DOCUMENT Studenţii vor să fie mai implicaţi în procesul alegerii rectorilor. Care sunt celelalte cereri adresate către Ministerul Educaţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine ANOSR
Imagine ANOSR

Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) îi cer ministrului Ecaterina Andronescu ca noua lege a Educaţiei să stabilească o participare de 25% a studenţilor în procesul de alegere a rectorului. „Totodată, am căzut de comun acord asupra faptului că este suficient şi rezonabil ca o persoană să poată deţine funcţia de rector pentru maximum opt ani”, mai precizează ANOSR, în urma unei întâlniri cu ministrul Educaţiei.

Redăm mai jos comunicatul integral transmis de ANOSR:

În data de 12 decembrie 2018, Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) a avut o primă întâlnire cu ministrul educaţiei naţionale, doamna Ecaterina Andronescu, având ca scop iniţierea unui dialog constructiv privitor la temele de interes pentru învăţământul superior românesc şi în contextul elaborării unui nou proiect de Lege a educaţiei.

Pornind de la ultimele solicitări ale ANOSR, primul subiect abordat a fost Legea Bugetului de stat pentru anul 2019. În acest sens, dat fiind faptul că urmează să fie adoptată o metodologie de alocare a subvenţiei pentru cămine-cantine, care va face ca acest proces să fie mai transparent şi mai organizat, ANOSR a reiterat necesitatea majorării fondului destinat acestei subvenţii, pentru ca aceasta să acopere costurile reale, care au avut o creştere semnificativă în ultimii ani.

Creşterea finanţării de bază

De asemenea, s-a discutat despre necesitatea creşterii finanţării de bază, care reprezintă principala sursă de venit a instituţiilor de învământ superior. Dată fiind subfinanţarea cronică de care suferă sistemul de învăţământ din România, majorarea cu 15% a bugetului pentru educaţie care a fost anunţată în timpul discuţiei de către doamna ministru este una binevenită, dar nu reprezintă decât un mic pas înainte, spre obiectivul de 6% din P.I.B. stabilit în Legea educaţiei naţionale.

O altă temă abordată în acest context a fost cea a creşterii fondului de burse, care s-ar îndrepta spre o creştere a cuantumului burselor pentru studenţii români de pretutindeni, care nu a mai fost modificat din anul 2008.

Privitor la legislaţia de resort în vigoare la acest moment, s-au discutat o serie de interpretări a unor acte normative de către diferite universităţi din ţară, care vin în dezavantajul studenţilor şi se rezumă la încălcarea unor acte normative. Un exemplu este considerarea bursei ca fiind venit de către unele universităţi, deşi acest lucru contravine Codului fiscal.

În contextul discuţiilor privind noul proiect de Lege a educaţiei, ANOSR a primit asigurările necesare din partea doamnei ministru că va fi parte a întregului proces. Printre subiectele tratate în acest sens, au fost:

  • creşterea reprezentativităţii studenţilor prin prezenţa acestora în toate structurile decizionale din universitate şi respectiv participarea într-un procent de 25% a studenţilor în procesul de alegere a rectorului
  • o persoană să poată deţine funcţia de rector pentru maximum opt ani
  • inducţia accelerată în sistemul de învăţământ a celor care urmăresc o carieră didactică, sau operaţionalizarea masteratului didactic

Mai multe propuneri referitoare la noua Lege a educaţiei vor fi înaintate către Ministerul Educaţiei Naţionale la începutul anului 2019, odată cu finalizarea rapoartelor în urma dezbaterilor derulate de către ANOSR în campania „Centenar prin EDUCAŢIE”.

Nu în ultimul rând, s-a discutat despre o posibilă colaborare între ANOSR şi MEN în cadrul organizării European Students’ Convention din primăvara anului viitor, în contextul în care România deţine preşedinţia Consiliul Uniunii Europene. Acest eveniment constă în întâlnirea reprezentanţilor studenţilor din 40 de ţări din Spaţiul European al Învăţământului Superior, membre a Organizaţiei Europeane a Studenţilor (European Students’ Union – ESU), singura structură reprezentativă a studenţilor la nivel european, în care ANOSR este membru cu drepturi depline încă din 2003.

„În condiţiile în care educaţia din România este în continuare subfinanţată, dar şi având în vedere că se doresc a se aduce noi modificări la legislaţia din domeniul educaţiei am solicitat să fim consultaţi în elaborarea tuturor actelor normative ce vizează învăţământul superior. Considerăm că orice modificări ale legislaţiei în domeniul educaţiei, dar şi a metodologiilor secundare trebuie făcute consultând studenţii şi integrând viziunea acestora.” – Petrişor-Laurenţiu ŢUCĂ, preşedinte ANOSR.”

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite