Consiliul Naţional al Rectorilor: Majoritatea universităţilor vor deschide anul şcolar în sistem hibrid

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Arhiva Adevărul
Arhiva Adevărul

Anul universitar 2020/2021 va începe în majoritatea centrelor în sistem hibrid, cu prezenţa fizică a studenţilor la orele de aplicaţii.

Consiliului Naţional al Rectorilor (CNR) s-a întâlnit în perioada 17 -20 septembrie la Braşov  pentru a discuta despre deschiderea şi desfăşurarea anului universitar 2020-2021 în condiţii optime, în contextul situaţiei epidemiologice generate de pandemia Covid-19. 

„În condiţiile în care majoritatea universităţilor şi-au exprimat intenţia de a deschide anul universitar în sistem hibrid, cu prezenţa fizică a studenţilor cel puţin la orele de aplicaţii, resursele financiare necesare pentru respectarea standardelor igienico-sanitare, dar şi cele necesare asigurării accesului la educaţie, ating valori foarte mari”, transmite CNR într-un comunicat de presă.

Rectorii universităţilor româneşti au apreciat iniţiativa Guvernului prin care se vor putea deconta din fonduri europene, în limita a 60 de milioane de euro, cheltuielile efectuate de universităţi pentru achiziţia de măşti, dezinfectanţi şi dispozitive electronice pentru studenţii aflaţi în dificultate din perspectivă economico-socială.

„În condiţiile în care numărul de studenţi ce vor fi cazaţi se va reduce semnificativ ca urmare a restricţiilor impuse de nevoia de distanţare fizică în contextul situaţiei epidemiologice, se solicită creşterea subvenţiei pentru cămine-cantine, pentru a evita, pe de o parte majorarea tarifului de cazare pe care un student va trebui să îl achite, pe de altă parte, acumularea de deficite bugetare semnificative, ţinând cont de faptul că o serie întreaga de costuri pentru întreţinerea căminelor va rămâne constantă în perioada următoare”, se mai arată în comunicatul CNR.

De asemenea, Consiliul Naţional al Rectorilor solicită suplimentarea numprului de locuri finanţate de la buget (la ciclul licenţă). Solicitarea vine în contextul în care anul acesta numărul de absolvenţi de învăţământ liceal cu diplomă de bacalaureat este mai mare decât în ultimii 4 ani.

„Suplimentarea  trebuie sa aibă la bază o analiză realizată de Ministerul Educaţiei şi Cercetării din perspectiva nevoilor pieţei muncii, cu accent pedomeniile prioritare de dezvoltare a României”, spune CNR.

Citeşte şi:

Sorin Cîmpeanu, reales peşedinte al Consiliului Naţional al Rectorilor. Lista membrilor noii conduceri

De ce este sacrificat CNR?

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite