Studiu: România are cei mai puţini tineri cu studii superioare absolvite. Specialiştii spun că nu ne mai permitem luxul de a învăţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doar 25,6% din românii cu vârsta cuprinsă între 30 şi 34 de ani au studii superioare, situând astfel România pe ultimul loc din Uniunea Europeană, potrivit unui studiu Eurostat. Specialiştii spun că tinerii nu-şi mai permit o educaţie şi decid să părăsească sistemul de învăţământ mult mai devreme.

Uniunea Europeană se mândreşte însă cu faptul că procentul persoanelor cu vârsta între 30 şi 34 de ani, care au absolvit studii superioare, a crescut mult în ultimii ani. În timp ce în 2002 acesta era de 23,6%, anul acesta a crescut la 39,1%. Astfel, a ajuns foarte aproape de obiectivul fixat prin strategia de dezvoltare UE numită „Europe 2020”. 

Studiul publicat de Eurostat, biroul de statistică al Uniunii Europene, arată că ţările membre care au cea mai mare rată de absolvire a învăţământului terţiar sunt:  Lituania (58,7%), Luxemburg (54,6%), Cipru (53,4%), Irlanda (52,9%) şi Suedia (51%). La polul opus, cu cele mai mici rate de absolvire, se află România (25,6%), Italia (26,2%), Croaţia (29,5%) şi Malta (29,8%).  

România mai are 3 ani să îndeplinească obiectivul setat de Uniunea Europeană în ceea ce priveşte învăţământul superior

”Pentru generaţiile care au terminat facultatea în perioada 2007-2010 (aproximativ) avem una dintre cele mai scăzute rate de absolvire a învăţământului terţiar din EU. Aceasta e perioada în care numărul studenţilor înmatriculaţi şi al absolvenţilor în România a fost cel mai mare. Numărul record de absolvenţi se păstrează pentru 2011 şi 2012 probabil după care scade. Cu alte cuvinte, în momentul de vârf am fost tot în coada Europei. Iar momentul ăsta de climax educaţional nu a produs creşterea calităţii resursei umane ci scăderea relevanţei diplomelor de studii superioare motivând, parţial, declinul ulterior.”, a explicat profesorul Adrian Hatos, de la Universitatea din Oradea. 

Acesta a adăugat că tinerii români nu-şi mai permit o educaţie şi decid să părăsească sistemul de învăţământ mult mai devreme, chiar şi după clasa a VIII-a sau a X-a, iar soluţia la această problemă ar putea fi o finanţare progresivă a şcolilor. 

Strategia Uniunii Europene pentru Educaţie a fixat pentru fiecare sat membru o ţintă pentru 2020, iar în timp ce ţări ca Lituania şi Luxemburg şi-au îndeplinit şi depăşit obiectivul fixat, România mai are circa 4 procente, înregistrând o mică scădere faţă de anul trecut. 

18,5% din români părăsesc timpuriu sistemul de învăţământ 

„Nu sunt destule locuri la cămin, destule ajutoare sociale. Până anul ăsta bursele erau mici şi puţine. Ar trebui finanţat mai bine sistemul educaţional”, spune şi preşedintele Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti (ANOSR), Vlad Cherecheş. 

Prin comparaţie cu anul 2006, proporţia tinerilor care părăsesc timpuriu sistemul de învăţământ a scăzut în 2016, în toate ţările membre cu excepţia Republicii Cehe, Slovacia şi România. 

Procentajul cel mai mic în ceea ce priveşte părăsirea timpurie a sistemului de învăţământ, s-a înregistrat în Croaţia (2,8%). Au urmat apoi Litunia (4,8%), Slovenia (4,9%) şi Polonia (5,2%). România este situată pe locul 3 cu 18,5%, înaintea ei aflându-se Spania cu 19% şi Malta 19,6%. 

„Adevărul” a încercat să ia o reacţie cu privire la rezultatele studiului şi de la reprezentanţii Ministerului Educaţiei însă aceştia au declarat că nu ştiu nimic despre acest raport.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite