Festival Dilema veche 2015. Sesiunea de jazz: Irina Popa şi Mugurel Vrabete, la Adevărul Live

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mugurel Vrabete, Relu Biţulescu şi Irina Popa FOTO: Adevărul
Mugurel Vrabete, Relu Biţulescu şi Irina Popa FOTO: Adevărul

Irina Popa şi Mugurel Vrabete, membri în două dintre cele mai cunoscute şi profesioniste trupe de jazz din România despre istoria muzicală a formaţiilor lor şi despre ce-au pregătit pentru următoarea reprezentaţie, la cel mai aşteptat eveniment cultural din această vară, Festivalul Dilema veche de la Alba Iulia, desfăşurat între 21 şi 23 august. Urmăriţi o emisiune Adevărul Live/Dilema veche.

Irina Popa & The Sinners formează de puţină vreme un grup compact. Cam de prin 2012, aşa. Totuşi, fiecare dintre muzicieni are un bagaj profesional remarcabil. „Păcătoşii“ Relu Biţulescu, Cornel Cristei şi Mugurel Vrabete au călcat apăsat pe unele dintre cele mai importante scene pe care industria muzicală românească le-a dat.

Mugurel Vrabete a cântat alături de cele mai cunoscute nume din showbizul românesc. E basistul trupei Holograf de peste două decenii. E chitarist, compozitor şi textier al multora dintre hiturile celebre formaţii alături de care a mers atât de departe. Mugurel Vrabete e fondatorul trupei Basorelief. Se întâmpla în 1977, toamna, când el era student în anul II la Arhitectură. Trupa studenţească Basorelief a avut, pentru public, efectul unei replici mai puternice a cutremurului din urmă cu câteva luni. Mai târziu, însă, a intrat într-o nefirescă hibernare. Totuşi, în 2010, trei dintre membrii fondatori ai trupei Basorelief, mai rafinaţi, mai experimentaţi, mai entuziaşti, au refăcut formaţia: lui Eduard Bălaşa (chitară), Relu Biţulescu (baterie) şi Mugurel Vrabete (bas) li s-a alăturat mai tânărul Dan Stesco (clape). Totul se întâmpla la cea de-a 42-a deschidere oficială a aceluiaşi, neschimbatului, aproape inflexibilului Club A. Stilul Basorelief a dobândit şi el fineţurile muzicii de performanţă: muzicienii cântă acum jazz-rock/ fusion. Pare o joacă, numai că resuscitarea aceasta e, de fapt, o adevărată provocare.

Irina Popa e cea care articulează hotărât grupul The Sinners, căci zmeii aceştia aveau nevoie de o voce din acelea vulcanice şi rebele, aveau nevoie de puţin piper în muzica lor sincopată. Irina Popa are 27 de ani şi cântă de 22. Mai cunoscută a devenit din 2008, după ce a câştigat, la Festivalul de muzică uşoară Mamaia, atât trofeul, cât şi Premiul Presei. De-atunci, Irina Popa s-a evidenţiat şi mai abitir cu amprenta sa vocală oricum unică. În doar patru ani, Irina Popa devenea „Revelaţia anului 2012“, potrivit juriului de la Gala Premiilor de Jazz care o premiase pentru autenticiatea şi expresivitatea vocii, dar şi a prestaţiei de pe scenă.

Deşi cântă alături de trei muzicieni aproape inveteraţi pe scenă, Irina Popa rămâne cea mai fermecătoare dintre „păcătoşi“. E, în bună măsură, imaginea centrală a grupului. Nu doar datorită uşurinţei cu care pune stăpânire pe emoţiile oricui o ascultă, nu doar pentru strania sa abilitate de a zâmbi, de a se încrunta şi de a cânta în acelaşi timp, nu neapărat pentru graţia pasului său de domnişoară şi nici măcar pentru rujul acela de un roşu răscolitor. Ci pentru că, prin cine-ştie-ce metodă, reuşeşte să-i ţină în frâu pe trei dintre cei mai buni instrumentişti din jazzul românesc. E şi acesta un talent.


Festivalul Dilema veche se întoarce la Alba Iulia, între 21 şi 23 august 2015, cu o nouă ordine de zi care răsuceşte minţile: Pleşu, Liiceanu, Patapievici, folk, jazz şi alte fineţuri muzicale, politică europeană şi idei, scriitori şi filme documentare şi, mai ales, bună dispoziţie şi umor dublu rafinat. Aceasta e situaţiunea.

Singurului festival internaţional organizat de o revistă în România e organizat pe durata a trei zile bine chibzuite şi legate într-un mozaic intelectual condensat cu dezbateri şi expoziţii, literatură şi film documentar, muzică şi dans, cărţi pentru cei mari şi jocuri deştepte pentru cei mici.

Invitat special, pentru prima dată în România, dar renumit în toată Europa este cantautorul italian Angelo Branduardi.

Programul complet al Festivalului Dilema Veche (poate fi consultat şi pe site-ul festival.dilemaveche.ro): Click pe imagine pentru a mări!

program festival dilema veche


Festivalul Dilema veche în Cetatea Alba Iulia a ajuns la cea de-a patra ediţie. Anul acesta a fost ales, din peste 760 de candidaţi, printre cele mai bune evenimente din Europa de către Europe for Festivals, Festivals for Europe, platforma internaţională care conectează festivalurile ce pun accentul pe artele, comunităţile lor şi valorile europene. Printre invitaţii care au apărut în faţa dilematicilor la ediţiile trecute se numără Mircea Cărtărescu, Vintilă Mihăilescu, Mircea Dinescu, Dan C. Mihăilescu, Radu Paraschivescu, Cătălin Ştefănescu, Ioana Pârvulescu, Alexandru Tomescu, Cristi Puiu, Alexandru Andrieş, Mircea Baniciu.

Muzică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite