FOTOREPORTAJ Specializările cele mai căutate de români la RIUF: Medicină şi IT

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tinerii care pleacă la studii în străinătate caută specializări precum computer science, medicină şi inginerie în loc de materiile mai umaniste care erau la mare căutare în urmă cu câţiva ani. Acestea au fost cele mai accesate domenii de studiu la ediţia de toamnă a Târgului RIUF, care se încheie duminică şi care a adus peste 50 de universităţi de peste hotare.

Dacă în urmă cu patru-cinci ani tinerii români căutau să studieze în domenii precum marketing, comunicare sau alte specializări umaniste, anul acesta trendul s-a schimbat. 

Tinerii care au vizitat în weekend târgul de universităţi străine RIUF din Bucureşti erau interesaţi mai degrabă de domeniul ştiinţelor: medicină, fizică, inginerie, computer science. De ce? Fiindcă, spun ei, aşa îşi găsesc mai uşor un job şi, în plus, tehnologia este pasiunea lor.

„Caut ceva pe fizică sau astronomie la Londra sau la Manchester. Ştiu că universităţile de la oraş sunt cele mai scumpe, dar acolo este şi cel mai frumos”, spune un elev în clasa a XI-a de la Colegiul Naţional „Tudor Vianu” din Capitală, Dragoş Ilie, care este şi olimpic naţional la fizică şi astronomie.

Colegul său, Vlad, vrea, de asemenea, să urmeze o facultate în domeniul care îi place şi unde se va putea angaja uşor - ingineria. „Mie îmi plac fizica şi matematica şi aş vrea să-mi găsesc ceva care să le combine, cum ar fi ingineria. Aş vrea fie la Londra, fie în Scoţia, pentru că acolo nu trebuie să mă împrumut de la statul britanic pentru taxele universitare”, spune Vlad.

Studiile în Marea Britanie, de departe cea mai căutată destinaţie la RIUF, costă până la 9.000 de lire sterline pe an, iar majoritatea tinerilor români se împrumută de la statul britanic pe timpul studiilor urmând să plătească înapoi banii din salariu în funcţie de venitul din ţara în care lucrează.

Împrumutul britanic, şters dacă nu obţin salarii suficient de mari

Spre exemplu, dacă se întoarce înapoi în România, unde venitul mediu este de 12.600 de lire pe an, tânărul va începe să plătească 9% din venit în momentul în care trece de acest prag. Dacă timp de 30 de ani nu va ajunge să câştige peste 12.600 de lire pe an, împrumutul se va şterge.

În ceea ce priveşte admiterea, ei au nevoie numai de examenul de Bacalaureat, care este recunoscut în Marea Britanie din 2007, însă, pentru unele specializări, trebuie să completeze şi cu alte examene.

Spre exemplu, în cazul medicinei, tinerii trebuie să se pregătească mai din timp fiindcă Bac-ul nu le ajunge ca să intre la această specializare. În principiu, pentru medicină au nevoie de trei examene: matematică, chimie şi biologie, ori Bac-ul românesc nu permite susţinerea tuturor celor trei materii, chimia şi biologie fiind probe la alegere, astfel că trebuie să dea una din aceste materii la A Levels (Bac-ul englez).

De asemenea, elevii trebuie să ştie că pentru medicină data limită de aplicare prin sistemul naţional UCAS (The Universities and Colleges Admissions Service prin care se aplică la toate universităţile britanice) este 15 octombrie, faţă de celelalte specializări care au termenul limită de 15 ianuarie.

În Danemarca, studiile sunt gratuite

Însă nu toţi tinerii sunt atraşi de Marea Britanie. O elevă de la Şcoala Internaţională Britanică spune că este visul ei nu este să studieze în Marea Britanie.

„Ştiu că sună ciudat, având în vedere că învăţ la Şcoala Britanică, dar mi se pare o ţară scumpă, costul de trai e foarte mare şi vremea de acolo nu îmi place. Am nevoie de o bursă şi la şcoală aici tot cu bursă studiez. Mă gândesc la Danemarca, Germania sau la Olanda pentru studii de inginerie, design şi tehnologie. Am ales în funcţie de materiile pe care le am la A Levels fiindcă noi, la şcoală, terminăm cu examenul naţional britanic”, a explicat Alessandra Cosmelegea, elevă în clasa a XII-a.

Danemarca devine o atracţie tot mai mare pentru studenţii români fiindcă, la fel ca în Scoţia, universităţile nu pretind taxe de şcolarizare. Sunt 20 de universităţi la care pot aplica şi unde pot intra numai cu Bac-ul şi fără să plătească taxe pe parcursul studiilor, însă trebuie să fie pregătiţi pentru costurile mari de trai.

Viaţă mai costisitoare în ţările nordice

Danemarca este o ţară scumpă, spune Mihaela Şerban, o tânără care deja a terminat doi ani de studii la Academia Daneză de Business Dania. Ea i-a consiliat pe elevii români la standul facultăţii pe care a urmat-o timp de doi ani şi spune că îţi trebuie minimum 500 de euro pe lună ca să poţi trăi în Danemarca. 

„Poţi lucra part-time pentru a-ţi asigura traiul. Eu am urmat un curs de studiu mai special (Academic Professional degree), care durează doar doi ani şi este un fel de postliceală şi care este urmat de un an şi jumătate de cursuri „top-up degree”. Cursul este bazat pe foarte multă practică, de asta spun că se aseamănă cu o postliceală şi este uimitor să înveţi aşa, practic nu ai teme pentru acasă fiindcă reţii totul din prima zi”, a explicat tânăra.

Ea speră să rămână acolo, fiindcă, spune ea, Danemarca este, totuşi, „ţara celor mai fericiţi oameni din lume” şi îi place stilul relaxat de a fi al danezilor. Mihaela a mai explicat că Academic Professional Degree se obţine numai în cadrul academiilor sau colegiilor, nu al universităţilor, şi reprezintă un nivel intermediar conceput de sistemul de educaţie din Danemarca pentru a răspunde nevoilor pieţei muncii.

Germania, printre favorite

Germania este o altă destinaţie favorită a elevilor fiindcă nu plătesc taxe universitare, ei putând să se împrumute de la guvernul german, la fel ca în Marea Britanie, accesând bursele DAAD.

Pe lângă universităţile tradiţionale, mai există şi universităţi de ştiinţe aplicate (Hochschulen), un fel de Politehnică ce oferă studii cu orientare practică în economie şi în industrie.

Elveţia, cea mai scumpă destinaţie

Dacă în Danemarca studiile sunt gratis, în Elveţia tinerii au nevoie de minimum 20.000 de euro pe an ca să poată studia la o facultate. Şcoala Internaţională Vatel de Business şi Management pentru sistemul hotelier costă între 20.000 - 25.000 de euro pe an.

„Taxa acoperă cazarea, trei mese pe zi, uniforma şi o tabletă pe care o primeşti la începutul anului. Primul semestru are cursuri teoretice şi în al doilea semestru faci practică la un hotel de patru stele. Tinerii învaţă orice ţine de sistemul hotelier, de la partea de bucătărie până la management şi business”, a explicat Ioana Anghel, care a prezentat oferta Vatel la RIUF.

Oferte şi în Franţa şi Statele Unite

Franţa este o destinaţie ieftină, studiile universitare fiind de 181 le euro pe an, restul din taxă fiind acoperită de o bursă din partea guvernului francez. La standul Campus France, tinerii au întrebat cum poţi studia Medicina în Franţa şi se pare că primul lucru pe care trebuie să îl ştii bine este limba franceză, fiindcă un student la medicină va face practică în spitalele franţuzeşti, unde trebuie să comunice cu pacienţii.

„Trebuie să aveţi nivelul de franceză C1, şi, chiar dacă urmaţi cursurile în engleză, tot trebuie să puteţi vorbi în franceză cu pacienţii”, le-a explicat tinerilor un reprezentant al Intitutului Francez.

Deşi sunt o destinaţie îndepărtată, Statele Unite reprezintă un magnet în special pentru tinerii români care vor să studieze tehnologie.

Universitatea cea mai căutată de aceştia este şi cea mai bună din lume, potrivit QS University Rakings şi anume Massachusetts Institute of Technology (MIT).

În jur de 1.500 de români studiază în SUA cu fonduri consistente oferite de universităţile americane.

Dosarele de admitere se depun în decembrie-februarie, deci cu o jumătate de an înainte de începerea studiilor şi, la fel ca în Marea Britanie, elevii nu trebuie să aibă situaţia finală încheiată în momentul depunerii dosarului, fiindcă li se rezervă un loc la facultate pe care îl ocupă oficial în momentul în care îndeplinesc toate condiţiile, inclusiv nota de la Bac.


Pe aceeaşi temă:

Târgul RIUF începe sâmbătă. Lista universităţilor străine cu oferte de studiu

VIDEO Oferta universităţilor de afară. Ce e nou la Târgul RIUF din weekend

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite