Andronescu: „Cei mai mulţi studenţi străini ne vin din Franţa, la Medicină“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Universităţile din ţară ar trebui să atragă mai mulţi studenţi străini, o sursă importantă de venit, susţine Ecaterina Andronescu    FOTO Reuters
Universităţile din ţară ar trebui să atragă mai mulţi studenţi străini, o sursă importantă de venit, susţine Ecaterina Andronescu    FOTO Reuters

România ar putea atrage mai mulţi studenţi străini în universităţile sale, pe o piaţa internaţională estimată la aproape 25 de miliarde de dolari, însă o problemă o constituie sistemul de acordare a vizelor, a declarat Ecaterina Andronescu, fost ministru al Educaţiei, invitată marţi la Adevărul Live.

„Piaţa educaţiei pentru învăţănântul superior este de circa 25 de miliarde de dolari la nivel internaţional, pe această piaţă toate universităţile sunt extrem de atente la orice fel de mişcare. De exemplu, Australia a obţinut în 2009 sau 2010 aproape 11% din PIB-ul său din oferta de educaţie către persoane din terţe ţări. Mi-aş dori mult ca România să poată face acest lucru“, a declarat Ecaterina Andronescu la emisiunea Adevărul Live de marţi.

România stă sub ceea ce a avut înainte de 89 în ceea ce priveşte numărul de studenţi străini. În ultimii ani, a crescut totuşi simţitor, spun eu, numărul lor, iar cei mai mulţi studenţi străini ne vin în universităţile de Medicină, din Franţa. (...) Ne-au venit foarte multi studenţi francezi, universităţile de medicină din Iaşi, Cluj şi Bucureşti au peste 1.000 de astfel de studenţi fiecare dintre ele“, a adăugat fostul ministru al Educaţiei. 

Andronescu este de părere că „în România am putea avea mult mai mulţi studenţi străini decât avem acum“. „În general, ne vin studenţi din ţările Magrebului, din Orientul Mijlociu şi au început să vină studenţi din Occident, cum vă spuneam. Chiar şi la noi la Politehnică“.

„Problema pe care noi o avem şi motivul principal pentru care nu avem un număr mai mare de studenţi străini“, spune senatorul, o reprezintă „problema vizelor“. „Am discutat cu Domnul Corlăţean (Ministrul de Externe - n.r.) şi sper să găseacă o soluţie pentru a uşura obţinerea vizelor în aceste cazuri“, a adăugat Andronescu la Adevărul Live.

De ce nu e România în Top 500 universităţi din lume

Întrebată însă de imaginea României în plan internaţional şi lipsa universităţilor autohtone în topurile mondiale, fostul ministru a explicat că lipsa finanţării este principala cauză.

„Există mai multe tipuri de rankinguri internaţionale. Acum şi Comisia Europeană a elaborat un set de criterii pe baza cărora toate universităţile europene vor fi clasificate, dar noi nu putem să intrăm, de exemplu, în Topul Shanghai, unde 20% din punctaj este pentru laureaţi ai premiului Nobel, sau într-un clasament unde există o universitate cum e Harvard, care are un buget mai mare decât toate universităţile din România şi în clasament contează bugetul pe care îl ai. Însă, de exemplu, într-un top internaţional, numit Webmatrix, Politehnica este în primele 500, dintr-un total de 20.000 de universităţi“, a declarat Andronescu.

Oficialul susţine că „universităţile româneşti, cu bugetele de care dispun, fac minuni“.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite