Târgul RIUF şi-a deschis porţile la Bucureşti. Ce oferă universităţile străine studenţilor români
0Târgul Romanian International University Fair (RIUF) şi-a deschis porţile sâmbătă dimineaţa, 16 martie, şi se va ţine la Bucureşti doar în acest weekend, între orele 10.00 şi 17.00, la Sala Palatului.
Peste 100 de universităţi sunt prezente la târgul RIUF din Capitală, unde se susţin seminarii de prezentare a ofertelor universitare, dar şi şedinţe de consiliere din partea experţilor EDMUNDO.
Tinerii care doresc să-şi facă o părere de ansamblu asupra experienţei de student în străinătate se pot consulta cu studenţii care deja se află acolo şi care au venit la târgul RIUF special pentru a oferi sfaturi şi o imagine mai completă a realităţii din alte ţări.
În general, studenţii români se îndreaptă spre Marea Britanie pentru studiile universitare, fiindcă majoritatea cunosc limba engleză, iar oferta britanicilor este printre cele mai mari. De asemenea, cu universităţi precum Cambridge şi Oxford, este de înţeles atracţia pe care o prezintă Regatul Unit pentru studenţi.
Totuşi, nu numai universităţile anglo-saxone au un renume mondial. Una dintre cele mai prestigioase universităţi din lume, Sorbona, de la Paris, le oferă tinerilor 14 departamente de studii şi cercetare din care să-şi aleagă facultatea dorită. Printre acestea se numără: economie, management de business, matematică şi computer science, istoria artei şi arheologie, arte plastice, geografie, istorie, filozofie, drept şi ştiinţe politice.
Studii în Franţa şi Austria
Statul francez acoperă cea mai mare parte a cheltuielilor, iar un student plăteşte taxă de şcolarizare la Sorbona doar 400 de euro şi numai în primul an, după care statul francez taie toate taxele şi chiar acordă nu mai mult de 200 de euro fiecărui student care are nevoie de bani de chirie şi nu are când să muncească din cauza programului de studii.
De asemenea, în primul an de studiu, un student străin trebuie să mai plătească încă 200 de euro asigurare socială, pe care, la fel, după un an de zile nu va mai nevoit să o achite.
"Ca să trăieşti decent la Paris, ai nevoie de circa 700 de euro pe lună, dar statul te ajută dacă ai nevoie. Problema este că în Paris nu există campusuri universitare şi studenţii trebuie să-şi asigure cazarea, ceea ce nu se face uşor, fiindcă ai nevoie de un garant, cetăţean francez care să îţi ofere o chirie şi trebuie să garanteze statului că o va plăti chiar el în cazul în care tu, studentul, nu poţi. Nu oricine este disponibil să facă asta, iar, în cazul acesta, există bănci la care îţi poţi deschide un cont şi care pot garanta pentru tine", explică Ramona, o studentă româncă la Sorbona, prezentă la RIUF.
O altă instituţie prestigioasă prezentă la târg este Academia Diplomatică din Viena, situată într-un palat al Împărătesei Maria Tereza unde se află atât sălile de curs, cât şi căminul studenţilor, care plătesc circa 10.000 de euro pe an pentru a studia aici. Tinerii aleg Academia Diplomatică pentru a li se deschide uşile în organizaţiile internaţionale precum Naţiunile Unite (ONU) sau în instituţiile europene.
Studiile la universităţile scandinave sunt gratis
În Suedia şi Danemarca, studiile sunt gratis, însă nivelul de trai este foarte ridicat şi costurile sunt pe măsură.
"Estimativ, ca student în Suedia îţi trebuie vreo 800 de euro pe lună ca să te descurci şi aici statul nu te ajută", explică Marius, student la Universitatea din Malmo, un oraş din sudul ţării. Malmo are cinci facultăţi: de cultură şi societate, de sănătate, de ondontologie, de educaţie şi de tehnologie şi nişte programe interesante, cum ar fi studiul migraţiei internaţionale şi al relaţiilor etnice, curs pe care îl urmează şi Marius.
"E foarte interesant modul în care se studiază în Suedia. Spre exemplu, cred că pe săptămână nu am avut vreodată mai mult de două cursuri şi tot atâtea seminarii, în rest: studiu individual. Ca să treci examenele trebuie să stai destul de mult pe la bibliotecă. Profesorii aici mai mult te ghidează, în rest, munca de studiu e a studentului. Ei te încurajează să găseşti argumente şi să gândeşti critic. Prin comparaţie, într-o săptămână de studiu la Universitatea Bucureşti am luat mai multe notiţe ca într-un semestru la Malmo, dar gradul de aprofundare a materiei acolo este la alt nivel", explică Marius.
Universităţi mondiale de top la RIUF
Printre universităţile prezente la târg se află unele de renume din Statele Unite, Massachusetts Institute of Technology (MIT) şi Princeton University, printre primele 20 de universităţi din lume, MIT fiind chiar prima de pe lista "World University Rankings 2012-2013".
Dosarele de admitere la universităţile din SUA se depun, în general, în lunile decembrie-februarie, majoritatea celor interesaţi aplicând în mod normal cu circa un an înainte să înceapă studiile.
Nu este necesar ca aplicantul să aibă situaţia şcolară finalizată în momentul depunerii dosarului de admitere fiindcă poate să trimită pe parcurs informaţiile universităţilor la care doreşte să aplice.
Admitere pe loc
La RIUF, aplicanţii se pot înscrie şi pe loc la universităţi unde s-a depăşit termenul pentru depunerea dosarului, cum ar fi cazul celor din Marea Britanie, în urma unui interviu de 15 minute şi a prezentării documentelor necesare prin "On spot admission" - admitere pe loc.
Varianta aceasta de înscriere este valabilă la 10 universităţi din Marea Britanie, Olanda, Grecia şi Danemarca: HU University of Applied Sciences Utrecht, University of Northampton, Coventry University, University of Greenwich, University Campus Suffolk, ACT - American College of Thessaloniki, KEA - Copenhagen School of Design and Technology, Lillebaelt Academy şi IBA - International Business Academy.
Însă ultima zi pentru depunerea documentelor a fost, pentru Bucureşti, 13 martie. Cei care au trimis pe adresa bucureşti.spot@edmundo.ro documentele necesare şi formularele completate, au fost deja programaţi la nimi-interviuri de câte 15 minute la universitatea dorită.
Vineri, 15 martie, a fost ultima zi de predare a documentelor pentru târgul RIUF de la Timişoara, care va avea loc pe data de 19 martie. Doar pentru târgul de la Iaşi, care se va ţine pe 21 martie, se mai pot depune documentele până pe 19.
Condiţiile pentru on spot admission sunt: candidatul trebuie să fie elev sau student în an terminal şi va trebui să prezinte, pe lângă formulare completate şi documente (fişa matricolă, situaţia academică sau adeverinţa de studii), un eseu personal şi diploma de la un examen care atestă cunoştiinţele lingvistice corespunzătoare (Toefl, Cambridge, IELTS).