VIDEO Scena asasinării lui Kim Jong-Un din comedia „The Interview“, făcută publică. Paulo Coelho vrea să difuzeze gratuit filmul, după anularea premierei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Grupul de hackeri „Guardians of Peace“ a făcut publică presupusa scenă a morţii liderului nord-coreean Kim Jong-Un din filmul „The Interview“, peliculă în urma căreia studiourile Sony au suferit unul dintre cele mai grave atacuri cibernetice. Directorii Sony catalogau filmul drept „un eşec“ înainte de anulare, însă scriitorul Paulo Coelho s-a oferit să difuzeze pelicula gratis.

În scena morţii sale, elicopterul lui Kim Jong-Un este lovit de o rachetă, este cuprins de flăcări, iar la finalul capul liderului explodează, scrie „The Verge“. Detaliile scenei au fost îndelung dezbătute de Seth Rogen, regizor şi producători, cei din urmă fiind îngrijoraţi de posibilele urmări ale expunerii unui astfel de moment, arată hackerii care au publicat şi schimbul de email-uri între cei implicaţi. Rogen şi echipa cu care a lucrat la efectele speciale au fost forţaţi să reducă nivelul de violenţă al morţii lui Kim Jong-Un, la cererea lui Kazuo Hirai, directorul executiv al Sony. „Am eliminat focul care îi ardea părul şi întregul val secundar de bucăţi din cap. Vă rog spuneţi-ne că toate sunt în regulă acum“, scria Rogen înr-un email trimis pe 6 octombrie.

În final, Hirai a aprobat o variantă a scenei menţionată drept „versiunea 337“, deşi nu se ştie cu exactitate dacă aceasta a fost cea aprobată pentru a apărea în materialul final. Pe de altă parte, schimbul de email-uri dintre cei doi a continuat, directorul executiv sugerându-i actorului, pe un ton nu tocmai diplomatic, să facă „rahatul care îi iese (n.r. - lui Kim Jong-Un) din cap mai întunecat, pentru a semăna cât mai puţin cu carnea umană, pentru a fi cât mai ireal“.

Paulo Coelho vrea să difuzeze filmul gratuit

Recent, Sony Entertainment a anulat premiera mondială a filmului, programată pentru 25 decembrie, după ce grupul de hackeri „Guardians of Peace“ au ameninţat proprietarii de cinematografe şi spectatorii americani, amintind de atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001. „Având în vedere decizia cinematografelor de a nu proiecta «The Interview», am hotărât să nu continuăm planul de a lansa filmul pe 25 decembrie. Noi înţelegem şi respectăm decizia partenerilor noştri şi, bineînţeles, împărtăşim interesul lor primordial de a asigura siguranţa angajaţilor şi a cinefililor“, se arată într-o declaraţie publicată de „Variety“. 

Având în vedere desfăşurarea evenimentelor, scriitorul brazilian Paulo Coelho a oferit suma de 100.000 de dolari pentru a cumpăra drepturile asupra filmului „The Interview“, pe care doreşte să îl difuzeze gratuit pe blogul său. „Ofer studiourilor Sony Pictures 100.000 de dolari pentru drepturile asupra «The Interview». Îl voi difuza gratuit pe blogul meu. Vă rog să mă contactaţi pe adresa filialei braziliene a Studiourilor Sony“, a scris scriitorul Paulo Coelho pe contul său de Twitter, citat de AFP. „S-a creat un precedent teribil. Este o ameninţare care a dat rezultate. E ca şi cum teroriştii ar câştiga, iar cu teroriştii nu negociezi. Am trăit intens cazul Salman Rushdie şi scandalul generat de volumul său «Versetele satanice», dar acum este încă şi mai grav“, a mai spus Coelho, într-un interviu publicat pe site-ul cotidianului brazilian „O Globo“.

Odată cu aflarea informaţiilor confidenţiale de la Sony, presa de peste Ocean a fost criticată, prin vocea actorului George Clooney, pentru că „a abdicat de la datorie“. „Cu puţină muncă, presa ar fi putut să afle că nu probabil Coreea de Nord e de vină, ci Coreea de Nord e de vină. Avem de-a face cu o ţară care decide ce fel de conţinut putem vedea. Asta afectează nu doar filmele, ci fiecare afacere. Ce se întâmplă cu redacţiile de ştiri care decid să cerceteze o astfel de poveste şi cu o ţară sau un individ sau cu o corporaţie care decid ce nu le place?“, se întreabă Clooney.

The Interview“, considerat un eşec înainte de anulare

Înainte de anularea filmului, directorii de la Sony Pictures comentau că „The Interview“ nu este „deloc amuzant“ şi că ar fi un eşec la nivel internaţional. „Punctul de vedere unanim în acest caz este că acesta este un nou eşec al celor doi (n.r. - Seth Rogen şi James Franco)“, se afirmă într-un mesaj, despre care se presupune că ar fi fost scris de Peter Taylor de la filiala din Marea Britanie a Sony Pictures. Taylor a spus că filmul nu este „deloc amuzant şi este repetitiv“, iar „James Franco dovedeşte încă o dată că enervarea este principalul său atu şi este păcat pentru că acest personaj ar fi putut fi atrăgător şi amuzant dacă nu ar fi fost interpretat de el“.

Taylor şi alţi oficiali ai Sony au fost de părere că prima jumătate de oră a filmului, care conţine un interviu satiric cu artistul hip hop Eminem, este amuzantă, dar este umbrită apoi de „violenţă foarte realistă care ar fi fost şocantă şi pentru un film de groază“. Oficialii din Olanda ai Sony au catalogat filmul ca „nechilibrat“, iar un director francez al companiei a spus că filmul merge prea departe. „Umorul lui Seth Rogen nu prea trece spre public“, a spus oficialul francez al companiei. Reprezentanţii sud-coreeni ai Sony s-au arătat îngrijoraţi în legătură cu potenţialele probleme politice şi de inexactităţile privind accentul nord-coreean folosit în film şi i-au catalogat pe actorii principali ca fiind „slabi“, arată Mediafax.

Filmul „The Interview“ prezintă un complot fictiv al CIA de a-l asasina pe dictatorul nord-coreean Kim Jong-un, cu ajutorul a doi jurnalişti (James Franco şi Seth Rogen), care vor să îi ia un interviu liderului de la Phenian.

Compania Sony Pictures a fost victima unui atac informatic de amploare la finalul lunii noiembrie, în urma căruia documente interne, e-mailuri, date personale ale angajaţilor şi câteva filme nelansate oficial, au fost publicate pe internet. Piraţii informatici, care s-au identificat sub numele „Guardians of Peace“, au cerut ca pelicula „The Interview“ să nu fie lansată, considerând-o o ofensă adusă regimului de la Phenian. Surse din cadrul guvernului Statelor Unite au declarat că anchetatorii au ajuns la concluzia că atacul informatic a fost „susţinut de un stat“, iar guvernul Coreei de Nord este responsabil. Pe de altă parte, Coreea de Nord a negat vehement implicarea, dar a spus că atacul a fost justificat.

Filme



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite