Reacţiile vedetelor şi personalităţilor după ce Guvernul a modificat legislaţia penală: „Toată lumea va realiza că singurul scop e să-i salveze pe penali“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tudor Chirilă consideră că România traversează cea mai rea perioadă de după Revoluţia din '89 FOTO Eduard Enea
Tudor Chirilă consideră că România traversează cea mai rea perioadă de după Revoluţia din '89 FOTO Eduard Enea

Actorul şi cântăreţul Tudor Chirilă (42 de ani) consideră că România se confruntă cu cea mai gravă problemă de după ’89 şi anunţă că îşi va striga şi în această seară nemulţumirea în stradă, alături de alte mii de oameni care şi-au anunţat prezenţa. De asemenea, filosoful Mihai Şora (100 de ani) afirmă că este „prea periculos ca guvernanţii să fie lăsaţi să-şi facă de cap“.

Tudor Chirilă se numără printre artiştii care au ieşit marţi seară în stradă la scurt timp după ce românii au primit vestea că Guvernul Grindeanu a adoptat prin Ordonanţă de Urgenţă proiectul de lege privind graţierea unor pedepse şi modificarea Codurilor Penale. 

Chirilă este de părere că este inadminisibil ca un Guvern să treacă peste dorinţa cetăţenilor care îşi plătesc taxele de a trăi într-o ţară în care Ordonanţele de Urgenţă nu legalizează corupţia.

„În momentul ăsta ne-am dus înapoi cu zece ani, este incredibil ce au făcut într-o seară ca hoţii pe uşa din spate cu o ordonanţă pe care o trimiseseră la Monitorul Oficial înainte de a se întruni în şedinţa de guvern. Nu poţi să nu ţii cont de nişte oameni care îşi plătesc taxele şi care vor să trăiască într-o ţară în care nu se guverneză prin Ordonanţe de Urgenţă care legalizează corupţia. Este foarte clar că nu a existat o poziţie reală pentru această ordonanţă decât poziţia oamenilor care au ieşit în stradă. Ăsta e adevărul trist pe care îl trăim astăzi. Asta se urmăreşte, să se cureţe şi să se albească, e evident“, a declarat artistul pentru Ştirile Pro TV.

Astăzi, Chirilă a revenit cu un nou mesaj, prin intermediul paginii sale de Facebook, în care anunţă că se va alătura protestatarilor şi în această seară în faţa Guvernului. 

„Mai devreme sau mai târziu toată lumea va realiza mizeria şi ticăloşia cu care această şleahtă de hoţi a operat. Mai devreme sau mai târziu toată lumea va realiza că acest Guvern este doar o operaţiune de comando care are un singur scop: să-i salveze pe penali (deşi penali a ajuns un cuvânt prea blând) Mai devreme sau mai târziu lumea va înţelege că ne aflăm în cel mai grav moment de după '89. Astăzi am să merg din nou în Piaţa Victoriei pentru că este singurul lucru pe care mai pot să-l fac. Acest Guvern legitim trebuie să înţeleagă că democraţia înseamnă să guvernezi pentru toată lumea“, a scris cântăreţul. 

Mihai Şora: „Este prea mult şi prea periculos pentru a-i lăsa să-şi facă în continuare de cap!“

Şi filosoful şi eseistul Mihai Şora, în vârstă de 100 de ani, a publicat un text pe Facebook prin care atrage atenţia asupra faptului că ceea ce au făcut guvernanţii înseamnă o întoarcere în anului 1947 şi că în numele votului democratic se pot face multe abuzuri.

„Nu în 1990 ne întoarcem, ci în 1947. Ceea ce au făcut guvernanţii în această noapte pot face oricând, în orice moment, cu orice lege, nu doar în Justiţie. Dacă acum pui lacăt pe independenţa Justiţiei, mâine poţi interzice circulaţia persoanelor, poţi suprima internetul, presa liberă; poţi închide graniţele, poţi trimite oamenii în lagăre, la munca silnică ori îi poţi, pur şi simplu, extermina. 

Iar toate acestea în numele votului democratic care te-a adus la Putere, în numele «democraţiei», al poporului… În numele «democraţiei populare». Mecanismul de atac la statul de drept este predictibil şi îşi dovedeşte, iată, ciclicitatea implacabilă. A fost noaptea minţii guvernanţilor. Este prea mult şi prea periculos pentru a-i lăsa să-şi facă în continuare de cap!“

    

Marian Godină: „Am dreptul să fiu revoltat şi chiar sunt“ 

Şi celebrul poliţist braşovean Marian Godină a reacţionat pe Facebook, precizând că, deşi statutul nu-i permite să-şi exprime în mod public simpatiile politice, este revoltat de ce se întâmplă în România. 

Mircea Cărtărescu: „Se urmăreşte salvarea de Justiţie a unei clici de penali“

Mircea Cărtărescu a spus că aceste ordonanţe fac parte dintr-un plan mai vechi, care urmăreşte salvarea de justiţie a unei clici de penali. 

Radu Vancu: „Pentru noi toţi e esenţial să fim cu sutele de mii în stradă, în toată România“

Scriitorul Radu Vancu, la Sibiu, a scris pe Facebook că opoziţia pare că se trezeşte. El este de părere că România trebuie să fie în stradă şi îi cere ministrului Justiţiei, Florin Iordache, să retragă de urgenţă OUG şi să-şi dea demisia. 

    

Inna: „Oamenii trebuie să fie respectaţi şi ascultaţi“

Şi cântăreaţa Inna (30 de ani) le-a transmis un mesaj de încurajare românilor „care aleg să iasă în stradă pentru a-şi exprima opiniile“, precizând că este foarte important să o facă însă într-un mod paşnic. 

Bucureştenii s-au strâns în faţa Guvernului încă de la ora 9.00 dimineaţa, în prezent fiind peste 2.000 de protestatari în Piaţa Victoriei şi mai mulţi anunţându-şi prezenţa după ora 17.00. Totodată, se anunţă manifestaţii şi în Timişoara, Cluj, Alba şi Baia Mare. 

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite