MEC şi editurile exersează tactici de negociere speciale pentru manualele liceenilor din clasele a 11-a şi a 12-a. Şcoala ar putea începe fără ele
0Editurile susţin că liceenii din anii terminali nu vor avea la începutul anului şcolar manuale gratuite pe bănci. Asta pentru că Ministerul Educaţiei a oferit preţuri prea mici în raport cu costul manualelor, dar şi pentru că a tărăgănat negocierile. Pe de altă parte, Ministerul susţine că luni încep procedurile de contractare a manualelor şi că nu vor fi probleme la începutul şcolii.
Ministerul Educaţiei şi reprezentanţii editurilor negociază săptămâna aceasta preţurile privind achiziţia de manuale gratuite pentru elevii claselor a XI-a şi XII-a, iar de luni vor fi contractate manualele. Acesta va fi primul an în care elevii din anii terminali ai învăţământului preuniversitar vor primi manuale gratuite, după cinci ani de la intrarea în vigoare a Legii Educaţiei Naţionale, care le oferă liceenilor acest drept. Editurile susţin că există însă o problemă: cel mai probabil, manualele nu vor ajunge înainte de începerea cursurilor, respectiv pe 12 septembrie. Concret, preşedintele Uniunii Editurilor din România, Cristian Greşanu, este sigur că manualele şcolare nu pot ajunge la elevii claselor terminale de liceu până la începerea cursurilor. „Sunt peste trei milioane de manuale. Până vine hârtia comandată durează două săptămâni, până se face tipărirea mai durează două-trei săptămâni. Nu în ultimul rând, durează şi livrarea”, a declarat pentru „Adevărul” Cristian Greşanu.
De aceeaşi părere este şi preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor (CNE), Vlad Ştefan. „Ştiu că procedurile au început deja, dar nu cred că vor ajunge manualele la timp. Nu văd cum, cunosc procesul. Este anormal să primim manualele după ce încep cursurile. Însă sperăm să le primim”, a arătat şi Vlad Ştefan.
Negocieri sistate
Preşedintele Uniunii Editurilor din România, Cristian Greşanu, spune că totul ar fi mers mult mai repede dacă Ministerul ar fi propus nişte preţuri rezonabile, mai ales că negocierile au început în mai, doar că preţurile oferite de instituţie au fost atât de mici încât discuţiile au fost sistate vreme de câte săptămâni.
„În mai ne-am întâlnit cu un grup de lucru de la Minister, doar că preţurile oferite erau de 5-6 lei, în contextul în care manualele de limbi străine, de exemplu, costă şi 50 de lei. Într-un final, secretarul de stat, Monica Anisie, a fost de acord că preţurile sunt prea mici şi a fost schimbat grupul de lucru, doar că o perioadă nimeni nu ne-a mai dat niciun semn, nu ne-au răspuns la solicitări. Problema e că noul preşedinte al comisiei a venit cu preţurile vechi. Nicio editură nu va accepta termenii Ministerului”, a spus preşedintele Uniunii Editorilor.
Contractele de furnizare, încheiate săptămâna viitoare
Însă purtătorul de cuvânt al Ministerului, Mirabela Amarandei, susţine că nicio editură din cele prezente la negocieri nu a susţinut că manualele nu pot fi furnizate la timp până la începutul anului. Asta în condiţiile în care procedurile de contractare a manualelor vor începe de pe 8 august. „Negocierile au început luni. Până acum (marţi - n.r.) s-au prezentat la negocieri şase edituri, iar până joi vom avea întâlniri cu alte 20. Până acum niciuna dintre edituri nu a adus în discuţie imposibilitatea de a liva manualele până la începutul anului şcolar. Luni vor fi iniţiate procedurile pentru contractarea manualelor. Ne dorim să avem editurile partenere în acest demers de a asigura elevilor manualele gratuite aşa cum prevede Legea Educaţiei”, a explicat Mirabela Amarandei.
Victorie după 5 ani
Deşi Ministerul Educaţiei este obligat prin Legea Educaţiei pe 2011 să furnizeze manuale gratuite elevilor din sistemul preuniversitar, elevii claselor a XI-a şi a XII-a nu au mai primit manual de la stat de ani întregi pe motiv că învăţămânul obligatoriu este până în clasa a X-a. La sfârşitul lunii august 2015, Ministerul Educaţiei a admis faptul că încalcă legea şi ca o soluţie de compromis, motivând faptul că începerea cursurilor era la două săptămâni distanţă, a alocat suma de 55 lei/elev, pentru o decontare ulterioară parţială a manualelor. Oficialii de la Educaţie au promis însă că din anul şcolar următor (2016-2017) toţi liceeni vor avea manuale gratuite.