Studiu: Consumul de alcool şi tutun în filme a scăzut, dar sexul şi violenţa rămân obsesii hollywoodiene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Filmele în care lipsesc scenele de violenţă sau sex sunt aproape o raritate, dar un studiu recent arată că peliculele în care protagoniştii fumează sau consumă alcool s-au diminuat considerabil din 1985 şi până în 2010.

Violenţa din filme merge mână în mână cu scenele de sex, consumul de alcool sau ţigări, iar între filmele interzise copiilor sub 17 ani fără acordul părinţilor şi cele interzise copiilor sub 13 ani este o linie foarte fină, probleme serioase cu privire la eficienţa sistemului de clasificare a filmelor adoptat de Motion Picture Association of America, după cum arată un studiu recent.

Violenţa face legea în filme

Cercetătorii Centrului pentru Politici Publice Annenberg şi cei de la Universitatea Pennsylvania au analizat 390 dintre cele mai populare filme lansate între 1985 şi 2010, în scopul de a evalua numărul scenelor în care personajele violente recurg şi la alte comportamente riscante.

Studiul dezvăluie că în timp ce Hollywoodul este în continuare obsedat de violenţă, sex şi uneori alcool – în zilele noastre în comparaţie cu anii '85, portretizarea personajelor care obişnuiesc să fumeze a scăzut considerabil.

Astfel, potrivit studiului aproximativ 89,7% din filme conţin violenţă, 81,5% conţin scene de sex, în timp ce fumatul a scăzut de la 68% în 1985 până la 21,4% în 2010, iar alcoolul de la 89,6% la 67,3%.

În studiu, accentul a picat pe determinarea regularităţii cu care violenţa este asociată consumului de tutun, alcool sau sex, iar în urma cercetării s-a concluzionat că acest lucru se întâmplă în 77,4% din cazuri, printre acestea numărându-se filme celebre precum „Mr. and Mrs. Smith/ Domnul şi doamna Smith“ (2005), „James Bond“ (2008) şi „Casino Royale“ (2006).

Violenţa şi sexul, aproape mereu împruenă

„Tinerii, în special cei impulsivi care sunt în căutare de noi senzaţii, ar putea fi supuşi riscului de a dezvolta comportamente nesănătoase, ca urmare a expunerii la un conţinut problematic“, se arată în studiul citat de „The Hollywood Reporter“.

Studiul arată că personajele violente fumează în 34,1% din filme, consumă alcool în 62,1% şi se angajează în comportamente sexuale în 62,8% din filmele de pe marile ecrane. Bineînţeles că sistemul de clasificare joacă un rol important, mai ales în ceea ce priveşte fumatul, care a fost cuplat cu violenţa în 34,1% din filmele interzise copiilor sub 17 ani fără acordul părinţilor faţă de 57% în filmele interzise copiilor.

În timp ce 47,2% din filmele permise tuturor categoriilor de vârstă şi cele interzise copiilor sub 17 ani fără acordul părinţilor conţin scene de violenţă şi consum de alcool, 71,9% dintre filmele interzise copiilor conţin scene asemănătoare. 

O diferenţă statistică foarte mică a fost şi în cazul filmelor interzise copiilor sub 13 ani fără acordul părinţilor şi a celor interzise copiilor, 30,1%, respectiv 57%, excepţie făcând cazurile în care consumul de ţigări a fost adăugat momentelor de violenţă, 

Amy Bleakly, unul dintre autorii studiului, a declarat pentru „The Hollywood Reporter“ că nu a fost luat în considerare „contextul“, aşa că nu a contat dacă personajul pozitiv sau cel negativ a recurs la acte de violenţă, consum de alcool, ţigări sau sex.

   

Studiul s-a axat pe violenţa cuplată cu alcool, sex sau ţigări şi nu a abordat alte comportamente riscante precum excesul de viteză. „Acestea sunt comportamentele care sunt de obicei studiate, de aceea ne-am concentrat asupra analizării lor. Este o abordare nuanţată de a privi personajele violente“, a mai spus Bleakly.

Studiul se încheie cu o critică a sistemului de clasificare al filmelor: „Descoperirile noastre ridică probleme serioase cu privire la eficienţa sistemului de rating a Asociaţiei de Film  de a permite conţinutul potenţial dăunător în filmele accesibile tinerilor“.

Studiul vine la trei săptămâni după ce un alt studiu a arătat că utilizarea armelor în filmele interzise copiilor sub 13 ani fără acordul părinţilor s-a triplat din 1985, iar anul trecut a depăşit limita violenţei în filmele de top interzise copiilor.

Filme



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite