Lăsaţi, dom’le, educaţia aşa cum e

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Vreţi să bulversaţi copiii? Vreţi să nu mai înţeleagă săracii nimic, şi aşa secolul ăsta e aşa cum e, plin de informaţie, nu mai ştii unde să te uiţi. Nu vedeţi că nici noi, adulţii, parcă nu mai ştim pe ce lume suntem cu atâtea schimbări? Şcoala trebuie să fie pe stil vechi, cât mai strictă. Nici chiar cu bătaie, deşi câteodată mai merge şi o palmă să vă ştie de frică, domnule diriginte. Pe vremea noastră nici «pâs» nu spuneam în clasă.“

Lăsaţi, dom’le, orele de fizică şi matematică, vreţi să moară de foame toate somităţile din educaţie dacă nu vor mai avea elevi care să le vină la pregătire şi să cumpere revistele? „Cu matematica şi fizica te faci mare şi devii deştept. Ia uită-te câţi români muncesc la NASA, în America, şi ai să înţelegi ce importantă e matematica. Şi lasă domnule şi religia, iote na, ce, te învaţă religia de rău cumva? Te învaţă religia să dai în cap sau să furi? Lasă, dom’le, că e bine, religia e bună.“

„Educaţia trebuie făcută ca la carte, iar elevii trebuie să asculte de orice le spuneţi dumneavoastră, doamna dirigintă. Lasă că ştim noi cât de agitaţi, cât de aerieni sunt copiii în ziua de azi. Sunt cu toţii cu capul în nori. Şi cu toată tehnologia asta. Şi nu aţi văzut ce scot pe gură, doamne ne este şi frică că ăştia nu o să ajungă oameni aşa cum am ajuns noi. Păi noi la vârsta lor deja ştiam ce e aia munca, eram parcă altfel căliţi pentru viaţă.“

Cam aşa gândeşte părintele român din ziua de azi. Între timp, la o simplă căutare în mass-media online a paginilor oficiale ale primelor zece colegii naţionale din ţară după media de la Bacalaureat din 2016, avem următoarele rezultate: Colegiul Sfântul Sava din Bucureşti se mândreşte cu noul Consiliu de Administraţie; Colegiul Naţional Gheorghe Lazăr din Bucureşti se mândreşte cu un citat din George Călinescu despre colegiu; Colegiul Naţional de Informatică Tudor Vianu din Bucureşti nu comunică nimic relevant; Colegiul Naţional Mihai Viteazul din Bucureşti nu comunică nimic pe pagina oficială; Colegiul Naţional Gheorghe Şincai din Bucureşti îi îndeamnă pe elevi la obedienţă cu un citat din Gheorghe Şincai; Colegiul Naţional Mircea cel Bătrân din Constanţa pare cel mai modern din toate cu un mesaj pe care îl găseşti şi pe website-ul Harvard, ceva tematic de sărbători şi de an nou, bravo lor; Liceul Teoretic Ovidius din Constanţa are un site primitiv; Colegiul Naţional Emil Racoviţă din Cluj-Napoca are un site medieval de asemenea; Colegiul Naţional Cantemir Vodă din Bucureşti are o comunicare mediocră despre un proiect finanţat de UE pe prima pagină, iar Colegiul Naţional Vasile Alecsandri din Galaţi ne informează că are 150 de ani de tradiţie şi performanţă.

Acum să verificăm, la întâmplare, 10 colegii americane şi să vedem ce comunică ele pe prima pagină în online. Colegiul Darthmouth ne informează că un profesor din staff-ul lor participă la un studiu despre o celulă cancerigenă; Colegiul Williams dă detalii despre 3 colegi din trei domenii diferite şi cercetările lor de impact social; Colegiul Amherst ne informează despre un elev de-al său care a scris în cea mai mare revistă de cultură din SUA; Colegiul Bowdoin ne dă un interviu cu un profesor de-al său despre serviciul public în vremurile în care trăim; Colegiul Swarthmore ne invită la un tur virtual al campusului, mult peste, calitativ şi cantitav, pozele tâmpe puse de colegiile româneşti; Colegiul Wellesley ne invită să ascultăm o poveste; Colegiul Middlebury are cel mai inovativ site din câte am recenzat; Colegiul Pomona ne spune povestea unuia dintre studenţii săi; Colegiul Carleton ne invită să ne jucăm şi să muncim împreună, să învăţăm mai mult şi să trăim mai mult, nu un citat ulta depăşit despre elitismul şcolii româneşti ca la Gheorghe Lazăr; Colegiul Claremont McKenna ne spune, printre altele, povestea unui cuplu absolvent al lor din 1959; Colegiul Davidson ne informează că oferă burse pentru studenţi din toate clasele sociale; Colegiul Colby ne spune cum pentru o absolventă de-a sa arta a fost o experienţă care i-a schimbat viaţa.

Nu e nicio diferenţă, vi se pare, vestul e decăzut, hai să ne uităm la Moscova poate acolo e înţelepciunea în educaţie. Aaaa... şi apropo, credeţi că Ecaterina „Abramburica” Andronescu vede lucrurile la fel ca mine? M-aş mira.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite