Un judecător american a refuzat să dispună încetarea urmării penale a lui Roman Polanski pentru agresiune sexuală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO - Reuters
FOTO - Reuters

Un judecător din Los Angeles a refuzat, printr-o decizie publicată vineri, să dispună încetarea urmării penale a regizorului franco-polonez Roman Polanski, acuzat că a agresat sexual un minor, hotărâre dată în urma solicitării depuse de cineast şi chiar de victima sa, scrie AFP.

"Acuzatul în această problemă este un fugar care refuză să execute ordinele tribunalelor", a scris judecătorul Scott Gordon în decizia sa. 

Potrivit acestuia, chiar dacă de închiderea dosarului ar beneficia victima, Samantha Geimer, "societatea are interesul ca o justiţie echitabilă să fie făcută, ceea ce nu poate fi făcut decât prin continuarea urmării penale". 

Samantha Geimer, în vârstă de 54 de ani şi de 13 ani în acea perioadă, a implorat în iunie tribunalul de a "închide această afacere", declarând că procedurile interminabile i-ar afecta existenţa şi că l-a iertat pe agresorul ei. 

Potrivit judecătorului, aceste declaraţii demonstrează din contră că "refuzul acuzatului de a se supune ordinelor tribunalului şi de a se prezenta pentru a-şi primi condamnarea" au avut un impact "lung şi traumatizant" asupra vieţii Samanthei Geimer. 

Judecătorul Gordon a mai spus în decizia sa că Polanski "prin avocaţi continuă atacurile împotriva oricărui magistrat înscărcinat cu acest dosar (...). O astfel de conduită nu constituie baza încetării urmăririi penale",a  concluzionat el. 

Cineastul, care a împlinit vineri 84 de ani este acuzat că a drogat-o pe Samantha Geimer şi că a violat-o în casa lui Jack Nicholson din Los Angeles în 1977.

Roman Polanski a recunoscut că a întreţinut relaţii sexuale nepotrivite cu o minoră, după ce celelalte capete de acuzare au fost abandonate, şi a petrecut 42 de zile în închisoare, după o înţelegere cu Procuratura, înainte de a fi eliberat pe cauţiune. 

Cineastul a fugit apoi în Franţa, în 1978, temându-se că va primi o pedeapsă mai dură, dacă acea înţelegere cu procurorii ar fi fost invalidată de un judecător. De atunci, Roman Polanski nu s-a mai întors niciodată în Statele Unite.

Roman Polanski a fost arestat, pe baza unor mandate americane, în Polonia şi în Elveţia, în ultimul deceniu, însă, în final, ambele ţări au refuzat să îl extrădeze.

În 2010, actriţa britanică Charlotte Lewis l-a acuzat, la rândul ei, pe Roman Polanski că a violat-o în Paris, în 1983, când ea avea vârsta de 16 ani. 

Marţi, regizorul Roman Polanski, recompensat cu Oscar, a fost acuzat de viol pentru a treia oară, o femeie spunând, în cadrul unei conferinţe de presă în Los Angeles, că cineastul ar fi agresat-o în 1973, când ea avea vârsta de 16 ani. 

Femeia, identificată drept Robin, s-a prezentat la conferinţa de presă alături de avocatul ei, Gloria Allred. Ea nu îl poate da în judecată pe Roman Polanski într-un tribunal penal, pentru că a depăşit termenul legal de depunere a plângerii. Totuşi, Robin poate depune mărturie împotriva cineastului în procesul de viol intentat de Samantha Geimer. 

Roman Polanski, născut pe 18 august 1933, este unul dintre cei mai apreciaţi regizori, cineaşti şi scenarişti din lume. Este autorul filmului ”Cuţitul în apă”, primului lungmetraj polonez nominalizat la Oscar la categoria ”cel mai bun film străin”, dar şi al unor pelicule de referinţă pentru industria cinematografică, precum ”Repulsie”, ”Fundătura”, ”Copilul lui Rosemary”, ”Cartierul chinezesc”, ”Pianistul” şi ”Venus înveşmântată în blănuri”. A primit cinci nominalizări la Oscar - câştigând o dată acest trofeu - şi a fost recompensat cu trei premii BAFTA, un Glob de Aur, opt premii César şi trofeul Palme d'Or la Festivalul de la Cannes.

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite