Music Outdoor eXperience, „Festivalul celor Trei Apusuri“, promovează Valea Drăganului în 2016!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Music Outdoor eXperience este primul festival cu obiectiv turistic din România, care a dezvoltat un concept inedit, un festival de muzică electronică asezonat cu o excursie de relaxare la munte, corturi, hamace, leagăne, ateliere, waterslide, biciclete, apusuri la 1000+ m altitudine, competiţii, aer curat, distracţie şi voie bună.

MOX, Festivalul celor Trei Apusuri, şi-a propus să promoveze zonele montane din judeţul Cluj şi nu numai, tinerii organizatori schimbând pentru a treia oară locaţia evenimentului. Primele trei ediţii au avut loc pe dealurile din comuna Măguri-Răcătău, în 2015, s-a mutat pe platoul de la Buscat Ski&Summer Resort, Vârful Buscat şi surpriză, în 2016, festivalul va fi organizat în Valea Drăganului, una dintre cele mai pitoreşti localităţi de munte din România.

Mai multe detalii despre această schimbare de locaţie ne oferă PR Mangerul MOX:

MOX (Music Outdoor eXperience) sau Festivalul celor Trei Apusuri a ajuns la ediţia a V-a, o aniverisare jubiliară a unui concept care îmbină o excursie de relaxare la munte, aer curat, liniştea apusurilor la înălţime cu trei nopţi de muzică, ce vor ţine de la apus până la răsărit. Ce înseamnă pentru tine cinci ani de MOX, un festival care a evoluat sănătos şi etapizat?

Marius Bugeac: Festivalul Music Outdoor eXperience e ca un copil pentru noi, l-am crescut de la an la an, iar noi am crescut odată cu el. A început ca o simplă zi de naştere, iar anul trecut am avut surpriza unui public de 2500 de persoane în cele 4 zile ale evenimentului. Este nemaipomenit sentimentul ce ni-l poate oferi acest proiect. În fiecare an construim festivalul de la zero şi muncim săptămâni întregi pentru a pregăti locaţia şi pentru a le oferi participanţilor o experienţă nouă. Este plăcut să visezi cu ochii deschişi şi să faci ceea ce îţi propui.

Pentru mine 5 ani de MOX sunt un motiv de sărbătoare, iar anul acesta am găsit un loc spectaculos, un loc în care să te laşi purtat de vânt, să adormi în hamac sub briza de munte, să te plimbi aiurea, să dansezi în ploaie, să aştepţi apusul, să te pierzi sub stele, să încerci lucruri noi, să îţi faci prieteni noi, să uiţi de somn, să continui să dansezi până dimineaţa, să prinzi răsăritul şi să nu vrei ca ziua să se termine, să strigi, să râzi, să petreci, să fii liber, să zâmbeşti.

Mox este primul festival cu obiectiv turistic din România, care  şi-a propus, de la primele ediţii, să promoveze zonele montane şi rurale, iar odată la doi-trei ani să-şi schimbe locaţia pentru a promova aceste zone, pentru a oferi o experienţă nouă participanţilor. Anul acesta am înţeles că schimbaţi locaţia şi mutaţi festivalul în Valea Drăganului. De ce aţi ales acea zonă?

Marius Bugeac: Festivalul a crescut şi trebuie să luăm în calcul acest aspect. După fiecare ediţie cerem feedback participanţilor pentru a vedea ce trebuie îmbunătăţit. Am vrut ca ediţia aceasta să fie cu totul specială şi să putem oferi un confort montan sporit, astfel am pornit în căutarea unui loc care să ne permită o zonă de camping extinsă, parcare pentru un număr semnificativ de maşini, cazare în zonă pentru cei care preferă un pat, o zonă mai mare pentru foodcourt (anul acesta vom avea mai multe standuri cu mâncare), zone de activităţi, zone pentru ateliere, o zonă cu trasee turistice, dar probabil factorul final pentru care am ales Valea Drăganului a fost peisajul. Deşi eşti la doar 1000 şi un pic metri altitudine, ai impresia că eşti în vârful lumii. Panorama, dealurile, munţii, potecile ce se pierd printe brazi, jocul de culori, apusul şi răsăritul de soare, vor oferi un cadru de poveste festivalului.

Valea Draganului, situată la limita munţilor Vlădeasa, Meseş şi depresiunii Huedin este  la doar 65 de km distanţă de Cluj-Napoca, dar şi la 80 de km de Oradea. Credezi că veţi mobiliza comunitatea amatoare de muzică electronică, voie bună şi munte şi din Oradea?

Marius Bugeac: Anul trecut am avut un număr frumos de participanţi ce au venit din Oradea, iar către Valea Drăganului este drum direct din Oradea. Suntem convinşi că şi anul acesta vom avea plăcerea de a primi un număr de participanţi cel puţin la fel de mare ca şi cel din 2015.

Până în localitatea Valea Drăganului se poate ajunge atât din Cluj-Napoca, cât şi din Oradea, cu trenul. De acolo, până la noua locaţie mai sunt câţiva km. Veţi asigura transportul de la gară la noua locaţie?

Marius Bugeac: Faptul că lumea poate să ajungă cu trenul la festival este un plus pentru noi şi suntem deja în discuţii să găsim o soluţie pentru a le asigura transportul de la gară până la eveniment pentru o sumă modică sau inexistentă, cum s-a întâmplat şi în anii trecuţi. #cutrenullamox

image

Valea Drăganului este o zonă spectaculoasă, în apropiere fiind şi Barajul Drăganului, cunoscut în zonă şi ca Barajul Floroiu, iar spre coadă este păzit de Vârful Buteasa (1.714 de metri). Este o zonă izolată de aglomeraţia urbană şi extrem de frumoasă. Aveţi de gând să şi promovaţi acea zonă odată cu festivalul?

Marius Bugeac: Intenţionăm să promovăm mai mult de atât, fiind vorba de un festival turistic, dorim să scoatem în evidenţă trei puncte turistice, dar şi să informăm oamenii despre toate frumuseţiile zonei. Anul acesta ne-am propus, ca pe lângă Coada Lacului, să promovăm şi Moara Dracului şi Valea Iadului. Deşi numele par înspăimântătoare, locurile sunt de o frumuseţe aparte.

Festivalul a ajuns la o anumită maturitate dat fiind faptul că a devenit  o comunitate, sute de participanţi fiind an de an prezenţi la eveniment, la fel şi o parte dintre DJs care sunt prezenţi la fiecare ediţie a Music Outdoor eXperience. Ce artişti noi vin anul acesta la MOX şi ce surprize pregătiţi?

Marius Bugeac:  Când am pornit proiectul MOX, nu ne-am gândit că vom ajunge vreodată la un line-up ce să numere 40 de artişti. Anul acesta vom aduce pe scenă artişti din toate colţurile tării, oferind astfel un spectru mult mai variat de muzică, vom avea două scene şi pentru prima oară vom avea formaţii live. Cred că sunt Extraterestru, Fantome, Bass Turbat, Vlad Dobrescu, Sauce, Blanilla, Missile, Satellites, Nerub, SYL, Dodo, Dex, Dj Wiz, Dubase, Dj Ethylen, Ugly Astronaut, N.Ser, Alex One, Greenblack, Cris sunt doar o parte dintre ei.

Veţi mai avea anul acesta colaborări cu alte ONG-uri? Organizaţi o campanie de strângere de voluntari pentru organizarea festivalului?

Marius Bugeac: În fiecare an am colaborat cu ONG-uri şi intenţionăm să colaborăm în continuare. Smart Youth, Beard Brothers şi Dispersie#Răspânim Idei şi-au exprimat deja dorinţă de a continua colaborarea. Un ONG nou cu care vom colabora anul acesta este Zestrea, dar mai multe detalii despre asta veţi descoperi la festival.

Cum festivalul a crescut ca o comunitate, la fel şi voluntarii au crescut ca o mini comunitate. Majoritatea dintre ei au venit pentru că le-au povestit prietenii. Noi nu am făcut niciodată o campanie propriu-zisă pe tema aceasta. Voluntarii fac parte din familia MOX, iar familia creşte de la sine, în fiecare an tot mai mare. Anul acesta, în schimb, ne vom gândi la o campanie, deoarece avem deja cereri din partea publicului.

image

În ultimii ani, piaţa festivalurilor a explodat în Cluj. De ce crezi că s-a dezvoltat atât de mult această industrie, pasiune şi crezi că mai există loc de noi festivaluri?

Marius Bugeac: Există mereu loc pentru festivaluri noi, cât timp sunt făcute să aibă particularitate. Este loc pentru toată lumea, dar vorbind la nivel naţional acum, e păcat că există o suprapunere de evenimente în speranţa de a aduce un prejudiciu celui de lângă tine. Festivalurile pot fi culturale, de artă, culinare, de varii forme, este mereu loc, dar trebuie să existe respect.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite