Senatorii aprobă restricţii pentru profesorii de la „Şcoala după şcoală”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Camera decizională este Senatul    FOTO: Eduard Enea/Adevărul
Camera decizională este Senatul    FOTO: Eduard Enea/Adevărul

O iniţiativă legislativă prin care li se interzice profesorilor să se folosească de propriii elevi sau de spaţiul şcolii pentru a susţine programe de tip after school, din care obţin venituri suplimentare a primit, marţi, raport favorabil din partea Comisiei pentru învăţământ a Senatului.

Interdicţia, propusă printr-un proiect de lege depus de deputatul PDL Florin Gheorghe, este valabilă şi pentru personalul nedidactic al unităţilor de învăţământ, pentru persoanele care deţin funcţii de conducere în administraţia publică locală, precum şi pentru membrii consiliului de administraţie din inspectoratele şcolare, scrie Mediafax.

Potrivit propunerii legislative, programul "Şcoală după şcoală" se poate organiza şi în alte spaţii decât cele ale unităţilor de învăţământ numai după avizul prealabil al consiliul de administraţie al inspectoratului şcolar, după obţinerea avizului administraţiei publice locale şi cu respectarea metodologiei aprobate prin ordin al ministrului Educaţiei.

Iniţiatorul arată, în expunerea de motive, că reglementarea insuficientă a programului "Şcoală după şcoală" a generat şi generează activităţi la limita legii penale, în sensul în care personalul didactic şi nedidactic al unităţilor de învăţământ îi condiţionează pe părinţi să îşi dea elevii la anumite after school-uri pentru care trebuie să plătească.

Iniţiativa legislativă a fost gândită special pentru a evita conflictele de interese şi a înlătura posibilele presiuni la adresa părinţilor.

Proiectul pentru modificarea Legii 1/2011 a Educaţiei Naţionale va fi dezbătut de Senat în calitate de Cameră decizională.

Cazul învăţătoarei şpăgare

Posibilul conflict de interese în care se află profesorii care au şi after school a fost scos în evidenţă în perioada sărbătorile de iarnă de cazul învăţătoarei Dana Blându, care a pretins bani de la părinţi pentru cadourile personalului didactic de la şcoala Nr 10 "Maria Rosetti" din Capitală. Dana Blându avea şi o afacere cu after school privat (Şcolar AS), şi ar fi făcut presiuni asupra părinţilor să-şi înscrie copiii acolo, potrivit acestora.

Tariful lunar la after school era de 650 de lei pe lună şi creştea în cazul în care părinţii doreau să fie asigurate masa şi transportul. Dana Blându a înfiinţat în 2005 after school-ul împreună cu o şcoală primară privată, unde tariful lunar era de 800 de lei. Şcoala AS oferea şi servicii de "before school" cu mic dejun, care costau 500 de lei pe lună.


Pe aceeaşi temă:

Învăţătoarea Dana Blându dă în judecată Şcoala 10 din Capitală, cerând anularea deciziei de concediere

SONDAJ Peste 30% din elevi şi părinţi cred că există corupţie în şcoli şi licee. Aproape jumătate au dat bani şi cadouri

Pricopie: Cazurile de corupţie trebuie raportate către inspectorate pentru a acorda asistenţă şcolilor respective

Directorul şpăgar de la Şcoala Nicolae Tonitza, trimis în judecată

Despre şpaga şcolară - realitate cotidiană

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite