Sfaturile oamenilor de succes pentru studenţi: ”Săriţi în piscină, acumulaţi experienţă, munciţi!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Personalităţi din domeniile marketing, business şi advertising i-au sfătuit pe studenţii de la ASE ce înseamnă cariera şi cum pot obţine succesul profesional. Tinerii au avut ocazia să asculte sfaturile unor oameni de succes, care i-au îndemnat să se angajeze din facultate şi să facă ceea ce le place.

"Săriţi în piscină, acumulaţi experienţă. Am avut un timp în facultate când nu am lucrat, m-am distrat în schimb, dar mi-am dat seama mai târziu că m-au ajutat mult mai mult perioadele în care am muncit, deci sfatul meu este să munciţi, dar să munciţi pe bune", i-a sfătuit Marius Tudosiei, proprietarul Băcăniei Veche, pe studenţii de la ASE, veniţi joi să-i asculte pe managerii şi întreprizătorii de succes în cadrul proiectului de mentorat al universităţii - ”Lider Ovidiu”.

”Am aplicat zero din ceea ce am învăţat la facultate”

"Cred că am aplicat zero din ceea ce am învăţat la facultate. Priviţi facultatea ca pe un antrenament pentru creier, în sensul în care se creează nişte conexiuni neuronale care vă vor ajuta mai târziu, dar informaţia în sine cel mai probabil o veţi uita", spune Dragoş Stanca, Managing Partener la Thinkdigital şi care a lucrat în presă mult timp, în trustul Media Pro şi la Cotidianul.

image

Dragoş Stanca, Managing Partener la Thinkdigital      FOTO: Adevărul

Observaţia aceasta o au, de altfel, mai toţi oamenii care au reuşit să se împlinească profesional în viaţă. 

"La şcoală am învăţat mai mult cum să mă orientez. La fel ca pe vremea noastră, facultatea nu prea livrează partea practică, ori, dacă studiezi numai partea teoretică, nu prea îţi dai seama ce vrei să faci, ce-ţi place", spune la rândul ei Ionela Nicolau, Marketing Director la Walmark, care a terminat un prestigios liceu de informatică în Braşov, având în clasă 14 olimpici naţionali.

Soarta olimpicilor, exemplu grăitor pentru studenţi

Nicolau povesteşte cum, dintre aceştia, numai unul s-a realizat profesional ajungând profesor de matematică la o facultate din Statele Unite. Dintre foştii săi colegi, unii au avut o soartă tristă, spre exemplu, unul dintre ei s-a sinucis, iar altul a ajuns la casa de nebuni.

"Nu este suficient să fii deştept. Interesant este că dintre noi, cei mai echilibraţi au fost cei mediocri, oamenii perfect normali, dar care aveau poate o altfel de sclipire, o inteligenţă emoţională mai bine dezvoltată, în special pe partea de social", explică Nicolau.

lider ovidiu ionela nicolau

Ionela Nicolau, Marketing Director la Walmark      FOTO: Adevărul

”Nu mă mai sperie ideea de a lucra într-o companie”

Diana Dobre, studentă la ASE, s-a aflat printre tinerii care au participat la conferinţa Lider Ovidiu şi spune că a impresionat-o discursul Ionelei Nicolau. 

"Eu trăiam cu impresia că oamenii care lucrează în companii, cum ar fi managerii, sunt mai reci, mai logici, dar acum am văzut că sunt oameni deschişi la minte şi creativi şi asta m-a bucurat, acum nu mă mai sperie ideea de a lucra într-o companie. Cel mai mult dintre speakeri mi-a plăcut de Ioanela Nicolau de la Walmark, este veselă şi mi-a transmis ideea că mă voi simţi bine şi mă voi distra în timp ce lucrez sau fac internship-uri, orice ar fi", spune studenta.

Romgleza, esenţială pentru viitoarea carieră

Răzvan Căpănescu, care lucrează în advertising de 16 ani, îi sfătuieşte pe studenţi să înveţe bine "romgleza". "În lumea de azi, la fel cum se folosea franceza în conversaţii acum 100 de ani, trebuie să deveniţi fluenţi în romgleză, vă va ajuta foarte mult şi veţi aprecia mai mult şi româna", spune Căpănescu.

Un alt lucru pe care l-au punctat managerii este contactul cu realitatea. Marius Tudosiei, care a înfiinţat Băcănia Veche în 2010, povesteşte cum a venit în Bucureşti la 18 ani după ce terminase liceul sanitar. "Eram atât de sigur pe mine încât, atunci când am coborât din tren, nici măcar nu am întrebat în ce direcţie e metroul". A lucrat prima dată într-un laborator de spital, apoi a hotărât că vrea să fie jurnalist şi s-a înscris la facultatea de jurnalism.

"Am început să lucrez prin presă. Fugeam de la muncă să mă duc la examene şi de la şcoală să mă duc la muncă şi am făcut foarte bine că am tras atunci fiindcă, la sfârşitul facultăţii, numai eu împreună cu un alt coleg lucram. Doi ani mai târziu, colegi de-ai mei din facultate încă îşi căutau job", povesteşte Tudosiei.

Lucrurile bune se întâmplă celor care sunt pregătiţi pentru asta

A lucrat în marketing, în presă, de unde a plecat ca să-şi facă o revistă despre maşini, dibuind o nişă pe acest domeniu, maşinile second hand, despre care nu prea se scria. Apoi, la un moment dat, spune el, a simţit că viaţa lui trebuie să fie despre mâncare şi s-a împrumutat cu vreo 20.000 de euro ca să-şi pornească afacerea cu Băcănia Veche.

Acum are în construcţie un al doilea restaurant. "Băcănia asta a călcat din noroc în noroc. Dacă eşti pregătit să ţi se întâmple lucruri bune, atunci se vor întâmpla, dar trebuie să şi munceşti mult", spune Tudosiei care toată viaţa s-a ghidat după instinct.

image

Marius Tudosiei a înfiinţat Băcănia Veche în 2010     FOTO: Adevărul

"Eu nu ştiu să fac un business. Dacă mă întrebaţi acum cât mă costă să deschid a doua Băcănie, habar nu am", mărturiseşte omul de afaceri. În ceea ce priveşte optimismul lui, el spune că are "un sistem de autoapărare care seamănă cu autismul”: ”Efectiv nu văd lucrurile pe care nu vreau să le văd".

”Eroul modern este cel care nu se teme de penibil”

Pe lângă acumularea de experienţă, managerii mai au un sfat important pentru tineri şi anume să le placă munca pe care o fac. 

"Aveţi curajul să faceţi ce simţiţi că vă place, orice eşec nu e un eşec, nimic nu este o dramă. Trebuie să fii curios în general, fiindcă dacă stai acasă nu se întâmplă nimic. Eroul modern este cel care nu se teme de penibil", le-a transmis Ionela Nicolau tinerilor prezenţi.

Marius Tudosiei spune că el nu şi-a făcut niciodată planuri ca nu cumva să piardă o oportunitate sau o idee bună pe parcurs şi, cu mult noroc, a reuşit în viaţă. "Este foarte reconfortant să te trezeşti de dimineaţă cu sentimentul că îţi place ceea ce faci", spune el.

Expertul în advertising Răzvan Căpănescu i-a sfătuit pe studenţi în primul rând să nu se detaşeze niciodată de realitate. "Nu vă puteţi permite să vă detaşaţi de realitate decât dacă vă faceţi filizofi. Trebuie să vedeţi cum e lumea, de la omul care vinde la tarabă în piaţă, până la ospătarul cu mănuşile albe care serveşte clienţii la un restaurant de lux", spune el.

Căpănescu le-a mai spus că ezitarea poate duce la mari pierderi, iar un alt lucru folositor este "antrenamentul înfrângerii, al îngenunchierii, numai de la asta învăţaţi să vă ridicaţi".

lider ovidiu advertising capanescu

Răzvan Căpănescu, expert în advertising    FOTO: Adevărul

Căpănescu le-a povestit tinerilor cum, la început de drum, se visa actor, dar înainte de examenul de admitere la actorie şi-a rupt un picior şi, cum exista şi o probă care presupunea coregrafie, a renunţat şi s-a înscris la Drept. A lucrat şi la McDonald's, unde trebuia să spele toaletele din 15 în 15 minute, pe ceas. Pe scurt, a făcut de toate şi spune că esenţa în meseria de advertising este să te pricepi la viaţă şi la oameni, adică să fi făcut mai de toate înainte să o iei pe această cale.

”Norocul e atunci când oportunitatea se întâlneşte cu pregătirea”

"Norocul e atunci când oportunitatea se întâlneşte cu pregătirea, dar trebuie să ştiţi ce dracu' vreţi. Îmi place munca mea, basically, lucrez într-o fabrică de idei. Pot să stau şi 14 ore la serviciu, dar când ajung acasă nu simt că vreau să scap de acest jug. E foarte important să faceţi ceea ce vă place", conchide Căpănescu.

La seminarul cu sfaturi privind viitorul şi cariera au asistat câteva zeci de studenţi de la ASE, joi, adunaţi la Librăria Bastilia din Capitală, în cadrul seriei de conferinţe Lider Ovidiu, un program lansat în mai 2012 şi prin care li se oferă tinerilor de la ASE stagii de practică în marile companii.

Dacă anul trecut 17 companii au oferit stagii pentru care s-au înscris aproape 400 de studenţi, anul acesta studenţii de la ASE pot aplica la două programe de internship, puse la dispoziţia lor de oameni de afaceri prin proiectul Lider Ovidiu. Primul stagiu, din perioada 1 martie - 1 iunie, deja a început, studenţii putând să se mai înscrie pentru stagiul din vară, 1 iulie-1 august.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite