Mesajul unui adolescent către generaţia sa: „Oamenii ăştia cred că decizi ce faci cu viaţa ta când termini a XII-a. Greşit!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Adevărul
FOTO Adevărul

Un adolescent constănţean de 17 ani a transmis un mesaj pe Facebook colegilor de generaţie, atrăgându-le atenţia că letargia care îi caracterizează le poate distruge viitorul. Andrei Eduard Burghelia este fostul preşedinte al Asociaţiei Elevilor din Constanţa şi actual antreprenor.

Andrei şi colegii săi din Asociaţia Elevilor din Constanţa au uimit o ţară întreagă anul trecut, cu victoria împotriva fostului primar, Radu Mazăre, care refuza să le ofere elevilor dreptul la reducerea de 50% a abonamentelor de transăport în comun. După ce a predat ştafeta conducerii asociaţiei colegului său, Constantin Alexandru Manda, Andrei luptă acum pentru alt proiect: să pună pe picioare propria firmă de curierat pe bicicletă - Velocurier. Şi reuşeşte, deoarece este obişnuit să îmbine şcoala cu munca de la 14 ani, când a început să-şi câştige banii de buzunar făcând arbitraj la meciurile de fotbal din judeţ.

Fără doar şi poate, este unul dintre exemplele de succes ale generaţiei sale, dar ar dori ca mai mulţi tineri să îi urmeze calea, motiv pentru care a postat pe Facebook un mesaj pentru adolescenţi, prin care încearcă să îi motiveze să-şi ia soarta în propriile mâini, cât mai curând cu putinţă:

„Vorbesc cu tot mai mulţi elevi şi absolvenţi de liceu despre viitorul lor. Observ că habar n-au ce înseamnă viaţa reală, dincolo de banii şi casa părinţilor (fără supărare).

Oamenii ăştia cred că momentul potrivit pentru a decide ce faci cu viaţa ta este momentul în care termini a 12-a. Nimic mai greşit! Trebuie să te decizi încă de dinainte să intri la liceu. Dacă vrei să devii medic, te duci la liceul sanitar. Dacă vrei să devii antreprenor, te duci la un liceu economic. În prezent la liceele economice învaţă elevi care nici nu vor să audă de afaceri. Exemplele pot continua. Mă rog, experienţa personală mi-a arătat ca la liceele cu profil economic nu înveţi nimic despre antreprenoriat, dar nu discut acum despre asta.

Elevii pun mâna pe diploma de bac, apoi se înscriu pe la facultăţi. Pe lângă faptul că facultatea este aleasă pe moment (adică îşi decid soarta în doar câteva zile, cât se dau admiterile), fără ca elevii să ştie câţi ani ţine facultatea şi ce oportunităţi de viitor vor avea, unii se mai înscriu şi pe la facultăţi fără viitor. Facultatea de Metalurgie, spre exemplu.

Părinţii şi profesorii îi îndrumă greşit pe copii sau nici nu-i consiliază (majoritatea). În România există ~3500 de persoane plătite de stat ca să discute cu elevii despre viitorul lor. În 12 ani nu a venit nimeni să mă întrebe pe mine sau pe colegii mei 'bă, mucoşilor, care peste 20 de ani îmi veţi plăti pensia, voi ştiţi care sunt meseriile de viitor? Voi ştiţi ce se face la facultate? Dar ştiţi că firmele sunt dispuse să vă primeasca în internship? Da' măcar ştiţi ce e ăla internship?'. Oamenii ăştia ce fac?

În fine, ştim cu toţii care e situaţia sistemului educaţional. Ştim cu toţii că elevii învaţă prostii la şcoală doar pentru că nu ştiu câte mii de profesori şi-ar pierde locul de muncâ, ştim cu toţii că în majoritatea facultăţilor nu se face carte, ştim cu toţii că absolvenţii de facultate nu sunt buni de muncă, ştim cu toţii că ~70% dintre absolvenţii de facultate nu lucrează pe domeniile pe care s-au pregătit, ştim cu toţii că tinerii nu sunt pregătiţi pentru viitor.
Cu toate acestea există şi soluţii, dar nu sunt accesibile decât celor care vor să le acceseze: ca să nu pierzi 3-5 ani de facultate (exemplu jurnalism, medicină, psihologie, afaceri, etc.), poţi face un internship.

Un internship presupune să petreci o perioadă chiar şi de 3 zile în compania unei persoane care s-a angajat pe un post pentru care s-a pregătit. Dacă vrei să devii jurnalist, trimiţi un mail către un ziar/televiziune şi se rezolvă. La fel şi cu alte domenii. Nu te costă nimic şi îţi deschide ochii ca să nu faci facultatea pentru a realiza că meseria respectivă nu-i de tine. Eu, spre exemplu, aş fi fost al naibii de încântat dacă primeam un mail de la un puşti care vrea să petreacă timp pe lângă mine fiindcă vrea să devină antreprenor. Dar n-am primit niciun mail”.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite