Iohannis a promulgat legea care reglementează finanţarea unităţilor de învăţământ speciale particulare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Klaus Iohannis FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Klaus Iohannis FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, marţi, legea care reglementează finanţarea unităţilor de învăţământ speciale particulare, cu păstrarea limitelor de salarizare prevăzute pentru personalul angajat în unităţile speciale de stat. Impactul bugetar este de 2 milioane de lei pe an.

Potrivit textului legii, „finanţarea unităţilor de învăţământ special particulare autorizate provizoriu sau acreditate, a claselor de învăţământ special particular, a elevilor din învăţământul special particular şi a liceelor speciale particulare se asigură din sumele defalcate din unele venituri ale bugetului de stat prin bugetele locale ale consiliilor judeţene şi ale sectoarelor municipiului Bucureşti, indiferent de locul de domiciliu al copiilor, prin contract managerial”. 

De asemenea, „consiliile judeţene şi ale sectoarelor municipiului Bucureşti asigură finanţarea cheltuielilor salariale pentru cadrele didactice, didactice auxiliare şi nedidactice încadrate în unităţile de învăţământ special particulare şi la clasele de învăţământ special particular în limitele cuantumului salarial al personalului angajat în unităţile de învăţământ special de stat şi în limitele de normare prevăzute de legislaţia în vigoare”, mai prevede legea promulgată de preşedintele Iohannis. 

Potrivit motivării necesităţii legii, impactul bugetar este de 2 milioane lei/an, având în vedere cheltuiala salarială a personalului didactic, didactic auxiliar şi nedidactic pentru cei 60 de elevi şcolarizaţi în anul şcolar 2020 - 2021, în unităţi de învăţământ speciale particulare.

Expunerea de motive mai arată că „deşi legea nu distinge între unităţile de învăţământ de stat şi particular, în practică, s-a evidenţiat următoarea situaţie: unităţile de învăţământ speciale particulare nu primesc finanţare din partea consiliului judeţean pe motiv că legea nu evidenţiază în mod expres că şi unităţile de învăţământ speciale particulare beneficiază de finanţare de la bugetul de stat”.

Până acum Legea educaţiei prevedea că ,,finanţarea unităţilor de învăţământ special, a claselor de învăţământ special, a elevilor din învăţământul special, a liceelor speciale şi a CJRAE/CMBRAE se asigura din sumele defalcate din unele venituri ale bugetului de stat prin bugetele locale ale consiliilor judeţene şi ale sectoarelor municipiului Bucureşţi indiferent de locul de domiciliu al copiilor, prin contract managerial”.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite