Premiera săptămânii: „Boyhood“, „unul dintre cele mai importante filme ale deceniului“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ellar Coltrane, în rolul lui Mason,
conturează „o fotografie panoramică“ a adolescenţei pe o
durată de 12 ani FOTO cinemagia.ro
Ellar Coltrane, în rolul lui Mason, conturează „o fotografie panoramică“ a adolescenţei pe o durată de 12 ani FOTO cinemagia.ro

Filmul „Boyhood: 12 ani de copilărie“ are astăzi premiera în cinematografele din România. Filmat pe o durată de 12 ani în care regizorul Richard Linklater urmăreşte evoluţia personajului Mason, pelicula a fost apreciată la scară largă pentru realismul imprimat „fotografiei panoramice“ a adolescenţei.

„Boyhood“ este o dramă scrisă şi regizată de Richard Linklater, avându-i în distribuţie pe Patricia Arquette (mama), Ellar Coltrane (Mason), Ethan Hawke (tata), Lorelei Linklater (Samantha), Elijah Smith (Tommy), Marco Perella (profesorul Bill Welbrock), Libby Villari (bunica), Steven Chester Prince (Ted).

În filmul său revoluţionar, Linklater se concentrează asupra lui Mason, de la primele zile din şcoala primară în Austin până la plecarea la colegiu, într-un interval de 12 ani. Mason are destule pe cap din cauza surorii sale enervante şi a celor doi părinţi divorţaţi. Tatăl său încearcă să se maturizeze într-un târziu, iar mama sa are tendinţa de a se îndrăgosti de bărbaţi nepotriviţi. În mijlocul lor, pe măsură ce anii trec, comentariile lui Mason devin tot mai inteligente. Regizorul a încercat în toată această perioadă să urmărească evoluţia fizică şi emoţională a actorilor, reinventând naraţiunea cinematografică (fără acte, construire de tensiune, dezvăluiri etc.) şi inventând „o fotografie panoramică“ a adolescenţei.

„Boyhood“ a avut premiera la Festivalul de Film Sundance, intrând şi în cea de-a 64-a competiţie a Festivalului de Film de la Berlin, acolo unde Richard Linklater a câştigat Ursul de Argint pentru cel mai bun regizor. Mulţi dintre criticii de specialitate au declarat acest lungmetraj drept un reper al cinematografiei, lăudând regia, jocul actorilor şi sfera de acţiune a poveştii. Filmul a fost nominalizat la cinci categorii pentru Globurile de Aur, câştigât trofeele la cel mai bun film-dramă, cel mai bun regizor şi cea mai bună actriţă în rol secundar (Patricia Arquette). De asemenea, a primit şase nominalizări la premiile Oscar 2015, la categorii precum cel mai bun film, cel mai bun regizor, Ethan Hawke şi Patricia Arquette fiind şi ei menţionaţi la categoriile lor.

Boyhood foto cinemagia.ro

Ethan Hawke, alături de Ellar Coltrane, interpretul lui Mason FOTO cinamagia.ro

Pelicula a primit aprecieri la scară largă din partea comentatorilor, fiind caracterizată drept „proaspătă“. Site-ul agregator „Rotten Tomatoes“ a analizat 260 de recenzii, toate cu un scor favorabil, şi a oferit şanse de reuşită de 98%. „Epic la nivelul execuţiei şi plin de suspans la nivelul poveştii, «Boyhood» este o investigaţie a condiţiei umane“, se specifică pe site. În afara sferei anglofone, lauda pentru „Boyhood“ a venit şi din partea unui grup de 25 de critici francezi, denumit „AlloCiné“, între care sunt înscrişi jurnalişti de la „Le Monde“ şi „Cahiers du Cinéma“. Cu toţii au avut păreri asemănătoare şi au indicat o aprobare unanimă, cu un scor de 4 puncte din 5 posibile. Revista internaţională de film „Sight & Sound“ l-a numit cel mai bun film din 2014, după ce a chestionat 112 critici de film.

Unul dintre cele mai importante filme ale deceniului“

În recenzia ei pentru „The New York Times“, Manohla Dargis a numit „Boyhood“ „un model de realism cinematografic“, scriind că realismul „este în stare brută, strălucit expus, dar şi subapreciat în aşa măsură încât poate să fie omis“. A. O. Scott, scriind pentru aceeaşi publicaţie, a numit „Boyhood“ cel mai bun film al anului 2014, mărturisind că nu se poate gândi la un alt lungmetraj care să îi fi trezit stări lăuntrice intense atât de mult, în 15 ani de carieră. Peter Travers, de la revista „Rolling Stone“, a numit la rândul lui „Boyhood“ ca fiind cel mai bun film al anului, denumindu-l „cel mai mare centru de putere emoţional“. De asemenea, Peter Bradshaw, de la „The Guardian“, l-a numit „unul dintre cele mai importante filme ale deceniului“. Robbie Collin, de la „The Telegraph“, cred că proiectul lui Linklater reprezintă „realizarea unei vieţi“.

Boyhood foto cinemagia.ro

Ellar Coltrane FOTO cinemagia.ro

Critica aduse laudei în unanimitate

O altă parte a criticilor a fost plăcut impresionată de rolul reuşit de Patricia Arquette. Mick LaSalle, de la „The San Francisco Chronicle“ crede că că rolul acumulează „speranţele şi luptele unei generaţii, prezentate de o actriţă cu o plinătate de emoţie, dar şi cu simţ al factualului“. Michael Phillips, scriind pentru „The Chicago Tribune“, a lăudat-o pe Arquette pentru „lipsa pretenţiei ca interpretă desăvârşită a peliculei“.

Boyhood foto cinemagia.ro

Patricia Arquette FOTO cinemagia.ro

Pe de altă parte, nu toţi criticii au fost de acord cu laudele aduse filmului. Kenneth Turan, de la „Los Angeles Times“ l-a descris ca fiind „cel mult OK“, un film „a cărui idee de însufleţire este mult mai interesantă decât satisfacţiile create“. Sam Adams, de la „Indiewire“ a susţinut că părerea unanimă a criticilor nu face din acest film unul bun, mai ales pentru că părerile celor care se opun succesului său sunt marginalizate. Adams arată că filmele cu adevărat importante sunt catalogate astfel în urma „unui control atent, nu a unei laude în unanimitate“. Richard Brody, de la „The New Yorker“, a plasat filmul în lista sfârşitului de an 2014 denumită „The Negative Ten“, care include producţii cu „merite semnificative“.

„Există multe pasaje de neşters din «Boyhood», chiar dacă apar şi porţiuni mai puţin convingătoare, plictisitoare uneori. Dar durata filmului se potriveşte substanţei filmului, iar sentimentul de la final oferă mai multe satisfacţii. Cu siguranţă, Linklater şi-a încrucişat degetele la final cu speranţa că a făcut un lucru bun. La urma urmei, acest lucru s-a adeverit“, îşi încheie recenzia Todd McCarthy, de la „The Hollywood Reporter“.

Filme



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite