„Multinaţionala“ de diplome false. Reţea globală de şcoli şi universităţi fantomă care promit studii online, demascată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O investigaţie The New York Times dezvăluie o afacere de zeci de milioane de euro cu site-uri ale unor şcoli şi universităţi fantomă localizate în toată lumea, care oferă diplome false pentru studii online.

În mediul online se conturează un imperiu al educaţiei, format din sute de universităţi şi licee, cu nume elegante şi campusuri însorite, în care profesori zâmbitori îi aşteaptă pe tineri cu braţele deschise. Site-urile pretenţioase ale acestor şcoli prezintă oferta de diplome online pentru zeci de specializări, de la asistenţă socială la inginerie civilă, recomandate cu entuziasm prin testimoniale video şi autorizate de Secretarul de Stat al SUA, John Kerry.

„Găzduim cea mai renumită facultate din lume. Vino să faci parte din colectivul Newford University pentru a atinge culmile excelenţei”, erupe într-un material promoţional, o femeie care se recomandă a fi liderul catedrei de drept. Totuşi, la o privire mai atentă, magia se risipeşte precum fata morgana, potrivit The New York Times. Reportajele sunt fabricate, profesorii sunt actori plătiţi, iar campusurile există doar în poze stocate pe servere. În cele din urmă, diplomele nu sunt autentice, arată o investigaţie a jurnaliştilor americani.

De fapt, este vorba despre o ţeapă ţesută din peste 370 de site-uri, care atrage anual zeci de milioane de euro de la miile de oameni din toată lumea care nu ştiu că banii pentru studiile lor ajung la o obscură firmă de software, din Pakistan.

Escrocherie de zeci de milioane de euro

Mai exact, sediul Axact se află în oraşul-port Karachi, unde lucrează peste 2.000 de angajaţi. De altfel, compania se autointitulează cel mai mare exportator de software din Pakistan, ce oferă angajaţilor săi beneficii în stilul Silicon Valley, precum piscine lângă birou şi iahturi.

Şi într-adevăr Axact mai vinde şi aplicaţii, însă principalul obiect de activitate este vânzarea de diplome false într-o schemă online care atinge dimensiuni globale, potrivit unor persoane apropiate companiei, a actelor companiei şi a unei analize detaliate a site-urilor, ce stau la bazele unei investigaţii a jurnaliştilor de la The New York Times.

Într-un context în care industria educaţiei prosperă, compania îşi promovează agresiv paginile, astfel încât să obţină vizibilitate în căutările online. În plus, potrivit unor foşti angajaţi, la sediul central din Karachi lucrează în schimburi agenţi de vânzări care îi conving pe naivi să plătească pentru cursuri care nu se vor desfăşura niciodată şi pentru diplome fără valoare. Iar tacticile sunt elaborate, uneori jucând chiar rolul unor oficiali guvernamentali americani.

Potrivit foştilor angajaţi şi ai unor experţi în fraudă, veniturile atrase de escrocherie se ridică la câteva milioane de euro pe lună, care dispar într-o reţea de companii offshore, în timp ce rolul companiei Axact în toată această schemă rămâne ascuns în spatele unor servere proxy şi a unei slabe reglementări a sectorului în Pakistan.

Eroi la ei acasă

Pe plan local însă, compania este văzută ca un model de business. „Câştigăm în timp ce ne pasă” este motto-ul fondatorului şi directorului executiv Shoaib Ahmed Shaikh, care susţine că donează 65% din veniturile Axact şi care a anunţat anul trecut un program pentru educarea a 10 milioane de copii pakistanezi până în 2019. Până atunci însă, are toate şansele să devină cel mai influent mogul media din Pakistan: de aproape doi ani, Axact construieşte un trust pe care vrea să îl lanseze în acest an.

Cum este finanţată această schemă rămâne însă un mister. Shaikh s-a confruntat cu mai multe procese în cadrul cărora s-a apărat cu vehemenţă în faţa competitorilor care îl acuzau că afacerea ar fi susţinută de armata pakistaneză sau de crima organizată. Cert rămâne însă faptul că veniturile pe care le obţine compania din diplome false sunt mai mult decât suficiente pentru construirea unui imperiu media.

„Este probabil cea mai mare cea mai mare şi mai complexă escrocherie cu care ne-am confruntat vreodată”, apreciază Allen Ezell, fost agent FBI, care a investigat Axact şi a scris şi o carte pe tema fabricilor de diplome.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite