Gillian Anderson, dezvăluiri despre lupta cu probleme mintale şi depresia: „Au fost momente în care nu am vrut să ies deloc din casă. Totul era foarte rău“

Gillian Anderson, dezvăluiri despre lupta cu probleme mintale şi depresia: „Au fost momente în care nu am vrut să ies deloc din casă. Totul era foarte rău“

Gillian Anderson şi-a câştigat notorietatea cu rolul agentului Scully, jucat în peste 200 de episoade în serialul TV de succes „Dosarele X“ FOTO „USA Today“

Gillian Anderson (48 de ani) face dezvăluiri despre lupta personală cu depresia şi cu problemele mintale de care suferă de multă vreme, într-o nouă carte, încurajând orice persoană să se simtă bine cu felul ei de-a fi.

Ştiri pe aceeaşi temă

Sfaturi către o versiune mai tânără a ei 

În calitate de agent FBI, în rolul Dana Scully, din „Dosarele X“, Gillian Anderson a investigat tot felul de evenimente stranii şi mistere. Dar, în multe privinţe, mare parte din viaţa personală a actriţei a rămas un mister pentru public şi chiar pentru ea. Urmând terapie de la vârsta de 14 ani, Anderson a suferit de o serie de probleme de sănătate mintală, iar acum povesteşte deschis despre această parte neştiută a vieţii ei într-o nouă carte, scrisă în colaborare cu prietenul şi jurnalistul Jennifer Nadel, care se numeşte „We: A Manifesto for Women Everywhere“, scrie „USA Today“.

„Au fost momente în care totul era foarte rau. Au existat momente în viaţa mea în care nu am vrut să ies deloc din casă“, a spus ea pentru „The Guardian“.

Cartea oferă sfaturi de ajutor către o versiune mai tânără a vedetei şi conţine experienţe personale din viaţa actriţei. Pe de altă parte, Anderson nu oferă detalii despre terapia pe care o urmează sau despre agorafobia de care suferă, deşi spune că şi-a dat seama de „cele câteva surse“ ale problemelor ei. „Le-aş fi pus şi pe acestea într-o carte dacă aş fi vrut să vorbesc despre ele“, a completat ea.

Gillian Anderson s-a născut în Chicago, dar a trăit în Londra până la cinci ani, după care a revenit în Statele Unite ale Americii la vârsta de 11 ani. Şi-a petrecut verile în Londra, iar adolescenţa ei a fost marcat de dependenţa de droguri şi de un prieten mai în vârstă decât ea. Colegii ei de clasă spuneau că va fi arestată, lucru care s-a şi întâmplat în noapte absolvirii, când a încercat să intre în şcoală şi să lipească încuietorile pe dinăuntru. 

Ce metode foloseşte pentru a se vindeca 

Astăzi, în schimb, este o actriţă de succes şi mamă a trei copii, care o ajută să treacă peste problemele de sănătate mintală. „Fac o listă cu mulţumiri în fiecare seară. Ştiu că totul e în mintea mea şi că mă plâng prea mult tot timpul. Mulţumirile sunt în minte chiar şi acum, trebuie doar să le aşez pe hârtie“, explică ea. Pe lângă această metodă de vindecare, Anderson spune că meditaţia i-a oferit încredere. „Tot ce ştiu este că atunci când meditez trec dincolo de ce e fizic şi ajung într-un sentiment de mulţumire absolută şi de bucurie“, completează tot ea, care spune că se simte bine în propriul corp.

„M-am luptat mult timp cu o stimă de sine scăzută şi cu modul în care mă percepeam, dar depăşirea acestor probleme m-au făcut să mă gândesc că există un potenţial de ajutor şi pentru alte persoane, de toate vârstele. Lucrurile pe care le criticăm atât de des la noi înşine nu contează foarte mult, de fapt. Singurul lucru concret care ne ajută este să ne găsim pacea interioară şi să ne stabilim felul în care reacţionăm la lucrurile din jur“, a mai zis actriţa.

Gillian spune că era „neîngăduitoare“ cu propria persoană, dar acum încurajează pe oricine să se accepte aşa cum este. Oricât de mult s-ar fi luptat cu problemele în trecut, Gillian Anderson pare să se simtă mult mai bine în prezent. „Teama există la fiecare colţ, teama de viitor, teama de «ce s-ar întâmpla dacă». Dacă ne acceptăm aşa cum suntem, indiferent de cum suntem, atunci ne-am găsit libertatea. Libertatea de oferă ocazia să ne acceptăm aşa cum suntem. Deci, aş putea să mă plâng că nu mai primesc aceleaşi roluri sau că pielea mea seamănă cu pielea de găină. Dar asta nu e real. E ca şi cum te-ai lupta cu realitatea. Suntem foarte bine exact aşa cum suntem. Refuz să mă conformez presiunii sociale pentru că mă simt bine cu mine“, zice vedeta. 

Viaţa şi cariera celebrei Gillian Anderson 

Gillian Anderson şi-a câştigat notorietatea cu rolul agentului Scully, jucat în peste 200 de episoade în serialul TV de succes „Dosarele X“ (1993-2002). Gillian Anderson a fost căsătorită de două ori, iar în august 2012 a anunţat că s-a despărţit de un al treilea partener din viaţa ei. Ea are trei copii, o fată şi doi băieţi. Actriţa americană a recunoscut şi că avut relaţii de lesbianism în tinereţe.

Proiectul „Dosarele X“, ai cărui eroi principali, agenţii Mulder şi Scully, investighează cazuri în care sunt implicate forme de viaţă extraterestre, s-a impus iniţial ca serial, în anii '90. În 1998 a apărut primul lungmetraj inspirat din serialul TV, „Dosarele X: Înfruntă viitorul/ The X Files: Fight the Future“, în regia lui Rob Bowman, urmat de „Dosarele X: Vreau să cred“, de Chris Carter, lansat în 2008.

De-a lungul celor nouă sezoane ale serialului „Dosarele X“, actriţa Gillian Anderson a primit premiul Emmy, Globul de Aur şi premiul decernat de Sindicatul actorilor americani. După încheierea serialului, actriţa a jucat în câteva lungmetraje - „The House of Mirth“ (2000), „The Mighty Celt“ (2005) şi „Ultimul rege al Scoţiei“ (2006) - dar şi în televiziune, fiind nominalizată la premiile BAFTA, Emmy şi Globul de Aur pentru rolul Lady Dedlock din serialul „Casa umbrelor/ Bleak House“ (2005), produs de BBC. 

citeste totul despre: