Chefii Bontea, Dumitrescu şi Scărlătescu, la Adevărul Live: „Bucătăria românească are un mare neajuns – criticul culinar, românul care este foarte alintat“ VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Chefii Sorin Bontea, Florin Dumitrescu şi Cătălin Scărlătescu se „duelează“ din nou la „Chefi la cuţite“ FOTO Dorin Constanda
Chefii Sorin Bontea, Florin Dumitrescu şi Cătălin Scărlătescu se „duelează“ din nou la „Chefi la cuţite“ FOTO Dorin Constanda

Chefii Sorin Bontea, Florin Dumitrescu şi Cătălin Scărlătescu au fost prezenţi în studioul Adevărul Live pentru a discuta despre al doilea sezon al show-ului „Chefi la cuţite“, de la Antena 1, pentru a pune sub lupă obiceiurile gastronomice ale românilor, dar şi pentru a da sfaturi despre o alimentaţie corectă.

Chefii Sorin Bontea, Cătălin Scărlătescu şi Florin Dumitrescu se întorc la Antena 1 de luni, 5 septembrie, de la ora 20.30, în fiecare luni şi marţi, cu al doilea sezon „Chefi la cuţite“. Cu şi mai mult umor şi ironii la purtător, dar şi cu strategii de luptă schimbate, cei trei chefi ajung la cuţite încă de la primele farfurii din etapa jurizării pe nevăzute. Prima ediţie „Chefi la cuţite“ aduce la jurizarea pe nevăzute farfurii gustoase, dar şi dezastre în bucătărie, oameni cu poveşti haioase şi deopotrivă emoţionante. De la o educatoare, la un specialist în comunicare sau un fost militar, lista celor care vin în show-ul de la Antena 1 e tot mai variată.

După ce primul sezon a fost câştigat de echipa Bontea, revenirea din această toamnă se anunţa şi mai picantă pentru că fiecare dintre cei trei este decis să câştige. Noi concurenţi, noi talente descoperite în bucătărie,  competiţie condimentată cu multe ironii şi momente memorabile, toate îi vor face pe chefi să dea şi mai multă culoare competiţiei.

La Adevărul Live, cei trei chefi au vorbit despre provocările noului sezon „Chefi la cuţite“, au analizat felul în care românii mănâncă şi gătesc şi dau sfaturi despre o bună alimentaţie.

„Chefi la cuţite“ revine cu sezon al doilea. La ce ne putem aştepta?

Cătălin Scărlătescu: La cuţite în spate. (Râde) Sezonul doi este de departe mai fantastic şi mai dinamic decât primul, pentru că eu am învăţat cum să-mi ascut cuţitele, ca să-i pot linşa pe colegi. Am reuşit să ajungem la momentul la care ne facem echipele, eu am deja o echipă hollywoodiană, ai mei sunt toţi bucătari de top, chiar dacă în realitate nu sunt, vor deveni. M-am antrenat foarte tare pentru treaba asta şi anul ăsta nu-l mai las pe Bontea să mai spună: „Eu am câştigat!“ Dacă n-am să pot câştiga eu, măcar să-l ajut pe Florin să-i tragem covorul de sub picioare lui Sorin, să nu mai câştige tot el. Anul ăsta la preselecţii m-a înebunit: „Eu am câştigat, eu am câştigat!“

Sorin Bontea:  E vorba de orgolii aici, nu de bani.

Florin Dumitrescu:  Avem un foarte lung drum de parcurs în preselecţii, peste 200 de concurenţi, incredibil de mulţi, foarte multe farfurii, foarte multe experienţă noi, un amalgam de întâmplări frumoase, altele mai puţin frumoase.

Cătălin Scărlătescu:  Sticla te limitează oarecum. Concurenţii au mult mai multe de arătat. Bontea, Scărlătescu şi Dumitrescu l-au scos pe bucătar din bucătărie, l-au şlefuit şi l-au făcut chef din momentul primului show culinar. Toţi au devenit chefi, noi suntem naşii voştri, ai chefilor, şi tot pe noi cade responsabilitatea de a scoate bucătăria românească din umbră. În momentul de faţă asta facem cu fiecare din concurenţii pe care îi alegem. Sorin Bontea spune că important e finalul, eu cred că foarte important este tot acest drum pe care îl parcurgem împreună. Încercăm să gătim fără a pune mâna pe ustensile, pe materie primă, încercăm să dăm gust fără să gustăm.

Au fost incidente sau faze amuzante la filmări?

Sorin Bontea: Întâmplări amuzante sunt, pentru că nu ştim niciodată cine stă în spatele uşilor, asta e cea mai interesantă chestie şi pentru noi este şi o provocare. Suntem mereu curioşi să vedem cine stă în spatele uşilor şi încercăm să ne dăm seama, să ghicim ce fel de personaj este. Am făcut tot felul de pariuri între noi, sunt tot felul de faze amuzante, personaje, glume foarte bune.

Florin Dumitrescu: Aşa am descoperit că Scărlătescu este foarte iubit de femei, dar nu orice tip de femei, ci alea trecute de 35-40 de ani. Sunt faze frumoase, sunt concurenţi interesanţi, unii dintre ei chiar ne-au sfidat, sunt foarte mulţi români întorşi din străinătate.

Sorin Bontea: Ne-a bucurat mult că au venit oameni foarte bine pregătiţi, bucătari foarte buni, oameni pasionaţi de bucătărie şi ăsta e un plus pentru noi. Au avut curajul, iar noi suntem fericiţi că au venit.

Florin Dumitrescu: Au fost eliminaţi concurenţi buni, dar au fost foarte mulţi, a trebuit să alegem.

Cătălin Scărlătescu:  Totul e pe mâncare.

Sorin Bontea: Câţiva concurenţi chiar ne-au spus că nu se aşteptau să fie atât de greu.

Florin Dumitrescu: Şi eu mă gândesc câteodată cum se simt concurenţii în faţa noastră, pentru că şi mie mi-ar plăcea să fiu pus în situaţia asta. Emoţiile sunt foarte mari, pentru că ajungi în sfârşit să pui farfuria în faţa unui juriu care îţi poate decide viitorul. Mâncarea este foarte importantă în show, dar evoluţia de după show este mai importantă pentru concurent. Cred că e destul de greu pentru concurenţi, un concurent mi-a zis chiar că voia să o ia la fugă.

Sorin Bontea: În momentul în care găteşti cu emoţii, există întotdeauna riscul să greşeşti. Şi noi păţim cam la fel când intrăm la dueluri, e groaznic pentru noi.

Florin Dumitrescu: În prima fază a concursului este vorba despre concurenţii pe care îi adunăm, în momentul în care ajungem mai adânc în concurs şi intrăm în faza de dueluri, atunci emoţiile sunt mult mai mari, pentru noi mai ales. Totul se învârte în jurul nostru.

Ce face câştigătorul sezonului trecut, Cristian Şerb?

Sorin Bontea: Este chef într-un restaurant.

Cătălin Scărlătescu:  Ai mei au muncit pe rupte, am ţinut o terasă extraordinară. E foarte interesant să-i vezi după competiţie. Omul de acasă trebuie să înţeleagă ce facem noi acolo, dacă ei au învăţat o reţetă, eu sunt mulţumit. Eu ştiu să gătesc şi împart toată treaba asta cu oricine, şi cu colegii, şi cu concurenţii, şi cu cameramanii, toţi au devenit bucătari.

Sorin Bontea: Cei care se uită la noi, din spatele televizorului, trebuie să înţeleagă că oricine poate participa, că dacă e pasionat, poate face bucătărie. 

Sorin Bontea, Florin Dumitrescu şi Cătălin Ştefănescu şi-au ascuţit cuţitele FOTO Antena 1

chefi
chefi

Cât de greu e, de fapt, munca cu voi într-o bucătărie profesionistă?

Florin Dumitrescu: Ne comportăm puţin mai rău decât la televizor. Când trebuie să faci un business dintr-un restaurant, mâncarea să fie bună, clienţii să revină, atunci iese perfecţionistul din fiecare dintre noi şi nu vorbesc doar de noi trei, orice bucătar bun din lumea asta e ghidat de acelaşi principiu – lucrurile să iasă perfect. Când lucrurile sunt perfecte, este OK pentru toată lumea, când nu, e rău pentru toată lumea şi primul care cade este cheful. Munca asta te obligă să-l mai cerţi pe unul, e ca un antrenament.

Cum se poate combate stresul în bucătărie?

Sorin Bontea: Eu merg la pescuit, dar stresul în bucătărie e normal, dar cred că e mai multă adrenalină. Când e foarte aglomerat, e cea mai frumoasă parte, cred că atunci vrei să-ţi arăţi ţie în primul rând că eşti capabil să coordonezi bucătăria. E foarte important şi ce transmiţi bucătarilor de sub tine, eu am învăţat un lucru foarte bun de la cineva: nu trebuie să munceşti cu ei, ei trebuie să muncească pentru tine. Eu încerc să impun cât mai mult respect. Stresul nu ajută, mai mult îi dai peste cap, dar sunt şi părţi inevitabile în bucătărie.

Cătălin Scărlătescu: Strigătele puternice îi motivează.

Sorin Bontea: Doar pe unii. Trebuie să-l cunoşti pe fiecare.

Florin Dumitrescu: Pe mine mă relaxează foarte mult că am trei prinţese acasă, soţia şi două fete. Poţi întreba concurenţii din toate emisiunile de gătit care au fost în România de ce au rămas în domeniu. Pentru că sunt dependenţi de adrenalina bucătăriei. Eu am avut o nuntă de 800 de persoane, unde a trebuit să servesc foarte repede şi foarte bine. În şedinţa de dinainte le-am zis bucătarilor mei: avem de dat 800 de farfurii afară, dacă facem mai mult de 15 minute la un service, nunta va fi un eşec. La unul dintre felurile de mâncare servirea s-a făcut în 8 minute, deci 100 de farfurii pe minut. În momentul ăla bucătarii mei erau entuziasmaţi că au reuşit să îndeplinească termenul, ba chiar să-l depăşească, a fost o satisfacţie personală. Cred că fiecare bucătar e ghidat de treaba asta, să-şi îndeplinească obiectivul cât mai bine, cât mai repede şi fără plângeri.

Sorin Bontea: Eu de multe ori când ajung acasă după serviciu nu mai pot să vorbesc, iar soţia tot îmi reproşează, dar pur şi simplu nu mai pot. Oboseşti la un moment dat. Un chef trebuie să fie şi un psiholog foarte bun, să înţeleagă echipa şi să-i cunoască foarte bine pe oamenii cu care lucrează, să-i vorbească fiecăruia pe limba lui. E foarte important.

Meseria de bucătar se alege sau nu?

Cătălin Scărlătescu: Eu îţi spun ce mi s-a întâmplat mie. Eu sunt sigur că nu eu am ales-o, ci a fost invers. Nu ştiu dacă aş putea să mă fac sudor sau orice altceva, nici nu aş putea să mă gândesc. Vreau să rămân bucătar şi dacă ar fi să mă mai nasc încă o dată, tot bucătar aş vrea să fiu, pentru că e o meserie atât de complexă, atât de frumoasă şi de gustoasă.

Sorin Bontea, Florin Dumitrescu şi Cătălin Scărlătescu s-au „înţepat“ la Adevărul Live FOTO Dorin Constanda

Chefii Bontea

Are sau nu România o bucătărie tradiţională?

Sorin Bontea: Întrebarea este de când există bucătăria românească? Nu ştim. Avem foarte multe influenţe, de la toate popoarele care au trecut peste noi. Dar ce avem mie îmi place foarte mult şi cred că de multe ori este mult mai bună şi mai gustoasă decât altele. Aş vrea să văd că mai găteşte lumea în oale de lut, că sem mai face pâine la ţest. Cam asta reprezintă un popor sau o bucătărie.

Florin Dumitrescu: Tradiţia trebuie păstrată, asta e cel mai important, mai ales în mâncarea, asta dă indentitatea de a fi român. Singura problemă a noastră e că nu avem colecţia de primăvară-vară.

Cătălin Scărlătescu: În 2000 de ani, bucătăria românească a evoluat atât cât trebuia, trebuie să le mulţumim bulgarilor, ruşilor, turcilor, tuturor vecinilor, pentru că au dat şi de la ei. Cea mai mare influenţă este din Imperiul Otoman, de acolo se trage jumătate din mâncarea noastră. La noi sunt autentice, se fac diferit, au altă formă, au total alt gust, fiecare le face în felul în care le-a prins. Mâncarea noastră e foarte diversă, avem de toate. Bucătăria românească are un mare neajuns – criticul culinar, ăla de acasă, care este foarte alintat. Românul la mâncare este atât de alintat, noi vrem din fiecare câte puţin. La noi s-a împământenit treaba aia la nuntă, s-a ajuns la 25 de elemente în farfurie, mai avem puţin şi o să mâncăm aperitivul pe două etaje.

Sorin Bontea: Există o explicaţie, e vorba şi de cum se face nunta, stai o zi întreagă pe drumuri, ajungi seara la restaurant şi eşti lihnit, vrei cât mai mult de mâncare.

Ştiu românii să mănânce bine/sănătos sau nu?

Florin Dumitrescu: Eu am observat asta la bunica mea, e o persoană foarte credincioasă, mergea la biserică mereu, îşi ţinea dieta în funcţie de calendarul creştin-ortodox. Calendarul este foarte deştept şi foarte bine pus la punct cu perioadele lui de post, dacă ţii posturile ortodoxe, ajungi de la Ştefănescu la tine, cred că e o modalitate de a ţine oamenii în frâu. Eu chiar cred asta. Astăzi românul când se duce într-o cârciumă comandă foarte mult. După ‘89, am văzut că a evoluat clientul de restaurant. Cred că românul s-a mai cizelat, a mai învăţat ce să mănânce, asta pentru că s-au spart graniţele.

TV



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite