Batman, la 75 de ani: zece lucruri pe care nu le ştiaţi despre universul justiţiarului cu pelerină

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine cu Batman din jocul video „Batman Arkham City“ FOTO Warner Bros.
Imagine cu Batman din jocul video „Batman Arkham City“ FOTO Warner Bros.

Justiţiarul cu pelerină şi-a făcut apariţia pentru prima dată în 1939 în paginile revistei de benzi desenate „Detective Comics #27“ şi a devenit rapid una dintre cele mai cunoscute figuri din lume. Supereroul întunecat a fost prezent, de-a lungul timpului, în desene animate, seriale de televiziune, blockbustere şi jocuri video.

Cu ocazia împlinirii venerabilei vârste de 75 de ani, publicaţia „The Independent“ a întocmit o listă a lucrurilor mai puţin cunoscute despre Batman. 

Andy Warhol a regizat primul film făcut vreodată cu Batman

Deşi mulţi cinfili au această impresie, filmul lui Leslie H. Martinson din 1966, „Batman: The Movie“, nu a fost primul în care Batman şi-a făcut apariţia. Andy Warhol a regizat şi a produs „Batman Dracula“, un film mut alb-negru din 1964. Filmul a fost realizat fără permisiunea DC Comics şi a fost proiectat doar la expoziţiile semnate de Warhol. „Batman Dracula“ nu a avut nicio dată de lansare oficială, dar câteva secvenţe au putut fi văzute în documentarul din 2006 „Jack Smith and the Destruction of Atlantis“.

Gotham este, de fapt, în Nottingham

Debutul lui Batman din „Detective Comics #27“ a fost iniţial stabilit într-o metropolă fără nume, iar în numărul 31 al revistei a fost identificată ca fiind New York. Prima menţionare a oraşului Gotham a fost făcută în numărul 4 al revistei din 1940, după ce scriitorul Bill Finger a văzut numele Gotham Jewelers într-o agendă cu numere de telefon. În ultimii ani, scriitorii au recunoscut conexiunea cu satul Gotham din Nottinghamshire, despre care se spune că l-a inspirat pe autorul Washington Irving să inventeze „gothamers“, un pseudonim pentru new york-ezi, după o vizită în Anglia. În „The Batman Chronicles #6“, lansate în 1996, un perosnaj negativ intrigant plănuieşte să construiască oraşul şi azilul în care Bruce Wayne ar veni să locuiască, spunând: „L-am putea numi Gotham după un sat din Anglia, unde, potrivit credinţei comune, locuitorii sunt lipsiţi de inteligenţă“. 

Luke Skywalker l-a jucat Joker 

image

Când ne gândim la actorii celebri care l-au interpretat pe Joker de-a lungul anilor, primii care ne vin în minte sunt Heath Ledger şi Jack Nicholson. Cu toate acestea, Mark Hamill, însuşi Luke Skywalker, i-a împrumutat vocea Joker-ului la începutul anilor '90, în clasicele „Batman: The Animated Series“, filmul de animaţie „Batman: Mask of the Phantasm“, precum şi în jocurile „Batman: Arkham Asylum and Akham City“.

Costumul lui Batman nu a fost întotdeauna atât de întunecat

Culoarea preferată a lui Batman este, fără urmă de îndoială, negru, deşi a fost la un pas de a avea o altă înfăţişare. Bob Kane, cel care l-a desenat pentru prima dată pe Batman, şi l-a imaginat pe supererou îmbrăcat într-un tricou roşu, pantaloni negri, o mască neagră şi părul blond. Designul a fost revizuit de către Bill Finger, care a introdus multe din caracteristicile-cheie ale lui Batman pe care îl cunoaştem azi, inclusiv costumul şi povestea originii sale. Chiar şi aşa, Finger a fost recompensat oficial ca fiind unul dintre creatorii lui Batman abia anul acesta, când numele lui a apărut pe coperta unei reviste de benzi desenate. 

Fanii l-au ucis pe Robin

image

Robin este un personaj care a divizat fanii, iar în 1988 cititorii au avut un cuvânt de spus în ceea ce priveşte soarta personajului. Într-o ediţie specială, intitulată „A Death in the Family“, destinul lui Jason Todd, a doua reîncarnare a lui Robin, s-a aflat în mâinile cititorilor, care puteau vota, prin intermediul unor linii speciale de asistenţă telefonică, dacă vor sau nu ca Todd să moară. Petse 10.000 de voturi au fost exprimate, 5.343 dintre acestea fiind pentru uciderea lui Jason. Şi aşa a fost. 

Modelele de pelerină ale lui Batman s-au bazat pe schiţele lui Da Vinci

Bob Kane şi Bill Finger au beneficiat de diverse influenţe în crearea lui Batman – mantia şi dubla identitate au fost inspirate de personajul The Shadow, averea sa din filmul lui Douglas Fairbanks din 1920 „The Mask of Zorro“, iar aripile sale de schiţele lui Da Vinci pentru vechiculul său de zbor Ornothopter. 

Heath Ledger s-a întâlnit cu Christopher Nolan pentru a-l juca pe Batman 

Este aproape imposibil să ni-l imaginăm pe Heath Ledger în alt rol din „Batman“ în afară de cel al Joker-ului, dar regretatul actor s-a întâlnit în primă instanţă cu Cristopher Nolan pentru rolul lui Bruce Wayne din „Batman Begins“. Nolan l-a citat pe Ledger spunând: „Eu nu aş accepta niciodată un rol într-un film cu supereroi“. Probabil că a fost cu adevărat impresionat din moment ce a semnat pentru interpretarea lui Joker din „The Dark Knight“, chiar înainte ca scenariul să fie finalizat. 

Batman, oraşul din Turcia

Nu doar Gotham există în viaţa reală, ci şi Batman, care este un oraş din Turcia. Deşi aţi putea presupune cu uşurinţă că locuitorii oraşului ar fi încântaţi de conexiunea cu unul dintre cei mai cunoscuţi eroi din paginile benzilor desenate, primarul din Batman, Huseyin Kalkan, a încercat să dea în judecată studiourile Warner Bros. Şi pe Christopher Nolan pentru că a folosit numele fără permisiune, după lansarea filmului „The Dark Knight“, care a avut încasări de peste un miliard de dolari la nivel global. „Există un singur Batman în lumea asta“, a declarat, în mod greşit, Kalkan. 

Batman şi Wolverine

Marvel şi DC Comics i-au adus pe Batman şi pe Wolverine împreună, sub forma unui personaj pe nume Logan Wayne alias Dark Claw. Acesta deţine pelerina lui Batman, costumul galben şi clasicele gheare ale lui Wolverine. De prisos să mai scriem că şansele ca Dark Claw să ajungă pe marile ecrane sunt extrem de mici.

O versiune a formaţiei The Beatles există în universul Batman

Pe lângă activităţile nocturne de combatere a criminalităţii, Batman este foarte atent şi la cultura pop – o versiune a grupului The Beatles, numită The Oliver Twists, figurează în „Batman #222“, publicat în 1970. Formaţia este reprezentată pe prima pagină a revistei, iar Robin ţine în mâini o copie a albumului lor „Dead Till Proven Alive“. The Oliver Twists apare ca parte a unui mister, când se zvoneşte că Saul, unul dintre membri formaţiei, a fost ucis şi înlocuit cu o dublură – o parodie a zvonului din acea perioadă conform căruia Paul McCartney murise. 

Filme



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite