RAPORT Universităţi falimentare. Numărul studenţilor din România a scăzut la jumătate în ultimii patru ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doar 465.000 de studenţi mai erau înscrişi la facultate în anul universitar care s-a încheiat, faţă de 891.000 în urmă cu patru ani, la debutul crizei economice, potrivit unui raport al INS. Lipsa locurilor de muncă şi generaţiile de şomeri cu diplomă care au ieşit pe porţile universităţilor în ultimii ani i-a determinat pe elevi să se reorienteze către şcolile postliceale, care permit calificări rapide şi bine primite de angajatori.

Scaderea numărului de studenţi este, bineînţeles, o consecinţă a evoluţiei natalităţii din ultimii 20 de ani, dar statisticile INS demonstrează şi o diminuare a interesului tinerilor din România pentru invăţământul universitar. În anul şcolar 2012/2013, doar 55% dintre tinerii cu vârste cuprinse între 19 şi 23 de ani mai urmau o facultate, în timp ce în anul şcolar 2008/2009, gradul de cuprindere al tinerilor din această grupă de vârstă se ridica la 78%. Aşa subliniază raportul „Femeile şi bărbaţii: parteneriat de viaţă”, document care apare din doi în doi ani.

Numărul elevilor din şcolile postliceale s-a dublat

În schimb, statisticile arată o creştere a interesului tinerilor pentru şcoli postliceale, în concordanţă cu cerinţele actuale ale pieţei muncii. Mai exact, 93.000 de elevi au ales în anul şcolar 2012-2013 o formă de învăţământ postliceal, în schimbul facultăţii, faţă de 55.000 de elevi, în urmă cu patru ani.

Nici liceele teoretice nu mai sunt aşa de populare ca în anii trecuţi. Doar 41% dintre elevi au ales o astfel de formă de învăţământ în anul şcolar care s-a încheiat, în timp ce 53% au ales licee din filiera tehnologică şi 6% din filiera vocaţională. În cadrul liceelor din filiera tehnologică, 53% dintre elevi au optat pentru profil tehnic, iar 32% pentru servicii.

Băieţii preferă liceele militare 

Băieţii preferă, în special, liceele militare (81,4%), liceele de educaţie fizică (76,6%) şi liceele tehnice (72,3%), în timp ce ponderea elevelor a fost mai mare în învăţământul postliceal şi de maiştri (68,6%), comparativ cu cea din învăţământul profesional (24,1%).

Cât despre învăţământul universitar, în anul şcolar 2012/2013 au absolvit 111.000 de studenţi, majoritatea provenind din învăţământul tehnic, economic şi universitar, în concordanţă cu cerinţele pieţei muncii. De exemplu, ponderea studenţilor din învăţământul tehnic, preferat de băieţi, a crescut cu 10 procente în ultimii patru ani, la 30%. Studentele, în schimb, au fost majoritare mai ales în învăţământul medico-farmaceutic, universitar economic, artistic şi juridic.

În ciuda scaderii interesului tinerilor pentru studiile universitare, românii sunt din ce în ce mai educaţi: 75% dintre persoanele cu vârste cuprinse între 25 şi 64 de ani au absolvit măcar studii medii, cu un procent peste nivelul din 2008, arată studiul citat.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite