Rectorii: „România nu îşi mai poate permite să neglijeze inovarea ştiinţifică“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prof.dr. Sorin Cîmpeanu este preşedintele Consiliului Naţional al Rectorilor din România
Prof.dr. Sorin Cîmpeanu este preşedintele Consiliului Naţional al Rectorilor din România

Vineri, a avut loc o întâlnire între membrii Biroului Permanent al Consiliului Naţional al Rectorilor şi ministrul Educaţiei, Monica Anisie. Care au fost concluziile acestei întâlniri.

Consiliul Naţional al Rectorilor reprezintă 74 de instituţii de învăţământ superior din România. În comunicatul ulterior întâlnirii de vineri se vorbeşte despre emiterea cu celeritate a reglementărilor sanitare impuse de circulaţia virusului SARS COV-2, cu privire la demararea noului an universitar, astfel încât instutuţiile de învăţământ superior să poată lua măsuri din timp.

”CNR doreşte, astfel, evitarea unor incertitudini care ar putea genera percepţia că domeniul universitar şi cel al cercetării ştiinţifice nu reprezintă o prioritate pentru Ministerul Educaţiei şi Cercetării”, se arată în comunicat.

   

Potrivit aceleiaşi surse, în vederea demarării noului an universitar 2020-2021, în cele mai bune condiţii posibile, cu respectarea restricţiilor impuse de pandemie şi în contextul blocării angajării personalului în sistemul public, prin prevederile art. 27 alin. (3) din Legea nr. 55/2020, CNR solicită adoptarea în regim de urgenţă a unei reglementări care să permită deblocarea concursurilor pentru ocuparea posturilor didactice şi de cercetare vacante, a concursurilor pentru ocuparea funcţiilor reglementate de Legea nr. 1/2011, precum şi pentru alte categorii de personal din instituţiile de învăţământ superior. CNR apreciază disponibilitatea Ministerului Educaţiei şi Cercetării de a iniţia un act normativ in sensul soluţionării acestei probleme.

Universităţile au mai cerut minissterului fonduri pentru modernizarea infrastructurii universitare, inclusiv în vederea creşterii eficienţei energetice şi reducerii amprentei de carbon. Totodată, precizează şefii instituţiilor de învăţământ superior, este necesară rectificarea bugetului alocat educaţiei şi cercetării şi, implicit, a sumelor destinate învăţământului superior şi cercetării ştiinţifice.

  

”Considerăm absolut necesară înfiinţarea în universităţi a unor centre de competitivitate, care să permită crearea unor condiţii optime pentru cercetarea ştiintifică, atractive pentru cercetătorii de valoare din întreaga lume, reducându-se astfel fenomenul braindrain. Rolul esenţial al sectorului cercetării a fost încă o dată dovedit de necesitatea combaterii efectelor pandemiei, iar România nu îşi mai poate permite să neglijeze importanţa şi valoarea inovării ştiinţifice şi tehnologice”, susţin aceştia.

   

”CNR a luat act de eliminarea cadrelor didactice care ocupă funcţia de rector din comitetele de selecţie pentru membrii CNATDCU, precum şi de informaţiile publice cu privire la desconsiderarea avizelor emise de către consiliile de administraţie ale universităţilor pentru candidaturile depuse în vederea selecţiei în acest Consiliu. În condiţiile în care izvorul calităţii în activitatea didactică şi de cercetare ştiinţifică nu poate fi găsit în afara comunităţii academice, reprezentată de membrii consiliilor de administraţie şi senatelor universitare, solicităm demararea unor consultări profesioniste pe marginea cadrului normativ privind funcţionarea CNATDCU”, se mai spune în comunicat.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite