Profesorul de lingvistică Ian Roberts de la Universitatea Cambridge va ţine, luni, o conferinţă la Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ian Roberts, decanul Facultăţii de Limbi Moderne şi Medievale a Universităţii Cambridge   FOTO: Arhiva Personală
Ian Roberts, decanul Facultăţii de Limbi Moderne şi Medievale a Universităţii Cambridge   FOTO: Arhiva Personală

Profesorul Ian Roberts de la Universitatea din Cambridge va ţine, luni, 25 noiembrie, o conferinţă intitulată „Historical and Comparative Linguistics and the Cognitive Sciences” (Lingvistica istorică şi comparată) începând de la ora 18.00, în Amfiteatrul Odobescu al Facultăţii de Litere al Universităţii din Bucureşti.

Plecând de la constatarea că, în ultima vreme, lingvistica teoretică a pierdut legătura cu ştiinţele cognitive, profesorul Ian Roberts va susţine ideea că abordarea comparativă şi, în special, lingvistica istorică, pot scoate la lumină numeroase aspecte legate de gândirea umană. Principiul acesta creează o punte între lingvistica secolului al XIX-lea, revoluţia cognitivă din secolul al XX-lea şi noua viziune asupra lingvisticii din secolul al XX lea.

Ian G. Roberts (55 de ani) este decanul Facultăţii de Limbi Moderne şi Medievale a Universităţii Cambridge şi membru al Academiei Britanice. Deţine cel mai înalt titlu academic, „Literrarum Doctor“, care poate fi acordat de foarte puţine universităţi în lume şi acelea sunt numai de talia Oxbridge (Oxford şi Cambridge).

Ian Roberts a sprijinit doctoranzi români la Cambridge

El a fost şi cel care, anul trecut, a sprijinit doi tineri români de la Universitatea din Bucureşti (UB) să-şi definitiveze studiile la Cambridge, fără a plăti taxele de studiu. „Weekend Adevărul” a prezentat în trecut povestea celor doi tineri, care lucrează la Institutul de Lingvistică al Academiei Române, alături de un interviu cu profesorul Roberts.

„Am avut doi români la Cambridge cu care am lucrat timp de şase luni anul trecut, Alexandru Nicolae şi Adina Dragomirescu, am fost chiar coordonatorul lucrării lui Alex. Acum avem o înţelegere bilaterală între Cambridge şi Universitatea din Bucureşti, ceea ce înseamnă că de acum înainte vor fi, în fiecare an, câte doi studenţi de la Bucureşti care vor studia la Cambridge“, a explicat, în interviu, Roberts.

Profesorul de la Cambridge vorbeşte engleza, italiana, franceza, germana şi mai cunoaşte la un nivel mediu portugheza, galeza şi a studiat latina. El spune că italiana i se pare cea mai muzicală limbă, însă franceza îi este mai dragă, poate fiindcă a fost prima limbă străină pe care a învăţat-o, la vârsta de 10 ani.

Cercetarea lingvistică a lui Roberts

Munca academică a lui Roberts se bazează pe teoria gramaticii universale a lui Chomsky, care spune despre creierul uman că se naşte cu capacitatea de a învăţa gramatică şi că există aspecte în toate limbile care vin dintr-o percepţie biologică a limbajului pe care toţi oamenii o au. Astfel, există proprietăţi care se regăsesc în toate limbile, cum ar fi verbul şi substantivul.

Roberts încearcă, împreună cu cercetătorii cu care lucrează la Cambridge, să găsească o teorie care să analizeze structurile tuturor limbilor. Despre români spune că le-a citit pe feţe o „ciudată melancolie pentru epoca Ceauşescu“, iar aşa-zisa frică a britanicilor vizavi de o „invazie“ a muncitorilor români este „total exagerată“.


INTERVIU Lingvistul de la Cambridge, mentorul studenţilor români

Profesorul britanic Ian G. Roberts, cel datorită căruia doi studenţi români vor putea merge anual la doctorat la Cambridge, a povestit pentru „Weekend Adevărul“ despre mecanismul unei limbi şi despre sursa xenofobiei britanicilor faţă de imigranţi. Alături de el, şi-au spus povestea şi cei doi lingvişti români cărora le-a fost mentor anul trecut la Cambridge.

Englezul care a înfiinţat primul curs de limba română la Oxford

Profesorul Martin Maiden (55 de ani), cel care a introdus anul trecut un curs de limba română la prestigioasa universitate britanică, povesteşte pentru „Weekend Adevărul“ cum s-a îndrăgostit de limba nativă a lui Eminescu.

Cursuri de vară pentru străinii care iubesc limba română

De peste 50 de ani, Facultatea de Litere a Universităţii din Bucureşti organizează vara cursuri de limbă română pentru străini. „Weekend Adevărul“ vă prezintă poveştile celor fascinaţi de limba noastră, de la profesori internaţionali de renume la simpli străini care vor să se adapteze mai bine în România.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite