Încep serile de film documentar Housing Stories. #1 Blocurile – despre ce înseamnă să locuieşti azi într-un bloc comunist

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Housing Stories este un nou proiect cinematografic organizat de Asociaţia Vira, împreună cu Manasia Hub, ce ia în vizor locuirea în spaţiile din Bucureşti rămase moştenire din perioada comunistă. Serile Housing Stories încep cu episodul "Blocuri", care va fi proiectat marţi, 15 septembrie, la ora 20.00, în incinta Manasia Hub. Intrarea este liberă

Ce înseamnă să locuieşti în prezent într-un bloc construit în perioada socialistă? Un răspuns la îndemână ar face referire la griul repetitiv, la arhitectura uniformizantă, la străzile tăiate drept care uneori nasc claustrofobie sau la ferestrele apropiate care, odată deschise, spulberă misterul şi intimitatea.

Asociaţia Vira şi Manasia Hub au reuşit să scoată la lumină poveştile unice de locuire în garsonierele înghesuite de mahala şi în apartamentele de cartier îngheţate în timp. Housing Stories este un proiect inedit de film documentar, ce surprinde şi promovează diversitatea culturală a locuirii în Bucureşti şi împrejurimi. Locuirea, vecinătatea, amintirile şi rutina sunt doar câteva dintre temele abordate pe parcursul acestei iniţiative cinematografice.

Mai multe detalii despre eveniment, aici.

Primul episod al seriei, Blocuri, va fi proiectat în premieră marţi, 15 septembrie 2015, la ora 20.00, în incinta Manasia Hub (strada Stelea Spătarul, nr. 13). După vizionare, publicul va fi antrenat într-o sesiune de întrebări şi răspunsuri care va întoarce pe toate feţele dormitoare decorate cu postere aruncate alandala pe pereţi, băi cu policioarele veşnic aglomerate şi sufragerii cu mobilă încărcată de bibelouri de porţelan ori nemuritoare flori de plastic. Dezbaterea va fi moderată de jurnalistul Andrei Crăciun, în prezenţa regizorului Matei Budeş şi a sociologului Andra Dumitru.   

image

„A vorbi despre specificul de locuire al apartamentelor construite în perioada socialistă se traduce printr-o discuţie despre adaptarea individuală şi colectivă la o normă ideologică de locuire moştenită. Experienţa locuirii contemporane în apartamentele din blocurile caracteristice perioadei socialiste trebuie înţeleasă prin conjugarea argumentelor istorice, politice şi mai ales urbanistice ale spaţiului în care ele s-au definit – oraşul socialist. Moştenirea urbanistică şi arhitecturală pe care fiecare regim politic o imprimă înfăţişării oraşului este o realitate urbană pe care locuitorii o asimilează locuind-o“, explică Andra Dumitru, sociolog în cadrul proiectului.

Filme



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite