FOTO VIDEO Premiera săptămânii: „Hobbitul: Bătălia celor cinci oştiri“, ultimul film al trilogiei reprezintă 20% inspiraţie, 80% disperare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Filmul „The Hobbit: The Battle of the Five Armies/Hobbitul: Bătălia celor cinci oştiri“ are astăzi premiera în cinematografele din România. Ultima parte a seriei ajunge în punctul în care o bătălie finală de 45 de minute decide soarta Pământului de Mijloc. Cu efecte speciale impresionante, răsturnări de situaţie şi o suită de confruntări, Peter Jackson „face ultima plecăciune pe altarul lui J.R.R. Tolkien“.

„Hobbitul: Bătălia celor cinci oştiri“ este un film epic fantastic de aventuri regizat de Peter Jackson, fiind a treia parte a seriei de filme bazată pe romanul „Hobbitul“ (1937), scris de J.R.R. Tolkien. Este precedat de „O călătorie neaşteptată“ (2012) şi „Dezolarea lui Smaug“ (2013), trilogia fiind un prequel (n.r. - lucrare care completează o altă lucrare realizată anterior, în care acţiunea are loc înainte de povestea originală) al seriei „Stăpânul inelelor“.

Distribuţia peliculei este una pe măsura ultimei aventuri a hobbitului: Martin Freeman (Bilbo Baggins), Ian McKellen (Gandalf), Richard Armitage (Thorin), Evangeline Lilly (Tauriel), Lee Pace (Thranduil), Luke Evans (Bard), Benedict Cumberbatch (Smaug/Necromancer), Ken Stott (Balin), James Nesbitt (Bofur), Cate Blanchett (Galadriel), Ian Holm (Bilbo Baggins la bătrâneţe), Christopher Lee (Saruman), Hugo Weaving (Elrond) şi Orlando Bloom (Legolas).

Filmul continuă firul narativ al primelor două părţi ale seriei, ajungând în punctul în care Thorin, Bilbo şi gnomii se pregătesc de bătălia finală cu dragonul Smaug, dar şi cu alte forţe ale răului, de la care vor să recucerească regatul pierdut Erebor. Dar oare vor reuşi să-l învingă pe dragon odată pentru totdeauna? Şi, în caz de izbândă, vor putea să înfrunte crunta ameninţare descoperită de vrăjitorul Gandalf în Dol Guldur?

Site-ul agregator „Rotten Tomatoes“ a oferit şanse de reuşită în valorea de 61% pe baza a 135 de recenzii, scriind: „Sumbru, epic şi plin de acţiune, «Hobbitul» încheie a doua trilogie a Pământului de Mijloc într-o notă înaltă, vibrantă“. Totodată, majoritatea criticilor de film au apreciat efortul regizorului Peter Jackson de a transforma romanul fantastic al lui J.R.R. Tolkien într-o aventură epică, demnă de o trilogie.

Acest film este învelişul unei serii care a transformat tărâmurile lui Tolkien într-o adevărată mişcare culturală Andrew Pulver, „The Guardian“

„Rezultatul este, în acelaşi timp, cel mai captivant episod al trilogiei, dar şi cel mai expeditiv (cu o durată de 144 de minute) şi cel mai întunecat - atât vizual, cât şi în termenii forţelor care tulbură inimile oamenilor, gnomilor şi orcilor deopotrivă“, arată Scott Foundas, de la „Variety“.

Todd McCarthy, de la „The Hollywood Reporter“, se arată plăcut încântat de ultima parte a seriei, subliind: „După şase filme (inclusiv seria «Stăpânul Inelelor»), 13 ani şi 1.031 de minute, timp de rulare total, Peter Jackson şi-a încheiat plecăciunea care ţine loc de răsplată pe altarul lui J.R.R. Tolkien cu un film care ar putea cel mai distractiv din toată colecţia“. „Acest film este învelişul unei serii care a transformat tărâmurile lui Tolkien într-o adevărată mişcare culturală“, completează şi Andrew Pulver, de la publicaţia „The Guardian“.

image

Thorin (Richard Armitage), în încercarea de a-şi apăra regatul ajunge la război FOTO cinemagia.ro

În schimb, Inkoo Kang, de la „The Wrap“, crede că „cele 144 de minute arată cele mai grave abateri ale lui Jackson: scene de luptă prea lungi, rezoluţii neclare, poveşti de iubire pretenţioare şi glume scoase din context“. În acest sens, războiul este cuvântul de ordine al producţiei care va culmina cu o scenă de luptă de 45 de minute. În plus, Peter Jackson şi-a permis încă o dată libertatea de a introduce în producţia sa personaje care nu există în cartea lui J.R.R. Tolkien, aşa cum a făcut şi în partea a doua a trilogiei, „Hobbitul: Dezolarea lui Smaug“. „Avem oameni, elfi, gnomi şi orci, toţi cu diferite culturi, diferite arme, diferite modele şi tactici“, a explicat acesta.

Tim Robey, de la „Daily Telegraph“ descrie „Hobbitul: Bătălia celor cinci oştiri“ ca fiind „un paragraf de steroizi“ care nu a fost „nici nemaipomenit, nici foarte neaşteptat. Este o serie de note de subsol în cautarea unui punct culminant“. Nicholas Barber, critic de film de la BBC, a scris că prin această peliculă, Peter Jackson a reuşit să umple spaţiul vacant dintre „Hobitul“ şi „Stăpânul Inelelor“, „Bătălia celor cinci oştiri“ fiind „o realizare tehnică colosală“. Pe de altă parte, acelaşi critic spune că filmul nu este convingător din cauza scenelor de luptă repetitive şi a lipsei unei intrigi.

image

Azog, comandantul oştirii de orci FOTO cinemagia.ro

Peter Jackson a păstrat, din păcate, tot ce e mai rău pentru ultimul capitol. Filmele din seria aceasta sunt atât de «umflate» că ar putea supravieţui pe mare fără dispozitive de plutire. Trilogia «Stăpânul Inelelor» va avea mereu un loc în istoria cinematografiei. «Hobbitul» este, pentru mine, o notă de subsol uşor de uitat Peter Travers, „The Rolling Stone“

Betsy Sharkey, de la „Los Angeles Times“, arată: „Finalul nu este o dezamăgire totală. Ar trebui să satisfacă fanii francizei şi lămureşte orice neclarităţi, precum iubirea dintre două specii diferite, Tauriel (elfă) şi Kili (gnom), dar orice altă legătură între personaje este acoperită de luptele constante“.

image

Ian McKellen în rolul lui Gandalf FOTO cinemagia.ro

„Peter Jackson a păstrat, din păcate, tot ce e mai rău pentru ultimul capitol. «Hobbitul: Bătălia celor cinci armate» reprezintă 20% inspiraţie, 80% disperare. Filmele din seria aceasta sunt atât de «umflate» că ar putea supravieţui pe mare fără dispozitive de plutire. Trilogia «Stăpânul Inelelor» va avea mereu un loc în istoria cinematografiei. «Hobbitul» este, pentru mine, o notă de subsol uşor de uitat“, este categoric Peter Travers de la revista „The Rolling Stone“.

image

Evangeline Lilly în rolul elfei Tauriel FOTO cinemagia.ro

„Ultima parte este un bombardament vizual. Fiecare cadru, ticsit de detalii şi simboluri, îmbogăţeşte povestea. Din punct de vedere vizual, partea aceasta este minunată. De multe ori cadrele par ilustraţii de cărţi cu poveşti medievale. Genericul de final încheie frumos un lucru bine, cu migală făcut. Morala e bună. Camaraderia, loialitatea, empatia sunt mai puternice decât lăcomia, pofta de putere, de posesie. Da. Filmul se încheie cum trebuie“, este de părere şi Cristina Zaharia de la port.ro, aceeaşi care spune că filmul dezvăluie spectatorilor detalii despre Legolas şi familia lui, cadre de moarte emoţionante, iar filmările luptelor în relanti au asociate muzica potrivită.

Costurile de producţie trilogiei s-au ridicat la 745 de milioane de dolari, o sumă mult mai mare decât cea estimată iniţial, potrivit hollywoodreporter.com. Atunci când au demarat acest proiect, producătorii au vrut să facă doar două filme, cu un buget de 150 de milioane fiecare. Costurile uriaşe sunt justificate şi de tehnologia de ultimă oră: spre exemplu, regizorul Peter Jackson a folosit o camera 3D de mare viteză, care a dublat numărul de cadre pe secundă (de la 24 la 48). Bugetul „Hobbitului“ este de trei ori mai mare decât cel al seriei „Stăpânul inelelor“. Totuşi, cheltuielile au fost acoperite, iar filmul este deja pe profit. Prima parte, „Hobbitul: O călătorie neaşteptată“, a avut încasări mondiale de peste 1,1 miliarde de dolari, iar ce-a de-a doua parte, „Hobbitul: Dezolarea lui Smaug“, a adunat 958 de milioane de dolari

image
Filme



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite