România, fabrica de medici a Europei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Concurenţă de trei pe loc la examenul de admitere în facultăţile de profil din ţară, „bătaia“ fiind pentru specializarea „Medicină generală“. Tinerii sunt motivaţi de faptul că pregătirea în domeniu le poate găsi o slujbă de medic în Occident, cu un salariu de 10 ori mai mare decât în România.

Peste 2.400 de candidaţi s-au înscris la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) „Carol Davila" din Bucureşti, pe 795 de locuri. Rectorul Florian Popa arată cum a crescut concurenţa: „Presa a tot scris despre faptul că medicii pleacă în afară pe salarii mult mai mari, deci ni s-a făcut lobby". Dacă la Facultatea de Medicină s-au înregistrat 3,5 candidaţi pe loc, „surpriza" a apărut la Facultatea de Farmacie. „Anul trecut erau patru pe un post, când farmaciilor le mergea bine. Acum, din cauza crizei, se înregistrează pierderi, iar concurenţa a scăzut la 2,8 pe loc", explică rectorul.

„Nu poţi intra în sistem fără pile"

Ruxandra Irimia (18 ani) din Câmpulung (Argeş) nu ştie dacă va pleca din ţară după absolvire, totul depinde de ce oferte va avea. „Dacă eşti foarte bun, ai şanse să te ia cineva în practică, altfel e greu, mai ales fără pile", spune candidata. Emil Stroescu (19 ani) din Adjud (Vrancea) vrea de mic să studieze Medicina, ca să „schimbe ceva". Tânărul ar pleca în altă ţară să facă rezidenţiatul, pentru că „e mai bine acolo".

Ana-Maria Alexe (18 ani) din Bucureşti a luat 59 de puncte. Chiar dacă va intra pe un loc cu plată şi va suporta o taxă anuală de 6.000 de lei, Ana-Maria spune că nu vrea să plece din ţară „ca ceilalţi". „Şi oamenii de aici au nevoie de ajutor. Aş merge doar ca să capăt experienţă", spune Ana-Maria. Candidata este conştientă că doar cei foarte buni îşi găsesc de lucru în România fără pile, dar spune că n-ar da şpagă.

Şefii Academiei de Poliţie promit pentru miercuri examene fără incidente

„Entuziasm de început"

Rectorul UMF Bucureşti este, însă, sceptic, în legătură cu „altruismul" copiilor. „Poveşti! Este entuziasmul de început!", consideră Florian Popa. „Anul ăsta, ca niciodată, s-au înscris 28 de olimpici. Păi peste doi ani nu‑i mai am, pleacă în afară!", spune rectorul. Sistemul sanitar este aşa de „depresiv", încât puţini ar mai da şpagă ca să se angajeze, crede Florian Popa. „Probabil cei care, până când termină, se căsătoresc, fac şi copii, şi vor neapărat un post. Sau cei foarte pasionaţi. Dar fenomenul este restrâns, în comparaţie cu perioade mai vechi", spune rectorul. Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a declarat la videochatul „Adevărul" că, în ultimii trei ani, aproximativ 8.400 de medici şi-au luat actele pentru a pleca în străinătate, adică 40% din numărul actual al doctorilor din România.

Calculele specialiştilor arată că statul plăteşte aproximativ 2.000 de euro pentru un an de studenţie la Medicină. Numai pentru un an de rezidenţiat se cheltuie 4.000 de euro, adică alocaţia bugetară pentru pregătirea ştiinţifică. Instruirea unui doctor ajunge la 30.000 de euro. (Au colaborat Vasilica Costîn, Sebastian Secan, Gabriela Popescu)

Topul celor mai căutate specializări universitare din România

Universităţile străine vânate de tinerii români

Carieră de doctor în Europa

Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu" (Cluj) a înregistrat la admiterea din acest an o creştere cu 200 de persoane a numărului de candidaţi faţă de anul trecut. La examen s-au înscris 1.446 de candidaţi, pe 820 de locuri. Potrivit rectorului Constantin Ciuce, creşterea se datorează perspectivei unui job în străinătate pe care o au studenţii, după finalizarea studiilor.

„Nu cred că este vorba de creşterea interesului pentru medicină în România, ci de posibilitatea de a practica afară. Aici au un salariu de început de 200 de euro, pe când în străinătate merg pentru o remuneraţie cuprinsă între 1.500 şi 2.500 de euro", spune rectorul.

Dezamăgire la UMF Craiova

Candidaţii la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Craiova spun că „fără finanţare" degeaba devin medici. „Când termini facultatea, îţi trebuie mulţi bani ca să-ţi deschizi un cabinet particular. Ca să intri într‑un spital de stat, îţi trebuie bani grei ca să fii angajat, altfel rămâi şomer", crede Mihai Alexandru, candidat.

„De ce să faci medicina în România, să câştigi cât să trăieşti de pe-o zi pe alta? Învăţăm pe brânci şi ne trezim doctori întreţinuţi de părinţi", se plânge şi Marian Popescu, medic rezident. Profesorii cred că tinerii se sperie de medicină pentru că este un domeniu dificil, unde doar profesioniştii pot rezista.

Record de candidaţi la Iaşi

Numărul celor înscrişi anul acesta la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Gr. T. Popa" este dublu faţă de 2009. În total, 1.973 de absolvenţi de liceu au susţinut examenul de admitere. „Este cea mai bună concurenţă din '90 încoace. Avem între 3 şi 5,3 candidaţi pe loc. Cea mai căutată specializare a fost Asistenţa Medicală", spune Ioan Costea, prorectorul UMF Iaşi.

Majoritatea viitorilor medicinişti sunt cu gândul la un loc de muncă peste hotare. „Am optat pentru Medicină pentru că sunt şanse mari de angajare în străinătate. Am tot auzit de posturi bine plătite, scoase la concurs în clinici din Europa ", spune Mădălina Cojocaru, candidată.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite