Ministerul Educaţiei, boicotat din interior de inspectori

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproximativ 50% din candidaţii la concursurile pentru ocuparea posturilor de inspectori generali adjuncţi şi şefi ai caselor corpului didactic s-au retras din cursă, boicotând astfel concursul chiar în ziua examenului. Este a doua oară când se întâmplă asta în ultimele luni.

Cei care au decis iniţial să pună beţe în roate sistemului au fost candidaţii la posturile de inspectori generali. Cu toţii atrag astfel atenţia că sunt nemulţumiţi de faptul că noua conducere a Ministerului Educaţiei a decis să ocupe posturile importante din Inspectoratele Şcolare prin concurs, după ce timp de 7 ani şefii inspectoratelor au fost numiţi prin delegaţie, fără a susţine concurs.

„Cred că orice comentariu este de prisos. Eu am avut intenţii bune, să asigur stabilitate sistemului, pentru implementarea planurilor manageriale de dezvoltare a şcolilor. Am vrut să fie o selecţie pe bază de competenţe.

Este un semnal prost care se transmite, pentru că după această perioadă vor urma concursuri şi pentru inspectorii adjuncţi, directori ai caselor corpului didactic, inspectori, dar şi concursuri pentru 7000 de directori de şcoli”, spunea ministrul Cîmpeanu după boicotul din martie. 

Drept urmare, două săptămâni mai târziu, Câmpeanu a semnat un ordin de ministru prin care a decis că „posturile neocupate sau eliberate între perioadele de concurs se ocupă prin detaşare în interesul învăţământului, până la organizarea unui nou concurs, dar nu mai târziu de sfârşitul anului şcolar respectiv”. Mai mult, ministrul a introdus şi o evaluare anuală a activităţii manageriale desfăşurate de inspectorii generali şcolari şi de inspectorii şcolari adjuncţi, care va fi realizată de Ministerul Educaţiei.

„Probabil că se va renunţa la concursuri”

"Vor să pună ministerul în imposibilitatea de a aplica metodologia. Probabil că ministerul nu va avea de ales şi va renunţa la concursuri, în condiţiile acestea", este de părere Tincuţa Apăteanu. În schimb, Marian Staş crede că este o problemă şi cu modul în care este organizat concursul şi atrage atenţia că neocuparea posturilor din inspectorate va crea probleme la concursurile pentru directorii de şcoli, în comisiile cărora trebuie să fie inspectori şcolari generali şi adjuncţi. 

"Practic, în comisiile de evaluare vei avea persoane respinse la concursurile de inspectori", a explicat Staş. Însă, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, spune că va continua demersurile pentru ocuparea prin concurs a acestor funcţii şi că se vor organiza din nou concursuri.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite