Universitatea din Bucureşti cere din nou retragerea titlului de doctor al lui Ponta

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Arhiva Adevărul
FOTO: Arhiva Adevărul

Fostul premier Victor Ponta ar putea rămâne fără titlul de doctor dacă Ministerul Educaţiei va redeschide ancheta în cazul de plagiat în care acesta a fost protagonist, după ce Universitatea retrimite, joi, dosarul spre analiză la noul ministru Adrian Curaj

Universitatea din Bucureşti cere din nou Ministerului Educaţiei retragerea titlului de doctor al fostului premier Victor Ponta, după ce în 2012, Consiliul Naţional de Etică, instituţie care se află în subordinea ministerului, a concluzionat că fostul premier nu şi-ar fi plagiat teza de doctorat susţinută în 2003 la Facultatea de Drept.

„Joi trimitem o nouă solicitare de retragere a titlului de doctor al lui Victor Ponta, trimitem tot dosarul pe care l-am trimis şi atunci în 2012. Practic, de atunci nu s-a mai întâmplat nimic în acest caz. În privinţa doctoratelor suspectate de plagiat ale lui Gabriel Oprea şi Olguţa Vasilescu vom discuta la Comisia de Etică a Universităţii dacă trimitem şi dosarele lor“, a explicat, pentru „Adevărul“ rectorul Universităţii din Bucureşti, profesorul Mircea Dumitru. La rândul său, preşedintele Comisiei de Etică a Universităţii din Bucureşti, profesorul Marian Popescu, spune că ar trebui schimbată şi componenţa Consiliului Naţional de Etică, cel care a dat verdict favorabil în cazul plagiatului lui Ponta. În cazul demnitarilor, retragerea unui titlu de doctor nu poate fi făcută doar în baza analizei realizate de Comisia de Etică a Universităţii , de aceea există un Consiliu Naţional de Etică, subordonat direct Ministerului Educaţiei.

„Nu ştiu ce decizie se va lua, dar actualul Guvern a venit pe un val de integritate, deci ar trebui să pună în operă această integritate şi asta include deciziile pe care le-a luat până acum Consiliul Naţional de Etică. Noi, ca universitate, doar ne facem datoria, la fel ca în 2012“, a spus Marian Popescu.

Cererile reprezentanţilor Universităţii Bucureşti vin în contextul în care noul ministru al Educaţiei, Adrian Curaj, a fost întrebat marţi dacă va lua o decizie privind retragerea titlului de doctor în drept acordat lui Ponta, iar acesta a răspuns că „Nu m-a contactat Universitatea Bucureşti. Cu siguranţă, după ce voi termina bugetul, voi lua şi voi discuta toate priorităţile“, a spus Curaj.

Epopeea plagiatului

Plagiatul lui Victor Ponta a ieşit la lumină în revista „Nature“ în iunie 2012, iar scandalul mediatic a durat luni întregi. Două comisii specializate şi-au dat verdictul în privinţa tezei de doctorat a premierului. Este vorba de Comisia de Etică a Universităţii din Bucureşti, care a arătat în solicitarea înaintată către Ministerul Educaţiei de retragere a titlului de doctor că fostul premier a plagiat mai multe pagini din teza sa de doctorat „Curtea Penală Internaţională“. 

A doua comisie specializată a fost cea a Consiliului Naţional de Etică, însă componenţa acestui consiliu fusese schimbată brusc de către ministrul Educaţiei de atunci, Liviu Pop, când se dezbătea teza de doctorat suspectată de plagiat a lui Ioan Mang, care a demisionat din funcţia de ministru al Educaţiei în mai 2012, după ce au apărut în presă suspiciunile de plagiat. Noii membri ai Consiliului au concluzionat că teza de doctorat a premierului Victor Ponta nu ar fi fost plagiată. Situaţia a rămas fără un final clar până la alegerile prezidenţiale de anul trecut. După ce a pierdut fotoliul de preşedinte al României, Victor Ponta a anunţat pe Facebook că renunţă la titlul de doctor. În acest context, Ministerul Educaţiei a dat o ordonanţă de urgenţă care să permită oricărei persoane care vrea să renunţe la titlul de doctor să o poată face printr-o simplă solicitare la minister.

În OUG nu se specifica exact cum se poate face asta, în ce condiţii, iar când a ajuns în Parlament la dezbateri, Camera Deputaţilor a respins articolul prin care o persoană poate rămâne fără titlu la cerere. În această variantă, Ordonanţa a ajuns în primăvara lui 2015 la Senat, la Comisia de învăţământ condusă de Ecaterina Andronescu. Şi acolo a rămas. Ministrul Educaţiei de atunci, Sorin Cîmpeanu, a spus că nu va publica nicio metodologie de aplicare a ordonanţei atâta timp cât ea nu trece de Parlament.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite