Antena 3 şi România TV, somate de CNA pentru depăşiri de publicitate şi pentru un titlu înşelător

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Stiri RTV

Televiziunile Antena 3 şi România TV au fost somate de Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA), miercuri, pentru depăşiri ale duratei publicităţii în luna ianuarie, respectiv pentru un titlu înşelător despre „un val de cutremure în câteva ore“.

Întrunit în şedinţă publică, miercuri, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat rapoartele de monitorizare întocmite de direcţia de specialitate privind duratele orare ale inserţiilor de publicitate transmise în perioada 1 ianuarie-31 martie de zece posturi de televiziune - Antena 1, Antena 3, B1 TV, Kanal D, Naţional TV, Prima TV, Pro TV, Realitatea TV, România TV şi TVR 1.

Consiliul a decis să aplice o somaţie publică televiziunii Antena 3, în baza articolului 35, alineatul 1 din Legea audiovizualului, pentru depăşirile înregistrate în luna ianuarie 2017 - un total de 17 minute şi 37 de secunde.

„Proporţia de spoturi publicitare televizate şi spoturi de teleshopping dintr-un interval de o oră nu poate depăşi 20%, respectiv 12 minute; în cazul televiziunii publice durata acestora nu poate depăşi 8 minute din timpul oricărei ore date“, arată articolul menţionat.

De asemenea, CNA a aplicat o somaţie publică postului România TV, pentru că a încălcat dispoziţiile articolului 65, literele b şi c din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, text în vigoare până la data de 25 martie 2017, prin difuzarea unei ştiri cu titlul „Val de cutremure în câteva ore“, pe 5 ianuarie.

„Burtiera acestui post TV afişează în acest moment, de câteva minute: «Imediat, Exclusiv: Val de cutremure în câteva ore, şeful seismologilor vorbeşte la România TV de marele seism care poate lovi România». Modul în care este formulată această ştire este manipulator (…). Ştirea este departe de a fi redactată imparţial, este manipulatoare şi induce în oameni teama că asemenea cutremure vor avea loc în România în câteva ore. (…) În fapt, ştirea chiar despre aşa ceva vorbeşte: o activitate seismologică normală, au fost cutremure mici sau medii, absolut normale pentru zona Vrancea“, arată una dintre reclamaţii.

Articolul menţionat prevede că în emisiunile de ştiri şi dezbateri, între subiectul tratat şi imaginile ce însoţesc comentariul trebuie să existe o conexiune reală, iar titlurile şi textele afişate pe ecran trebuie să reflecte cât mai fidel esenţa faptelor şi datelor prezentate.

TV



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite