Jandarmeria susţine periodic în şcolicursuri de prevenire a violenţei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Jandarmeria din Bucureşti a susţinut vineri dimineaţa un curs de prevenire a violenţei în sport la Colegiul de Industrie Alimentară "Dimitrie Moţoc". Cursul "Invitaţie la fair-play" face parte dintr-o strategie mai mare la nivelul Bucureştiului care vizează prevenirea violenţei în spaţiul public, organizată de Jandarmerie, Instituţia Prefectului din Capitală şi Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB).

Tinerii liceeni au învăţat despre istoria cauzelor şi cum să evite violenţa în sport, cu precădere pe stadioanele unde se joacă meciurile de fotbal. Fenomenul violenţei în sport, care a apărut în rândul suporterilor din Anglia, a luat amploare în România abia după Revoluţie, cel mai frecvent fiind manifestat în Bucureşti prin scandări rasiste, agresiuni verbale, fizice şi pătrunderi pe terenul de joc.

"Iniţiativele acestea au loc periodic în fiecare an şi de când venim aici, de ani buni, nu am întâlnit vreun caz de violenţă în şcoală. Cursurile acestea sunt organizate pe mai multe teme legate de violenţa în şcoli şi în spaţiul public. Astăzi am vorbit despre violenţa din zona sportului, cu precădere fotbalul şi încercăm să promovăm spiritul de fair-play şi modul civilizat de comportament, să promovăm modele pozitive", a declarat pentru "Adevărul" purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei, locotenentul Georgian Enache.

Printre principalele cauze care duc la un comportament agresiv în rândul suporterilor sunt problemele educative majore şi fenomenul abandonului şcolar.

"Încercăm să contribuim la prevenirea faptelor antisociale prezentând mai multe programe desprinse din spaţiul public şi din unităţile de învăţământ. Pericolul violenţei în rândul suporterilor este valabil pentru toţi, chiar dacă majoritatea oamenilor spun că nu participă la meciuri şi nu pot fi prinşi în aşa ceva, dar oricând se poate întâmpla asta şi trebuie să ştii cum să ieşi dintr-o astfel de situaţie", explică Florian Toader de la Jandarmerie Română, cel care a susţinut cursul de la liceul Moţoc.

Există mai multe forme de manifestare a violenţei, care pot fi clasificare piramidal, la bază fiind injuriile, jignirile şi insultele, apoi ameninţările, urmate de acţiunile de lovire şi distrugere, ajungându-se la încăierare şi scandal care pot duce cruzime faţă de persoane şi chiar omor.

În aceste cazuri, autorităţile pot sancţiona contravenţional, pot da amendă penală sau îl pot priva de libertate pe vinovat. În cazul minorilor, până la 14 ani, aceştia nu răspund penal, iar între 14 şi 16 ani răspund doar dacă se constată că au avut discernământ în momentul comiterii faptei. După împlinirea vârstei de 16 ani, minorii răspund penal ca şi majorii, însă pentru faptele lor răspund şi părinţii.

Minorii care sunt vinovaţi de săvârşirea unui fapt penal pot fi mustraţi, supravegheaţi timp de un an, internaţi într-un centru de reeducare, sau într-un institut  medical educativ sau pot ajunge să facă muncă comunitară, să presteze o activitate de interes public timp de maxim trei ore pe zi, după programul de şcoală, în zilele nelucrătoare şi în vacanţă.

Sfaturile Jandarmeriei

Jandarmeria Capitalei are o serie de sfaturi prin care tinerii şi nu numai pot să se evită violenţa:

  • Nu circulaţi noaptea la ore târzii pe străzi pustii sau neiluminate
  • Nu purtaţi în mod ostentativ bijuterii sau alte bunuri de valoare
  • Nu răspundeţi provocărilor unor persoane suspecte
  • Nu vă angajaţi în dispute verbale în mijloacele de transport în comun sau în aglomeraţiile stradale
  • Nu ameninţaţi, nu jigniţi, nu vă manifestaţi superioritatea
  • Dacă sunteţi victima unei agresiuni, reţineţi cât mai multe semnalmente ale autorului şi sunaţi la 112.
Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite