Ad Astra cere comunităţii ştiinţifice să boicoteze evaluarea proiectelor naţionale de cercetare. Replica Ministerului Cercetării

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Asociaţia Ad Astra îndeamnă comunitatea ştiinţifică să boicoteze evaluarea proiectelor naţionale de cercetare
Asociaţia Ad Astra îndeamnă comunitatea ştiinţifică să boicoteze evaluarea proiectelor naţionale de cercetare

Asociaţia Ad Astra îndeamnă comunitatea ştiinţifică din România să boicoteze procesul de evaluare a proiectelor naţionale de cercetare. Reprezentanţii comunităţii ştiinţifice cer ca evaluarea proiectelor din competiţiile deja deschise dar şi a celor viitoare să fie făcută de evaluatori internaţionali.

Nemulţumirea comunităţii ştiinţifice vine pe fondul unor recente modificări făcută de Ministerul Cercetării şi Inovării privind felul în care sunt evaluate competiţiile naţionale de proiecte.

„În speţă, se introduce în mod explicit şi deliberat o preferinţă naţională în privinţa evaluatorilor, precum şi criterii ierarhice de selecţie, în contradicţie cu Strategia Naţională de Cercetare-Dezvoltare-Inovare 2014-2020, care prevede ca obiectiv specific „Susţinerea aspiraţiei către excelenţă în cercetarea la frontiera cunoaşterii prin internaţionalizarea cercetării din România, evaluare internaţională […]”. Aceste prevederi noi sunt perfect anti-ştiinţifice şi, după ştiinţa noastră, nu îşi găsesc echivalent niciunde în ţările dezvoltate ştiinţific”, arată asociaţia Ad Astra, într-un comunicat de presă. 

„Ne exprimăm dezacordul profund în privinţa acestor modificări şi cerem păstrarea sistemului de selectie a evaluatorilor utilizat in perioada 2011-2016”, completează asociaţia. 

„În completarea celor de mai sus, constatăm că MCI introduce o piedică în plus (vezi adresa 34399/10.05.2017) în utilizarea evaluatorilor internaţionali precum şi limitarea accesului la proiecte a evaluatorilor naţionali. Prin adresa antemenţionată un cercetător care doreşte să participe în procesul de evaluare trebuie să primească girul conducerii instituţiei din care face parte. Această cerinţă ridicolă anulează practic definitiv posibilitatea de a avea experţi evaluatori internaţionali pentru competiţiile de proiecte naţionale”, se mai arată în documentul citat.

Ce spun oficiali din Ministerul Cercetării

În replică, Lucian Georgescu, secretar de stat în cadrul Ministerului Cercetării susţine că a prioritizat participarea evaluatorilor din România pentru a valorifica potenţialul naţional.

„Toţi cei pe care i-am selectat sunt foarte competenţi, ei fiind aleşi în urma unei proceduri transparente. Nu a fost făcută nicio derogare de valoare. Criteriile pe care noi le aplicăm în privinţa procesului de selecţie corespund cu ceea ce se întâmplă şi în alte ţări din Occident. Cât despre ceea  ce susţin cei de la Ad Astra, cu privire la avizul pe care îl solicităm evaluatorului din străinătate din partea instituţiei unde activează, nu mi se pare nimic ieşit din comun. Acest aviz trebuie să fie prezentat atât de cercetătorii români, cât şi de cei din străinătate. În momentul în care acesta nu poate să obţină documentul, înseamnă că respectivul nu lucrează, de fapt , la instituţia respectivă  sau  că este ceva în neregulă cu activitatea acestuia“, a explicat Georgescu pentru „Adevărul”.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite