INFOGRAFIE Maşinăria predicţiilor la premiile Oscar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ben Affleck a cucerit publicul cu pelicula „Argo“, favorită în cursa pentru Cel mai bun film FOTO Reuters
Ben Affleck a cucerit publicul cu pelicula „Argo“, favorită în cursa pentru Cel mai bun film FOTO Reuters

Previziunile pentru premiile Academiei Americane de Film, eveniment care va avea loc în această seară, au devenit la fel de palpitante ca nominalizările în sine. Ele ţin în gardă echipele filmelor concurente şi angrenează în joc publicul

Agitaţia predicţiilor la Oscar a început, relaxat şi bătrâneşte, cu pariuri între prieteni şi jurnalişti, a continuat cu articole periodice despre cum bate vântul pentru un concurent sau altul şi s-a rafinat, în cei 85 de ani, cu algoritmi complexe, statistici şi pariuri. Toate întreţin publicul, în fiecare an, până la gala de decernare a statuetelor. Anul acesta, cea de-a 85-a ediţie a ceremoniei are loc duminică, 24 februarie, la Hollywood.

Pentru că apetitul publicului este considerabil, unii jurnalişti americani s-au specializat în „previziuni“ şi monitorizează fiecare premiu, fiecare cuvântare în favoarea unui film sau actor şi fiecare interviu, acumulând în timp o bază de date impresionantă. Scott Feinberg, de la publicaţia americană „The Hollywood Reporter“, una dintre cele mai influente din industria filmului, are o rubrică săptămânală numită „Feinberg Forecast“, un fel de „meteo“ al Oscarurilor.

Feinberg poate argumenta, în câteva secunde, de ce actriţei franceze Emmanuelle Riva i-au crescut cu 50% şansele de a lua un Oscar pentru rolul din „Amour“, de Michael Haneke, după gala Premiilor BAFTA. Potrivit bazei sale de date, în şase din şapte cazuri, în ultimii ani, cele două câştigătoare au coincis. Tot Feinberg este unul dintre cei mai savuraţi şi contestaţi autori în sezonul Oscarurilor, cititorii lansându-se în propriile predicţii.

El merge împotriva curentului general şi mizează pe „Lincoln“, în regia lui Steven Spielberg, când tot restul lumii merge cu „Argo”, al lui Ben Affleck. Speculaţiile sale s-au dovedit corecte de mai multe ori: în 2006, a prezis corect 21 dintre cei 24 de câştigători, iar în 2004 20 din 24.

Algoritm ca la prezidenţiale: Social Oscars

Un grup de specialişti în statistică a luat foarte în serios misiunea de a ghici cât mai corect cine va urca pe scenă în seara Oscarurilor. Împreună cu o companie de monitorizare, Brandwatch, au conceput anul acesta un algoritm care funcţionează ca o aplicaţie numită Data Visualization sau, mai popular, Social Oscars (Oscarurile în reţelele sociale –n.r.). Aparent, are precizia matematică a celebrului sistem creat de Nate Silver, care poate stabili performanţele din baseball pe baza unor statistici şi care a ghicit de două ori câştigătorul alegerilor prezidenţiale din Statele Unite.

Social Oscars iau temperatura generală în materie de Oscaruri şi o transformă în procente. Aplicaţia monitorizează toate apariţiile pe Internet ale unui film sau nume, nu doar pe cele din presă, ci şi de pe Twitter, Facebook, forumuri, bloguri. Cele mai recente „previziuni“ ale DataVis au luat în calcul 121.000 de tweet-uri şi 304.550 de menţiuni pe online. „Partea cea mai importantă a metodei noastre este că măsoară volumul predicţiilor pozitive. Ceea ce seamănă foarte mult şi cu felul în care votează membrii Academiei“, explică britanicul Edward Crook, liderul proiectului, pe site-ul oficial al aplicaţiei.

Dacă sistemul va funcţiona cu precizia anunţată vom afla în noaptea de duminică spre luni. Cu doar patru zile înainte de gală, favoriţii la premii, după măsurătoarea aplicaţiei Social Oscars, sunt: „Argo“, în regia lui Ben Affleck (Cel mai bun film), secondat de „Lincoln“ al lui Steven Spielberg, „Amour“ (Cel mai bun film străin), Daniel Day-Lewis (Cel mai bun actor), Jennifer Lawrence (Cea mai bună actriţă), Steven Spielberg (Cel mai bun regizor), urmat îndeaproape de Ang Lee, pentru „Viaţa lui Pi“.

Box office-ul, un indiciu la premii

Tot „Argo“ e marele favorit – cu un avans copleştitor de 94% şanse de câştig, faţă de 5,3%, cât are „Lincoln“ - în sistemul propriu pe care şi l-a lansat la începutul acestui an, „The Huffington Post“. Publicaţia online se raportează însă la alte indicii: încasările din box office-ul american, notele pe care le primeşte fiecare film pe site-urile de specialitate Metacritic.com şi RottenTomatoes.com, atât din partea criticilor, cât şi din partea spectatorilor, premiile obţinute şi numărul de nominalizări. Până acum, „Argo“ a încasat 127 de milioane de dolari la box-office.

Partea cea mai importantă a metodei noastre este că măsoară volumul predicţiilor pozitive. Ceea ce seamănă foarte mult şi cu felul în care votează membrii Academiei.

Favoriţi categorici, după calculele „Huffington Post“ sunt şi Steven Spielberg, la regie, Daniel Day-Lewis, Jennifer Lawrence şi Anne Hathaway (rol feminin secundar). Christoph Waltz, cu rolul secundar din „Django Unchained“, stă umăr la umăr cu Tommy Lee Jones, din „Lincoln“. Cei aproape 6.000 de membri ai Academiei Americane de Film sunt, probabil, la fel de împărţiţi ca şi publicul.

Nici pariurile nu sunt de ignorat, pentru că pariorii cugetă de trei ori înainte de a-şi pune banii pe un nume. Casa de pariuri britanică Ladbrokes angrenează, în fiecare an, sume serioase pentru trofeele americane. Cei mai mulţi au mizat, fără să clipească, pe Daniel Day-Lewis, interpretul preşedintelui Abraham Lincoln, în filmul lui Spielberg. Actorul are o cotă de 1/2, în timp ce cineastul are 1/4 la categoria Cel mai bun regizor. „Argo“ domină, ca aproape peste tot, la Cel mai bun film, cu o cotă de 1/7.

Irina Margareta Nistor: Mă bucur că nu trebuie să pariez

Şi criticul de film Irina Margareta Nistor mizează top pe „Argo“. „Acum, că în sfârşit le-am văzut pe toate, de meritat să ia Oscarul merită indiscutabil «Argo». Este un film  complex. «Lincoln» e plictisitor şi face un deserviciu lui Spielberg  şi  imaginii post-mortem a fostului preşedinte american. «Zero Dark Thirty» e direct penibil (e o scenă în care îl strigă pe Osama  pe un pui de mâţă şi nici măcar nu mi se pare convingătoare scena). «Silver Linings Playbook» e minunat, dar  straniu. «Les Miserables» e un muzical cu slabe speranţe la un Oscar, chiar  americanii sunt fanii genului. «Django Unchained» e sublim, mai puţin ultima jumătate de oră, «Beasts of the Southern Wild» e prea exotic  făcut fără prea multă cheltuială, dar cu pasiune şi mister, iar «Amour e prea european», aş spune chiar prea franţuzesc, deşi regizorul e austriac. Mă bucur  nu trebuie  pariez,  cei care votează sunt adesea bizari“, a declarat  Irina- Nistor  

Ce pregăteşte prezentatorul galei: „Nimeni nu ştie ce va fi“

„Cu anumiţi prezentatori, ştii cam cum va fi show-ul. Dar cu Seth, nimeni nu ştie“, spune unul dintre producătorii galei, Craig Zadan, care pregăteşte de luni bune, împreună cu Seth MacFarlane, show-ul de pe 24 februarie. Imprevizibil e cuvântul pe care-l foloseşte cel mai des presa zilele acestea, în legătură cu gala Oscarurilor.

Creatorul serialelor de animaţie „Family Guy“ şi „American Dad“ şi regizorul comediei „Ted“ e celebru pentru umorul său ireverenţios şi complet politically incorrect (incorect politic – n.r.), ceva ce Academia Americană de Film poate digera, dar cu măsură. Dar până şi întrebarea „Cât de tare se va întrece Seth MacFarlane cu gluma?“ va funcţiona tot în favoarea galei, care speră la audienţe mai mari ca anul trecut, când James Franco şi Anne Hathaway au avut 39,9 milioane de privitori. Comedianul a fost ales pe acelaşi principiu ca Franco şi Hathaway, de a aduce publicul tânăr în faţa televizorului.

De-a lungul timpului, producătorii Oscarurilor au încercat diverse variante, de la Johnny Carson la David Letterman, Jon Stewart, Chris Rock şi Billy Cristal - adus de nouă ori în postura de gazdă. Însă perfomanţele unora dintre ei ca amfitrioni au fost sub aşteptări, ceea ce pune şi mai multă presiune pe MacFarlane, cel mai puţin cunoscut prezentator al galei din toată istoria Oscarurilor. Într-un interviu pentru „USA Today“, MacFarlane povesteşte ce sfaturi i-a dat Billy Cristal pentru a „întreţine“ starurile la Oscar: „Mi-a spus «Nu-i ataca din prima. Pentru că nu faci parte din gaşcă». Ceea ce e adevărat. Nu sunt Robert De Niro, n-am făcut decât un singur film. E vorba de măsură, de echilibru. Până la urmă, la asta se reduce totul“.

Momente speciale

Gala va conţine multe momente de muzică şi dans, de la Barbra Streisand, care va cânta la Oscar pentru prima dată în 36 de ani, la Adele, care va interpreta melodia din „Skyfall“ şi chiar la MacFarlane însuşi, care are la activ un album pop.

Câteva replici, de preferinţă amuzante sau inteligente, vor spune şi starurile care vor urca pe scenă să prezinte trofee. Printre ele se numără Jennifer Aniston, Christopher Plummer, Meryl Streep, Robert Downey jr, Charlize Theron, Daniel Radcliffe, Nicole Kidman, Halle Berry, Salma Hayek şi Michael Douglas.

James Bond, sărbătorit la gală

Cei şase actori care l-au interpretat de-a lungul timpului pe spionul britanic James Bond - Sean Connery, Roger Moore, George Lazenby, Timothy Dalton, Pierce Brosnan şi Daniel Craig – vor fi pentru prima oară împreună, pe scena Oscarurilor. Anul trecut, franciza James Bond a împlinit 50 de ani, astfel că organizatorii galei Oscar au hotărât să-i dedice ediţia din acest an a evenimentului. Totodată, piesa „Skyfall“, din coloana sonoră a celei mai recente pelicule din serie, e nominalizată la categoria Cel mai bun cântec, iar Adele, o va cânta în seara galei.

infografie nominalizati oscar 2013
Filme



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite