Ministerul Educaţiei va ataca în instanţă decizia Combaterii Discriminării pentru o prevedere a ordinului privind concursul directorilor de şcoli

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În aceste zile se derulează procedura de concurs pentru ocuparea posturilor de directori în şcoli
În aceste zile se derulează procedura de concurs pentru ocuparea posturilor de directori în şcoli

Oficialii de la Educaţie critică decizia Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, care a stabilit că metodologia de organizare şi desfăşurare a concursului de ocupare a funcţiilor de director şi director adjunct din unităţile de învăţământ preuniversitar îngrădeşte dreptul unor profesori de a se înscrie la concurs. Oficialii de la Educaţie spun că li s-a îngrădit dreptul la apărare.

Ministerul Educaţiei anunţă că va ataca în instanţă decizia Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) prin care se susţine că metodologia de organizare a concursului de ocupare a funcţiilor de directori de şcoli îngrădeşte dreptul unor profesori de a se înscrie la concurs.

Ministerul Educaţiei a făcut joi unele precizări referitoare la decizia Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), din data de 28 septembrie. CNCD a constatat că prevederile unui alineat din Ordinul ministrului Educaţiei prin care se stabileşte metodologia de desfăşurare a concursului de directori şi directori adjuncţi de şcoli discriminează direct, pe criteriul rudeniei. Alineatul în discuţie prevede că persoanele care se află în relaţie de soţi şi rude de gradul I nu pot ocupa concomitent funcţii, astfel încât unul dintre ei să se afle într-o poziţie de conducere faţă de celălalt.

Reprezentanţii Ministerului Educaţiei susţin că CNCD nu le-a dat posibilitatea să se apere, Consiliul încălcându-şi astfel propriile proceduri.

„Ministerul Educaţiei a fost citat la şedinţa de analiză a dosarului în data de 26 septembrie, fiind informat că termenul de soluţionare a acestuia este 28 septembrie. În condiţiile în care, în procedura internă a CNCD de soluţionare a petiţiilor şi sesizărilor se stipulează în mod expres că citaţia se comunică părţilor cu 5 zile înaintea termenului stabilit, Ministerul Educaţiei a fost pus în imposibilitatea de a-şi prezenta apărarea. Cu toate că a fost solicitată oficial amânarea şedinţei, având în vedere intervalul foarte scurt acordat pentru formularea unui punct de vedere, cererea a fost ignorată, speţa judecându-se fără apărarea ministerului. Mai mult, petiţia a fost soluţionată în regim de urgenţă, deşi potrivit ordinul preşedintelui CNCD nr. 144/2003, acest tip de procedură nu este reglementat“, se precizează într-un comunicat al Ministerului Educaţiei.

Argument fals

În document se mai arată că decizia CNCD, conform căreia metodologia de organizare şi desfăşurare a concursului de ocupare a funcţiilor de director şi director adjunct din unităţile de învăţământ preuniversitar îngrădeşte dreptul unor profesori de a se înscrie la concurs, este bazată pe un argument fals. Asta pentru că prevederile art. 21 alin. (5) din metodologie, luat în discuţie în şedinţa CNCD, vizează exclusiv candidaţii care promovează concursul. „Precizăm că înscrierea şi susţinerea probelor sunt deschise tuturor cadrelor didactice care îndeplinesc cumulativ condiţiile prevăzute la art. 3 alin. (1) din metodologia de concurs“, susţin reprezentanţii Ministerului Educaţiei.

„Aplicarea prevederilor art. 21 alin. (5) nu generează situaţii discriminatorii, ci previne apariţia conflictelor de interese, în condiţiile în care persoane aflate în relaţie de soţi şi rude de gradul I vor ocupa concomitent funcţii de conducere, îndrumare şi control în învăţământul preuniversitar.  Considerăm că situaţii de acest gen pot să influenţeze exercitarea obiectivă a atribuţiilor specifice funcţiilor de conducere, respectiv de îndrumare şi control sau a rolului oficial“, se mai arată în documentul citat.

CNCD a sancţionat Ministerul Educaţiei prin avertisment şi a dispus monitorizarea punerii în aplicare a acestei hotărâri.

"Colegiul director constată că prevederile art. 21, alin. (5) din Ordinul MENCS nr. 5080/2016 constituie discriminare directă, pe criteriul rudeniei (rude de gradul I şi soţ/soţie), prin care se limitează accesul în condiţii de egalitate la ocuparea funcţiei de director/director adjunct al unei unităţi de învăţământ preuniversitar", potrivit unui comunicat de presă al CNCD.

Decizia a fost luată de Colegiul director al CNCD, în şedinţa de miercuri, prin vot în unanimitate.
 

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite