România se află pe locul 32 din 40 într-un nou clasament mondial pe educaţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Înaintea României, care se află pe locul 32, sunt Grecia şi Bulgaria, iar în urma noastră se află Chile   FOTO: Shutterstock
Înaintea României, care se află pe locul 32, sunt Grecia şi Bulgaria, iar în urma noastră se află Chile   FOTO: Shutterstock

România se clasează pe locul 32 din 40 într-un top mondial pe educaţie în rândul statelor dezvoltate, realizat de firma Pearson. Finlanda şi Coreea de Sud sunt în vârful clasamentului care vizează ţările cu cele mai bune sisteme de educaţie din lume.

România se află la sfârşitul clasamentului sistemelor de învăţământ din 40 de ţări dezvoltate, realizat de firma Pearson, cea mai mare companie educativă din lume care deţine Financial Times şi the Economy Group, printre altele.

Pe primul loc în top se află Finlanda, iar pe ultimul este Indonezia. Înaintea României, care se află pe locul 32, sunt Grecia şi Bulgaria, iar în urma noastră este clasată Chile.

Potrivit ultimelor date publicate pe site-ul pearson.com, Programme for International Student Assessment (PISA) a acordat României un scor de opt la citire, matematică şi ştiinţe în rândul elevilor de 15 ani. Aceste evaluari PISA se fac o dată la trei ani, ultimele date fiind din anul 2009.

Majoritatea naţiunilor din primele cinci locuri ale clasamentului Pearson sunt ţări asiatice, în timp ce Marea Britanie sau Statele Unite, unde se află cele mai prestigioase universităţi din lume, se clasează pe locul 6, respectiv 17.

Care sunt factorii determinanţi ce duc la un sistem educaţional de calitate

Studiul Pearson are ca ţintă ajutarea instituţiilor naţionale care gestionează educaţia prin identificarea factorilor cheie care duc la rezultate excepţionale în învăţământ.

Cercetarea se bazează atât pe date privind nivelul educaţional şi de alfabetizare al ţărilor, cât pe sumele de bani investite de guverne în sistemele de învăţământ, vârstele la care intră copiii merg la şcoală, salariile profesorilor şi ce instituţii de învăţământ preferă elevii şi studenţii din ţările respective.

Studiul arată că nu numai finanţarea sistemului de învăţământ este importantă, ci şi susţinerea unei culturi educaţionale, lucru demonstrat de poziţia ţărilor asiatice în clasament, unde educaţia are o valoare foarte mare în ochii oamenilor şi unde părinţii au aşteptări foarte mari de la copiii lor.

Chiar dacă în Finlanda şi Coreea de Sud metodele de predare şi învăţare diferă, cele două ţări ocupă primele locuri în clasament datorită faptului că educaţia este văzută de societate ca fiind foarte importantă.

Calitatea profesorilor, esenţială

Studiul mai arată că unul dintre cei mai importanţi factori este nivelul de pregătire al profesorilor şi metodele de predare folosite. Ţările care investesc masiv în recrutarea şi pregătirea cadrelor didactice la un nivel profesional cât mai înalt, au automat un sistem educaţional de calitate.

Respectul acordat de societate şi de sistem profesorilor este un factor important care determină calitatea învăţământului. Studiul arată că, în ţările aflate în top, profesorii au un statut înalt în societate, fiindcă există o "cultură" a educaţiei.

De asemenea, studiul Pearson mai arată că nu există o legătură clară între valoarea fondurilor investite într-un sistem educaţional şi rezultate de excepţie.

Pe scurt, o investiţie mare, dar pe termen scurt şi reformele izolate nu aduc rezultate. Educaţia are nevoie de un plan coerent care vizează întregul sistem educaţional pe termen lung.

Iată clasamentul Pearson al ţărilor cu cele mai bune sisteme educaţionale:


1) Finlanda                        6) Marea Britanie            11) Irlanda                  16) Belgia
2) Coreea de Sud               7) Olanda                        12) Danemarca          17) Statele Unite
3) Hong Kong                     8) Noua Zeelandă          13) Australia               18) Ungaria
4) Japonia                           9) Elveţia                           14) Polonia                 19) Slovacia
5) Singapore                       10) Canada                      15) Germania             20) Rusia

21) Suedia                          26) Norvegia                     31) Grecia                  36) Columbia
22) Republica Cehă         27) Portugalia                   32) România               37) Tailanda
23) Austria                          28) Spania                        33) Chile                        38) Mexico
24) Italia                              29) Israel                           34) Turcia                   39) Brazilia
25) Franţa                          30) Bulgaria                      35) Argentina              40) Indonezia


 


 

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite