Voluntariatul: calea catre succesul profesional

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Romania este una dintre putinele tari din Uniunea Europeana care beneficiaza de o lege ce reglementeaza voluntariatul. Din anul 1990,cand pentru prima data organizatiile nonguvernamentale au inceput sa apeleze la voluntari pentru anumite activitati, pana in anul 2001, cand a fost adoptata legea, voluntariatul a cunoscut schimbari majore. Iar de curand, legea a capatat noi valente, voluntariatul fiind recunoscut drept experienta profesionala.

La nivel european, Olanda, Danemarca si Finlanda se numara printre tarile in care peste 50% din populatie este implicata in activitati de voluntariat. La acest capitol, Romania se situeaza sub medie.

In primul rand studentii ar trebui sa fie informati asupra posibilitatilor de dezvoltare individuala prin participarea la programele de voluntariat. Dobandirea unor capacitati practice este importanta pentru pregatirea unei cariere de succes. Contributia se poate vedea prin  solutionarea problemelor de orice fel, prin toleranta crescuta fata de alte culturi si prin coeziune sociala care se creeaza in diferite comunitati. Pe langa asta, dezvoltarea societatii se bazeaza pe increderea interpersonala si punerea in practica a valorilor europene de solidaritate.

 Conform Forumului European al Tineretului, activitatea de voluntariat trebuie sa indeplineasca anumite conditii. Printre acestea se gasesc:

-          activitatea sa fie realizata prin propria vointa

-          activitatea prestata trebuie sa fie una neplatita

-          voluntariatul nu trebuie sa inlocuiasca munca platita

Motivele pentru care trebuie sa sustinem tinerii si activitatile de voluntariat sunt diverse si multiple. Fie ca sunt motivatii personale sau centrate spre binele comunitatii, din orice punct privim, voluntariatul aduce beneficii atat celor ce-l practica, cat si societatii in ansamblul sau. Participarea voluntara ii invata pe tineri cum sa lucreze in echipa, sa petreaca timpul liber intr-un mod util si distractiv si sa-si exerseze talente inca necunoscute.

A fi voluntar inseamna a intelege mai bine problemele cu care se confrunta societatea, a promova ajutorul dezinteresat si chiar a lupta pentru schimbarea de mentalitati.

 Sunt numeroase surse de informare pentru cei dornici sa stie mai multe despre cum se pot implica social. In primul rand, exista “Serviciul European de Voluntariat” care  a fost infiintat de Comisia Europeana cu scopul de a sprijini si incuraja tinerii interesati. Mai mult decat atat, acest serviciu ofera  proiecte ce includ cultura si arta, discriminarea, sportul ,informarea europeana s.a.m.d. Durata minima a programului este de o luna si oricine este binevenit.

 In al doilea rand, in Romania activeaza Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile. Aici se gasesc informatiile depre organizatiile nonguvernamentale care activeaza in tara noastra, despre proiectele curente si conditiile necesare pentru a deveni voluntar . Vestile bune nu se opresc aici deoarece din Iulie 2014, conform unei noi directive publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, voluntariatul va fi acceptat ca si experienta profesionala.

Din punctul angajatorilor de vedere, un potential candidat care s-a implicat in activitati de voluntariat este vazut ca o persoana care socializeaza mai usor si lucreaza mai bine in echipa. De asemenea, este o persoana interesata de binele comun, ce-si gaseste motivatii launtrice si are principii sanatoase. Ca atare, este extrem de important sa sustinem actiunile de voluntariat, indiferent de care parte ne aflam. Fie ca suntem la inceput de drum, seniori, angajatori sau recrutori, incurajarea lor ajuta societatea per ansamblu.

Articol scris de Cristian Pantir, Marketing Manager Adecco Romania

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite