Studenţii aleg pragmatic facultăţi din străinătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În imagine, ambasadorul Marii Britanii împreună cu studenţii români pregătiţi de Simon Parker pentru admiterea la universităţile britanice     FOTO: Adevărul
În imagine, ambasadorul Marii Britanii împreună cu studenţii români pregătiţi de Simon Parker pentru admiterea la universităţile britanice     FOTO: Adevărul

Plecaţi în primul lor an la studii la universităţile de top din Marea Britanie, trei studenţi români au împărtăşit cu „Weekend Adevărul“ speranţele lor şi motivele pentru care au ales să se specializeze peste hotare

Cum universităţile străine sunt în plin proces de admitere, majoritatea tinerilor români care vor să studieze peste hotare preferă să-şi depună dosarele la universităţile din Marea Britanie, datorită limbii engleze şi pentru că taxele pot fi acoperite integral cu împrumut acordat de guvernul britanic. Pentru tinerii care au dat Bac-ul în această vară, anul universitar deja a început. Ei au plecat de acasă visând la o experienţă de viaţă extraordinară, însă sunt în continuare indecişi în legătură cu ceea ce vor să facă în viaţă cu adevărat.

Doar câţiva dintre ei spun că văd clar drumul pe care vor să o apuce în viaţă. Este cazul lui Matei Banghia, absolvent al Colegiului Naţional „Andrei Şaguna“ din Braşov, care a intrat la specializarea Informatică (Computer Science) la Universitatea din Manchester. „A fost prima mea alegere fiindcă am vizitat universitatea şi mi-am dat seama cât de bună este în comparaţie cu restul. Chiar dacă nu e Oxford sau Cambridge, este locul unde s-a făcut primul calculator din lume, iar eu sunt pasionat de calculatoare“, spune tânărul zâmbind.

CREATOR ŞI IUBITOR DE JOCURI PE CALCULATOR

„Am descoperit pasiunea pentru calculatoare la 7 ani, când am jucat primul meu joc, «Age of Wonders», şi am început să-mi pun întrebări despre cum funcţionează. Tata mi l-a arătat şi m-a întrebat ce cred că se află în spatele lui, cât s-a lucrat la el. După ce mi-a pus întrebarea asta, am început şi eu să mă gândesc la lucrurile acestea şi să îmi placă ideea că aş putea să fac şi eu aşa ceva“, a spus tânărul, care a creat deja două jocuri video.

simon si studentii foto adevarul

Spune că nu i-a fost uşor să facă primul joc la 17 ani, dar a fost foarte mulţumit că a reuşit să realizeze ceva. După facultate, vrea să lucreze în domeniul inteligenţei artificiale, să facă jocuri pe calculator. În afară de acest hobby, care îi va fi şi job la un moment dat, Matei a povestit că mai este pasionat de lupte.

Alt student, altă poveste. Deşi cunoaşte mai bine limba germană decât engleza, când a venit momentul să îşi aleagă universitatea, Ştefan Muntean a preferat Marea Britanie, fiindcă este de părere că în fizică şi în domeniul cercetării britanicii sunt mai buni decât nemţii.

FIZICA, TRADIŢIE DE FAMILIE

„Germanii sunt mai buni la inginerie şi britanicii la cercetare, iar eu vreau să fac cercetare. De ce Fizică? Tata e electronist, cel mai bun prieten al lui a făcut Fizica, unchiul meu a făcut Fizica şi, atunci când s-a pus problema ce facultate voi urma, ştiam deja că voiam un profil tehnic fiindcă pur şi simplu nu mă atrăgea nimic altceva. Am ales o universitate din Marea Britanie fiindcă fizica aplicată de la Politehnică nu se încadrează nicăieri în apropiere de topurile universităţilor de Fizică din Europa“, a povestit Muntean, care a terminat anul acesta clasa a XII-a la Şcoala Lauder din Bucureşti şi acum studiază la Universitatea din Lancaster.

simon si studentii foto adevarul

Cât despre revenirea în România, aceasta nu pare o opţiune deocamdată. „Nu vreau să mă întorc în ţară, decât dacă o să lucrez pentru tata, altfel o să rămân să fac cercetare acolo“, a explicat el.

ORIENTARE DUPĂ PIAŢA MUNCII

Pentru unii tineri, alegerea este mult mai pragmatică şi ţine cont mai degrabă de trendurile din piaţă. Iulia Pan a absolvit Liceul Teoretic Ovidius din Constanţa şi acum studiază Management la City University din Londra. Profesorul ei de economie din clasa a XI-a i-a insuflat dragostea pentru cifre şi afaceri. „Aş vrea să fac consultanţă financiară. Am avut parte de ceva consiliere în carieră la liceu, care mi-a confirmat ceea ce ştiam deja, că vreau să studiez economie. Marea Britanie a fost un vis al meu de când eram mică, aşa că atunci când am primit răspunsul de la universitate am zâmbit toată ziua, mi-am sunat toţi prietenii“, a spus Iulia.

simon si studentii foto adevarul

Tânăra s-a declarat entuziasmată de anul special de la această specializare, numit „an sandwich“, în care trebuie să facă practică multă, adică să muncească la companii. Tatăl ei spune că tocmai pentru acest an de practică au ales o specializare la Londra. „În învăţământul nostru nu există susţinere pentru tineri. Dacă dai la Politehnică, unde te angajezi, la un butic de pe stradă, la un magazin? De asta am susţinut-o să meargă la o facultate în Marea Britanie. La noi, dacă nu ai experienţă, eşti marginalizat“, consideră tatăl Iuliei.

Paşii pentru a deveni student în Marea Britanie

Studiile în Marea Britanie, de departe cea mai căutată destinaţie de tinerii români, costă 9.000 de lire sterline pe an, iar majoritatea studenţilor se împrumută de la statul britanic, urmând să dea înapoi banii din salariu în funcţie de venitul din ţara în care lucrează. Dacă un tânăr se întoarce în România şi câştigă 12.600 de lire (aproximativ 15.800 de euro) pe an, el va începe să plătească 9% din venit în momentul în care trece de acest prag. Dacă timp de 30 de ani nu va ajunge să câştige această sumă, datoria se va şterge.

În ceea ce priveşte admiterea, elevii români au nevoie numai de examenul de Bacalaureat, care este recunoscut în Marea Britanie din 2007, însă, pentru unele specializări, trebuie să completeze şi cu alte examene. Dosarele se depun electronic prin sistemul naţional UCAS (The Universities and Colleges Admissions Service), prin care se aplică la toate universităţile britanice. Candidaţii pot opta pentru cinci universităţi la care aplică cu un singur dosar, o singură scrisoare de intenţie şi aceleaşi recomandări din partea profesorilor. Deci domeniile pentru care aplică trebuie să fie similare, îi sfătuieşte profesorul britanic Simon Parker, cel care i-a ajutat pe mulţi români să îşi depună cu succes dosarele la universităţile britanice de top. Data limită pentru depunerea dosarelor este 15 ianuarie, după care tinerii pot primi un răspuns din partea universităţilor, ceea ce înseamnă că li se rezervă un loc la facultate.

CONDIŢII DE ADMITERE

Candidaţii vor fi nevoiţi să respecte anumite condiţii, cum ar fi o medie de Bac de peste 9. Parker îi mai sfătuieşte pe tineri să se gândească la viitorul lor, să acceseze stagii de practică, fiindcă trebuie să aibă deja experienţă de muncă înainte de absolvire dacă vor să se angajeze. Mai mult, trebuie să se implice în cât mai multe activităţi extraşcolare şi să îşi descopere hobby-urile.

„În general, în România, educaţia este mai valorizată decât în Marea Britanie, este drumul spre succes, ceea ce e un avantaj al tinerilor români. Eu lucrez cu familii din diverse medii sociale, cu venituri diferite, şi toţi au în comun un lucru: ei văd educaţia ca pe o investiţie“, a apreciat profesorul britanic.


VIDEO INTERVIU Profesorul englez care pregăteşte elite româneşti

Poveştile elevilor români acceptaţi la universităţile din Marea Britanie

”Oxbridge” - joaca elitistă cu mintea elevilor români
 

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite