Câţi bani va primi Televiziunea Română în 2016 de la bugetul de stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Societatea Română de Televiziune (SRTv) va primi de la bugetul de stat, în 2016, o sumă de 135.898.000 de lei, care va fi folosită în special pentru emisia terestră a televiziunilor din portofoliul său, dar şi pentru funcţionarea TVR Moldova şi a TVR Internaţional.

Suma pe care SRTv o va primi de la bugetul de stat în anul 2016 a fost avizată favorabil, cu unanimitate de voturi, vineri, în Comisiile reunite pentru Cultură ale Parlamentului, potrivit Mediafax. Suma, care este cu 13,89% mai mică decât cea primită în acest an (157.814.000 lei), reprezintă 29% din sursele totale de finanţare ale SRTv, în timp ce 71% reprezintă venituri proprii, potrivit proiectului de buget al Televiziunii Române pe anul 2016.

Încă de la începutul discuţiilor, parlamentarul PSD Georgică Severin, preşedintele Comisiei pentru Cultură din Senat, cel care a condus lucrările şedinţei de vineri, a spus că aceşti bani vor fi destinaţi asigurării emisiei terestre a televiziunilor din portofoliul SRTv.

Unde vor merge banii primiţi de TVR de la bugetul de stat

Totodată, Liviu Nicolescu, directorul Direcţiei Studiouri Centrale din SRTv, a prezentat destinaţia banilor pe care TVR urmează să îi primească de la bugetul de stat în 2016 şi a explicat că scăderea sumei alocate de stat este o consecinţă, în principal, a procesului de tranziţie de la televiziunea terestră analogică la televiziunea digitală. 

Aşadar, potrivit declaraţiilor lui Nicolescu, din suma de 135.898.000 de lei, o parte dominantă, respectiv 108 milioane de lei, va fi plătită de TVR către Societatea Naţională de Radiocomunicaţii, pentru emisia terestră a canalelor Televiziunii Române. O altă sumă, 14.450.000 de lei, va fi folosită pentru închirierea canalului de satelit al SRTv, iar pentru difuzare terestră a TVR Moldova la Chişinău va fi alocată o sumă de 62.000 de lei. Totodată, Liviu Nicolescu a amintit că producţia TVR destinată străinătăţii este susţinută, potrivit legislaţiei în vigoare, de la bugetul de stat. Astfel, pentru producţia TV a TVR Moldova va fi alocată suma de 2.128.000 de lei. „La capitolul alte transferuri, avem 8.634.000 de lei destinată de asemenea funcţionării TVR Moldova şi a TVR Internaţional, iar la capitolul cheltuieli de capital active nefinanciare, investiţii, suma de 2.264.000 de lei“, a mai spus Liviu Nicolescu.

Parlamentarii, între optimism şi pesimism privind situaţia TVR

Deputatul PSD Mădălin Voicu a spus că, din nefericire, el nu este foarte optimist în privinţa Televiziunii Române, subliniind totodată că i se par prea mari cheltuielile dedicate TVR Moldova: „Înţeleg că există o dragoste deschisă, afirmată, confirmată, un gen de emoţie (...) Dar asta cu investiţii mari, cu o dorinţă acerbă, de multe ori dizgraţioasă, ca să facem exerciţiul ăsta în Moldova... Sigur că trebuie să existe, dar nu investiţii atât de vaste. Vă rog frumos poate regândiţi genul ăsta de cadou, între ghilimele, pe care noi îl facem deliberat, în speranţa că va înţelege cineva despre ce este vorba. Eu cred că lucrurile pe care le simţim sentimental sunt chestiuni care au nevoie de decenţă, nu de eclatare şi de un balet inutil, care este şi foarte costisitor.“

Potrivit Mediafax, deputatul PSD Florin Pâslaru a spus că are încredere că lucrurile se vor îmbunătăţi la TVR: „De când aţi venit, doamna director general, chiar dacă sunteţi interimar, din informaţiile pe care le am, aţi încercat să faceţi nişte lucruri bune în sensul revitalizării activităţii şi aţi scăpat ca prin urechile acului, e adevărat, de nişte blocaje (...) Dacă o ţineţi pe drumul ăsta, eu sunt convins că televiziunea nu ştiu dacă îşi revine total, dar e pe un drum ascendent.“

În schimb, senatorul PNL Emil Paşcan a spus că el nu este deloc optimist, fiind de părere că este nevoie de „o restructurare profundă şi internă“ a televiziunii: „Ceea ce presupune o reformă de fond profundă a Televiziunii Române ţine şi de noi, şi de Guvern, şi de echipa televiziunii, de o restructurare profundă şi internă a televiziunii. Eu voi susţine bugetul propus pentru că am încredere în viziunea celor din interior şi a dumneavoastră, doamna preşedinte, şi vă rog, pentru că nu am de gând să abdic de la ce v-am sesizat. S-a desfăşurat acea anchetă foarte serioasă. Este inadmisibil ca un post regional să aibă pierderi de un milion de euro pe an de ani de zile, iar acest lucru să fie tolerat. Sunt profunde cauze acolo, e nevoie de o restructurare şi, dacă nu aveţi curajul măcar să o propuneţi, nu se va întâmpla nimic. Cu atât mai mult, sunt în continuare în cercetări şi verificări, implicit prin intermediul CNA, vă informez că, după ce că există o armată de 59 de angajaţi şi încă tot pe atâţia colaboratori la Mureş (TVR Târgu-Mureş, n.r.), mai mult de jumătate din emisiuni sunt reluări şi unele reluări sunt non-stop de ani de zile. Cum să se restructureze, cum să funcţioneze televiziunea, cum să câştige audienţă televiziunea, dacă aceste lucruri sunt tolerate de ani de zile. Vă rog să continuaţi această reformă şi internă, să aveţi curajul să ne propuneţi schimbări şi de natură legislativă sau care ţin de noi, pentru că altminteri (...) nu se va întâmpla nimic semnificativ“, i-a transmis Emil Paşcan directorului general interimar al TVR, Irina Radu.

Televiziunea Română, „o Cenuşăreasă“

Deputatul PNL Ioan Tămâian a spus că nu are cum să se întâmple o reformă adevărată în Televiziunea Română, atât timp cât aceasta „răspunde şi este subordonată politicului“. El a mai spus că „Televiziunea Română are angajaţi foarte mulţi şi nu este justificat acest lucru“, iar „abonamentul la Televiziunea Română este sub nivel“. „Este Cenuşăreasa, este televiziunea de care dispune oricine când are forţă politică (...) Cât este lăsată la cheremul politicului, nu are cum să se îndrepte. Iar, referitor la Republica Moldova, eu cred că avem o datorie de a ţine acel pământ românesc aproape şi Televiziunea Română şi Radio România sunt în măsură să facă acest lucru“, a mai spus Tămâian.

La rândul său, deputatul PSD Liliana Mincă a spus că parlamentarii ştiu că situaţia Televiziunii Române este dramatică. Ea a cerut să fie pusă pe ordinea de zi a Comisiilor reunite pentru Cultură din Parlament numirea unui nou Consiliu de Administraţie al SRTv, pentru că directorul general interimar al TVR nu poate să facă reformă şi să restructureze, pentru că nu are dreptul legal în acest sens.

Conform preşedintelui Comisiei pentru Cultură din Senat, Georgică Severin, situaţia financiară a TVR ar putea fi discutată în luna ianuarie.

După votul de vineri din Comisiile de Cultură, proiectul de buget pe 2016 al Societăţii Române de Televiziune va intra, săptămâna viitoare, în atenţia plenului Parlamentului.

TV



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite