„Oscarurile Atât de Albe“: polemici generate din nou în jurul nominalizărilor din cauza lipsei de diversitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Actorii de culoare au fost omişi la nominalizările pentru categoriile principale la premiile Oscar 2016, lucru care a stârnit discuţii aprinse în rândul internauţior. Totodată, Academia americană de film a fost criticată la fel ca în 2015.

Academia americană de film a fost criticată din nou pe reţelele sociale din cauza lipsei de diversitate în cadrul nominalizărilor la premiile Oscar 2016, acolo unde, la categoriile principale, nu se regăsesc actori şi regizori de culoare, la fel ca în 2015.

Care sunt actorii de culoare care nu au fost nominalizaţi

Internauţii folosesc hastag-ul #OscarsSoWhite („Oscarurile Atât de Albe“) pentru a atrage atenţia asupra lipsei de diversitate a nominalizărilor la Oscar 2016 anunţate de Academia de film americană, deoarece actorii şi regizorii de culoare nu au fost incluşi nici în acest an în categoriile principale. Astfel, la categoriile importante - „cel mai bun actor“, „cea mai bună actriţă“, „cel mai bun actor în rol secundar“ şi „cea mai bună actriţă în rol secundar“ - nu apare niciun reprezentat de culoare, chiar dacă filme cu actori de culoare, precum „Creed“ („cel mai bun actor în rol secundar“), „Concussion“, „Straight Outta Compton“ („cel mai bun scenariu“) şi „Beats of No Nation“, au primit nominalizări la alte categorii importante.

Actori precum Will Smith, Idris Elba, Samuel L. Jackson, Benicio Del Toro şi Michael B. Jordan şi Ryan Coogler nu au fost propuşi la nicio categorie. Pe de altă parte, „The Revenant“ a primit mai multe nominalizări, printre care şi pentru „cel mai bun regizor“, Alejandro González Iñárritu fiind mexican.

Mesajele internauţilor de pe Twitter

Nominalizările din 2016 au generat un veritabil scandal şi pe reţelele de socializare, mulţi dintre internauţi criticând Academia de film americană pentru „eşecul de a reprezenta actori şi cineaşti non-caucazieni“.

„Discursul ieftin“ al Academiei americane de film

Celebrităţi precum Jessica Goldstein şi pastorul Al Sharpton şi-au exprimat pe Twitter dezamăgirea şi indignarea. „Toate aceste nominalizări «albe» la Oscar reprezintă un alt exemplu care evidenţiază lipsa diversităţii la Hollywood. Ca în cazul Munţilor Stâncoşi. Cu cât urci mai sus, cu atât totul devine mai alb“, a scris pastorul Al Sharpton, pe Twitter, la scurt timp după anunţarea nominalizărilor la Oscar, joi. „Hollywoodul are o imagine frauduloasă de societate progresivă, cu politici şi norme liberale. Trebuie să luăm măsuri directe pentru a corecta această minciună. Discursul lor este unul ieftin“.

Lipsa de diversitate, o problemă generală

Lipsa de diversitate de la premiile Oscar a stârnit un val de discuţii încă de anul trecut. Atunci, Cherryl Boone-Isaacs, preşedintele Academiei de film americane, o femeie de culoare, a introdus o nouă iniţiativă, denumită A2020, cu scopul de a remedia această problemă. Totuşi, Cheryl Boone Isaacs a spus că academia nu ar trebui să „controleze“ distribuţiile filmelor. „Academia nu are nicio putere asupra Hollywoodului. Nu avem nicio legătură cu angajarea actorilor şi a regizorilor. Ceea ce putem să facem, totuşi, este să îi ajutăm pe producătorii de acolo să îşi lărgească puţin felul de a gândi“, a spus ea. „Întreaga discuţie despre diversitate este una importantă pentru că este pe buzele tuturor şi nu interesează doar Academia“, a mai zis Cheryl Boone Isaacs.

Pe de altă parte, Cheryl Boone Isaacs este departe de a fi singura persoană din Academia americană de film responsabilă pentru lipsa de reprezentare şi recunoaştere a actorilor de culoare. Directorii de la Hollywood sunt, în mare parte, persoane de culoare albă şi de sex masculin. Un raport din 2015 privind diversitatea de la Hollywood a arătat că problema are rădăcini în susul lanţului de conducere. Bărbaţii de culoare albă sunt cei care conduc marile studiouri cinematografice. În 2013, un alt studiu a arătat că 93% din directorii studiourilor şi erau bărbaţi albi.

În schimb, actorul de culoare Chris Rock va fi gazda premiilor Oscar 2016, care va avea loc la Los Angeles. Rock a fost vocal cu privire la lipsa diversităţii de la Hollywood, scriind un editorial pentru „The Hollywood Reporter“ în care a punctat un aspect: „Este o industrie albă. La fel cum NBA este o industrie neagră. Nici măcar nu o spun ca pe un lucru rău. Pur şi simplu aşa este“.

Nominalizările Oscar 2016

Lungmetrajele „The Revenant“, de Alejandro González Iñárritu, şi „Mad Max: Fury Road“, de George Miller, au primit cele mai multe nominalizări - 12, respectiv zece -, joi, inclusiv la categoria „cel mai bun film“, şi sunt marile favorite la cea de-a 88-a ediţie a premiilor Oscar. Nominalizările Oscar 2016 pot fi consultate aici.

Filme



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite