-a făcut oferta, Patrick Duffy s-a arătat surprins de această încercare de continuare a serialului, căci nu considera că după moartea lui Leonard Katzman (producător executiv şi principalul scenarist) mai poate exista cineva capabil să înţeleagă mesajul pe care trebuie să-l transmită „Dallas“. „Nu credeam într-o revenire, nu credeam că mai există cineva care să înţeleagă ideea producţiei, dar asta până am citit scenariul Cynthiei (scenarista Cynthia Cidre – n.r.)“, a declarat el într-un interviu acordat pentru ultimatedallas.com.

Publicul trebuie să aibă rabdare

Mulţi fani s-au arătat îngrijoraţi că această continuare nu se va ridica la standardele seria originale, însă actorul sfătuieşte telespectatorii să urmărească măcar câteva episoade şi dacă nu se vor convinge că este un show la fel de bun să nu se mai uite.

În schimb, Linda Gray crede că cei care sunt obişnuiţi să critice vor critica indiferent de ceea ce vor vedea. „Dacă vor urmări cu interes serialul, în mod clar îl vor îndrăgi“, a completat ea. 

Actorii sunt de părere că Leonard Katzman ar fi foarte fericit dacă ar fi văzut această continuare a serialului. „Cred că el ar fi realizat că ne confruntăm cu o nouă generaţie şi avem nevoie de un alt tip de show. Nu este ceea ce ar fi creat el, dar sigur i-ar fi plăcut transformările prin care a trecut serialul său“, a mai spus Patrick Duffy.

„Pe vremea când era difuzată seria originală din «Dallas», erau trei mari reţele de televiziune. Acum sunt nenumărate. E o competiţie foarte mare. 

Pentru interpreta lui Sue Ellen, scenariul semnat de Cynthia Cidre a însemnat o schimbare uriaşă. „Scenariul seriei originale era axat pe bărbaţi. Femeile erau doar reactori aflaţi sub influenţa masculină. Când am văzut numele Cynthiei am fost foarte entuziasmată şi mi-am sunat agentul pentru a-mi aranja o întâlnire cu ea. Eram curioasă cum va evolua Sue Ellen. În episodul pilot nu aveam prea multe de făcut şi eram emoţionată, căci credeam că nu vor şti ce loc să-i găsească personajului meu“, a explicat actriţa, care sfătuieşte publicul să aibă răbdare timp de câteva episoade.

„După primele şapte episoade, pentru noi, actorii, a fost uimitor. Citeam scenariul şi eram surprinşi de ceea ce avea să se întâmple. Ce se întâmplă în primele şapte episoade este de fapt o introducere pentru ceea ce va urma“, a povestit Linda.

Larry Hagman, care a încetat din viaţă anul trecut, în noiembrie, din cauza unui cancer la gât, a recunoscut că ideea revenirii nu l-a tentat de la început. „Când m-au sunat şi m-au abordat pentru serial, le-am spus că nu sunt singur. Dar când mi-au spus că joacă şi Linda, şi Patrick, am spus OK“, a mărturisit actorul. „Apoi m-a sunat Linda şi m-a întrebat: «Ai citit scenariul?» Şi eu i-am spus: «N-am nevoie să citesc niciun scenariu», a povestit Hagman într-unul dintre ultimele sale interviuri.

Visul nu se mai regăseşte

„Scenariul «Dallas-ului» iniţial a funcţionat ca o aspiraţie, pentru că, deşi românii nu au rezonat foarte mult cu povestea petrolului, ei aveau acces la un ideal, la visul american. Visul acesta nu se mai regăseşte, nu mai există nici factorul aspiraţional şi nici factorul de curiozitate“, explică regizorul Iulia Rugină un posibil motiv al dezinteresului publicului.

„Primul episod a avut audienţe mari pentru că telespectatorii au fost nostalgici, era nostalgia vizavi de perioada în care erau tineri, în perioada comunistă. Este mai mult o nostalgie personală, ca în filmul «Goodbye, Lenin». Poate că «Dallas» ar fi avut mai mult succes dacă revenea în formatul iniţial, ca să le reamintească de perioada tinereţii şi de cum erau ei atunci. Spectatorii au îmbătrânit odată cu personajele şi nu mai relaţionează cu ele, nu mai empatizează“, adaugă aceasta.

tabel audiente dallas
TV



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite