Prime observaţii privind rezultatele de la examenul de bacalaureat

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Site-ul bacalaureat.edu.ro nu este funcţional, aşa că ne mărginim la a comenta rezultatele anunţate de Ministerul Educaţiei. Ca şi la Evaluarea Naţională, Ministerul Educaţiei face calculele doar pentru elevii înscrişi la examenul de Bacalaureat, ignorând pe cei care nici nu s-au prezentat, considerând din start ca nu sunt capabili să ia examenul. Şi ei sunt tot copiii noştri, de ce să îi abandonăm la evaluarea rezultatelor?

De altfel, Ministerul precizează: „procentul de promovare s-a calculat din totalul celor x absolvenţi prezenţi, incluzându-i în acest total şi pe cei z absolvenţi eliminaţi". 

Numărul elevilor înscrişi în clasa a XII-a la zi este ţinut secret de ministrul educaţiei, nu l-a devoalat nici o dată în public.

Din informaţiile mele, în clasa a XII-a au fost înmatriculaţi ciraca 187.000 de elevi, plus încă circa 3000 la seral, în clasa a XIII-a. Astfel încât numărul de la care ar trebui să înceapă calculele este de 190.000.

Oricum, la simularea din primăvara această s-au prezentat 177.000 de elevi de clasa a XII-a, şi cum nu s-au prezentat toţi, e verosimil numărul de 190.000, in care intra si seralul.

S-au prezentat la examen 137.475 din promoţia 2014-2015 şi 22.228 din promoţiile anterioare.

Raportat la cei 190.000 existenţi în clasa a XII-a şi a XIII-a seral, avem o prezenţa la examen de 72%. Circa 53.000 de elevi nu s-au prezentat la examen, total ignoraţi de statisticile oficiale.

Au promovat examenul 100.058, din seria curentă, număr care raportat le cei existenţi în clasa a XII-a şi a XIII-a, ne dă un procent de promovare de 53%, nu de 66% cât se laudă Ministerul Educaţiei.

Dacă punem la socoteală şi simplitatea subiectelor, reclamată de mulţi profesori, constatăm că procentul de promovare ar fi tot circa 50%, similar cu anii anteriori.

Faptul ca aşa de mulţi elevi nu se mai prezintă la Evaluarea naţională şi la bacalaureat, demonstrează prăpastia dintre şcoală şi piaţa muncii.

Tinerii nu mai consideră utile diplomele şcolare pentru a intra în piaţa muncii, pentru că angajatorii le cer cu totul alte competenţe, comparativ cu cele obţinute în şcoală, dacă ar fi fost obţinute.

Şi la procentele de promovare pe judeţe lucrurile nu sunt în regulă.

Dacă la Cluj (82,18%), Braşov (78,74%), Bacău (78,34%) şi Sibiu (76,81%), avem procente mari, la  Giurgiu (36,06%), Ilfov (40,92%) şi Teleorman (42,73%) avem procente  de două ori mai mici sau mai mult.

În 5 judete (Gorj, Salaj, Teleorman, Giurgiu si Braila) procentul de promovare din aceasta sesiune este inferior celui de anul trecut, in vreme ce in restul judetelor se inregistreaza o majorare de pana la 11,9%.

Când e vorba de zeci de mii de elevi, aceste rezultate  sunt în contradicţie  cu legile statisticii.

Nu e de acceptat ca într-un judeţ, Cluj, s-au adunat cei mai buni profesori şi elevi, iar în altul sunt de mai mult de două ori mai slabi, mai dezinteresaţi de şcoală, mai nepregătiţi.

Şi chiar dacă aşa ar fi, ce măsuri a luat Ministerul să schimbe situaţia această, ilustrată de examene de 20 de ani?

De fapt, explicaţia e alta.

Acum câţiva ani, Giurgiu era în fruntea clasamentelor, cu de 5 ori mai mulţi promovaţi, comparativ cu Teleorman.

În urma unor reclamaţii şi anchete, Prachetul General a trimis în judecată, acum câteva săptămâni, 64 de profesori, directori, inspectori din judeţul Giurgiu, pentru fraude la bacalaureat.

Anul acesta le-a trecut cheful, şi judeţul Giurgiu se plasează ultimul pe ţara la promovare.

Şi în judeţul Bihor e în plină desfăşurare un control, ordonat de ministrul Educaţiei, în urma unor fraude la bacalaureat.

O altă situaţie ingrijorătoare se menţine la liceele tehnologice.

Încă n-am realizat o analiză completă, dar din prime observaţii:

Liceul Tehnologic Târgu Ocna, Bacău: 7 înscrişi la bac, toţi respinşi
Liceul tehnologic Făget, Bacău: 10 înscrişi, 3 reuşiţi

Liceul Tehnologic UCECOM, Spiru Haret, Cluj-Napoca: 7 inscrisi, 4 reuşiti

Liceul Tehnologic Henri Coanda, Dej, judetul Cluj:  6 inscrisi, 1 reuşit

Liceul Tehnologic Victor Jinga, Săcele, Brasov: 15 inscrisi, 1 reuşit

Probabil situaţia această se regăseşte la multe alte licee tenologice.

Iată şi  exemple inverse.

Liceul Teoretic, Mitropolit Ioan Metianu, Zarnesti Brasov: 60 inscrisi, 57 reuşiţi, adică 95% promovare.  

Liceul Teoretic Ion Codru Dragusin,  Victoria, Brasov, din 36 de elevi inscrişi la examen, au promovat toti, 100%! Iar 22 au luat note peste 8.

In locul ministrului, aş dispune o recorectare a tezelor de la limba şi literatura română, pentru a vedea daca sunt, sau nu,  teze identice

Şi atunci, de ce le mai menţinem în funcţie pe banii contribuabililor? De ce nu le transformăm în şcoli profesionale?

Alte comentarii după ce site-ul Bacalaureat 2015 redevine funcţional

UPDATE

Din statistica prezentată de ministerul Educatiei, pentru ultimii 10 ani, rezultă că s-au înscris la examen 2.236.952 elevi, dintre care 762.813 nu s-au prezentat la examen sau n-au reuşit sa-l promoveze.

Rezultă că un procent de 34% dintre elevi au parcurs liceul DEGEABA.

UPDATE 2. Ministrul Câmpeanu a anunţat ca 56 de licee au ZERO promovare la bacalaureat. Câte or fi cu sub 10%? Dar cu sub 15%? Probabil peste 200!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite