GALERIE FOTO Protest paşnic al studenţilor români din Marea Britanie pe Downing Street

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În jur de 500 de studenţi români şi bulgari înregistraţi în universităţile britanice şi-au anunţat prezenţa la un protest care a fost organizat luni, între orele 13.00 şi 15.00 (ora locală), pe 10 Downing Street din Londra, acuzând că sunt discriminaţi de guvernul britanic.

Evenimentul a fost anunţat pe Facebook, pe de a suspenda împrumuturile pentru acoperirea costurilor de trai solicitate de studenţii români şi bulgari care nu pot dovedi că sunt rezidenţi în Regatul Unit în ultimii trei ani.

La protestul programat să aibă loc între orele 13.00-15.00 (15.00-17.00, ora României) şi-au anunţat prezenţa pe Facebook în jur de 500 de tineri.

Mesajul postat de unul dintre studenţii români pe Facebook despre motivele protestului de luni:

”A fost o saptamana foarte grea pentru cei care au organizat adunarea de luni, 9 decembrie 2013. Poate de aceea nu am avut timp sa stam prea mult la taclale pe aceasta pagina de facebook. S-au spus vrute si nevrute pe tema acestui protest. Nu intru in detalii, probabil ca fiecare dintre voi ati citit comentarii sau chiar aveti amici, vecini, rude care va spun ca nu este bine ceea ce vrem sa facem.

Trebuie sa spun scepticilor, in special, ca acest protest nu se refera la:
- beneficii
- drepturi in plus fata de alti cetateni ai Uniunii Europene
- locuinte sociale
- alocaţii la care copiii nostri nu au dreptul

Tot ceea ce vrem este să fim tratati in mod egal, fara niciun fel de discriminare, fara niciun fel de sicanare, fara niciun fel de limitare abuziva a unor drepturi si fara a se incalca legislatia Uniunii Europene, cu care au fost deopotriva de acord atat Marea Britanie, cat si Romania. Nu vrem sa fim tratati altfel, nici in sens negativ si nici in sens pozitiv. Vrem sa fim tratati cu NORMALITATE.

Mai mult, nu protesteaza nimeni impotriva britanicilor. Vrem sa aratam ca acestia suntem noi, romanii care au ales, din zeci de motive, sa munceasca sau sa locuiasca aici pentru ca au acest drept, negociat, platit, acceptat de toate celelalte state ale Uniunii Europene.

Nu cersim la Marble Arch sau pe Park Lane, nu furam din buzunare, nu dormim pe strada, nu vindem droguri. Respectam tara in care suntem si vrem sa fim respectati la randul nostru, indiferent de meseria pe care o practicam aici

Poate ca ideea protestului pare ciudata, in conditiile in care, de la 1 ianuarie vor fi ridicate restrictiile temporare de pe piata muncii. „De ce nu protestati dupa 1 ianuarie?”, a intrebat cineva. Pentru ca am considerat ca pasivitatea cu care romanii au tratat pana acum problema este unul dintre motivele pentru care am ajuns aici. 

Eu unul as fi sustinut acest protest si daca as fi fost in Romania, Franta, Olanda, Belgia, Danemarca sau in oricare alta tara UE. Pentru ca ma consider un cetatean UE si nu un imigrant. Si cred ca de ceea ce se va intampla maine va depinde felul in care vom fi perceputi de acum inainte de catre britanici, dar si de catre ceilalti cetateni europeni.

Am mai fost intrebati de ce protestul are loc luni si nu sambata sau duminica? In primul rand, am vrut sa il legam de deplasarea lui David Cameron la Strasbourg, unde va cere limitarea libertatii de circulatie in UE, un drept fundamental fara de care insasi existenta UE ar fi pusa sub semnul intrebarii.

Apoi, este si un test pentru noi toti, cei care formam comunitatea romaneasca din Marea Britanie. Spre exemplu, atunci cand te lasi de fumat este de preferat sa o faci intr-o perioada grea din viata, stresanta, cand treci printr-un moment dificil sau cand ai foarte mult de munca. Si asta pentru ca daca vei trece peste o perioada grea si vei renunta la tigari, risti mai putin sa te reapuci de fumat.

Ziua de luni este o zi de munca, iar multi dintre noi vor face un efort pentru a fi prezenti la protest. Totusi, daca o vom face, inseamna ca vrem cu adevarat sa fim acolo. Nimic nu se face fara sacrificii, iar daca veti renunta la o jumatate de zi de munca, inseamna ca atunci chiar credeti ca o astfel de miscare conteaza. Iar daca in asta vor crede cat mai multi, atunci exista si sansa ca vietile noastre sa se schimbe. Si nu doar in UK, ci si in Romania, in Italia, in Spania, in Franta sau in Belgia.

Cei convinsi de aceste lucruri, veti face un efort sa ajungeti maine (n.r. - luni). Si daca nu o faceti pentru voi, ganditi-va ca o faceti pentru copiii vostri, carora va trebui sa le explicati vreodata de ce sunt romani si nu altceva. Fiti romani si cetateni europeni, pentru ca meritati asta!”.

Susţinere politică

Europarlamentarul Petru Luhan, de asemenea blogger adevarul.ro, a declarat că ”este solidar cu studenţii români care protestează, azi, la Londra, împotriva sistării asistenţei financiare disponibile pe timpul studiilor şi a numeroaselor discriminări cu care se confruntă”.

"Situaţia studenţilor din Marea Britanie, care vine cu câteva săptămâni înainte de ridicarea restricţiilor pentru români, face parte din campania de discriminare promovată de mass-media britanică şi susţinută de clasa politică. În această categorie întră petiţia anti-români lansată de publicaţia Daily Express, atacurile lansate de partidul UKIP, inclusiv pliantele în care românii sunt asemănaţi cu gândaci, precum şi declaraţiile recente ale premierului David Cameron, care s-a arătat îngrijorat de o invazie a românilor pentru obţinerea de beneficii sociale”, se arată într-un comunicat de presă transmis de Luhan.

"Mă voi deplasa la Londra la finalul săptămânii pentru a discuta cu studenţii români şi a găsi soluţii pentru situaţia acestora", a mai declarat acesta.

Petru Luhan este iniţiatorul unei petiţii împotriva discriminării românilor în Marea Britanie. Petiţia Luhan: STOP discriminării românilor din Marea Britanie poate fi semnată aici:http://www.yousign.org/ro/PetitiaLuhan.


Împrumuturile care acoperă costurile de trai pentru studenţii români şi bulgari, suspendate în Marea Britanie

Studenţii români şi bulgari care au cerut împrumuturi statului britanic pentru acoperirea costurilor de trai şi nu au putut dovedi că sunt rezidenţi în Regatul Unit în ultimii trei ani nu vor primii bani, în conformitate cu legea. Secretarul de stat pentru universităţi, David Willets, a anunţat că aceste împrumuturi vor fi suspendate pentru studenţii români şi bulgari, dar nu va fi oprită finanţarea pentru taxele de studiu.

Elevii români care îşi doresc să studieze în Marea Britanie nu sunt afectaţi de suspendarea împrumuturilor

Pe data de 18 noiembrie în publicaţia The Guardian şi pe 19 noiembrie, în publicaţia The Telegraph din Marea Britanie apăreau articole care anunţau “Student loans to Bulgarians and Romanians frozen” – “Împrumuturile pentru studenţii bulgari şi români sunt suspendate”.

Vânătoarea Datornicilor: Studenţii români datorează peste un milion de lire sterline guvernului Marii Britanii

Studenţii români datorează în jur de un milion de lire sterline Guvernului britanic, bani împrumutaţi pentru taxele de studiu şi nerambursaţi în ultimii cinci ani, sumă ce plasează România pe locul 11 în topul statelor rău-platnice din Uniunea Europeană. Britanicii îi vor da în judecată.

Poveştile elevilor români acceptaţi la universităţile din Marea Britanie

Mii de elevi iau calea străinătăţii şi se înscriu la universităţi străine, unii se întorc, alţii vor un trai mai bun peste hotare. Unsprezece studenţi români admişi la instituţii de învăţământ britanice precum Cambridge, Oxford, University College London, Exeter University sau Lancaster University au fost felicitaţi personal de Excelenţa Sa Martin Harris, ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, la începutul lunii, înainte să plece la studii.

Topul celor mai ieftine 12 universităţi din Marea Britanie

„The Telegraph“ a realizat un top al celor mai ieftine universităţi din Marea Britanie, stat în care taxele universitare s-au triplat de la 3.300 de lire la 9.000 de lire sterline (10.400 de euro), anul trecut. Costurile studiilor sunt printre cele mai mari din Europa, ceea ce a stârnit nemulţumiri în rândul studenţilor şi a dus la o scădere de 13% a numărului de studenţi britanici care aplică la universitate.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite