Evaluarea Naţională de clasa VI-a. Subiectele au fost uşoare cu multe întrebări de tip argumentativ, susţin elevii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elevii de clasa VI-a au susţinut prima probă de la Evauarea Naţională FOTO Eduard Enea
Elevii de clasa VI-a au susţinut prima probă de la Evauarea Naţională FOTO Eduard Enea

Elevii de clasa a VI-a au trecut luni prin emoţiile primei probe a examenului de la Evaluarea Naţională. Subiectele de la Limba Română au avut ca teme „O revistă pe placul părinţilor şi al elevilor”, „Şcoala de basm”, şi „S-a deschis Târgul Gaudeamus: „Carte şcolară”. „A fost un examen conform aşteptărilor, iar subiectele nu au surprins ca dificultate”, a subliniat profesoara Ruxandra Achim de la Colegiul „I.L.Caragiale” din Capitală.

Elevii de clasa a VI-a au susţinut, luni, prima probă a Evaluării Naţionale, respectiv Limba română şi comunicare. 

Testele au fost date pe două numere, primul a avut ca tematică „O revistă pe placul părinţilor şi al elevilor „Şcoala de basm”, iar cel de-al doilea „S-a deschis Târgul Gaudeamus: „Carte şcolară”.

Examenul s-a axat în jurul întrebărilor de tip argumentativ, de justificare, şi de asociere.

„Au fost multe întrebări la care copiii au avut de evaluat dacă o afirmaţie este adevărată sau falsă şi să vină cu justificări din textul dat spre analiză. Testele au avut ca specific întrebările de tip argumentativ. De exemplu, una dintre sarcini a constat între a motiva de ce ar cumpăra o revistă. Copiii au spus, la ieşirea din examen, că nu a fost un examen greu”, a spus profesoara de limba şi literatura română Ecaterina Stanca de la Colegiul Naţional „Tudor Vianu” din Capitală.

   

Astfel, copiilor li s-au dat două texte, iar la primul punct li s-a cerut să verifice dacă o afirmaţie din tabel se află în acestea, exerciţiu care vizează înţelegerea textelor. Au avut de asemenea de făcut o serie de asocieri, de transcris numele personajelor din texte şi de a evalua dacă o afirmaţie este adevărată sau falsă şi să justifice răspunsul. Elevii au mai trebuit să identifice asemănări între cele două texte, dar şi să construiască întrebările unui chestionar, pentru afla revistele preferate. Nu în ultimul rând, elevii au trebuit să motiveze achiziţia unei reviste.

Potrivit profesoarei de limba şi literatura română Ruxandra Achim, de la Colegiul Naţional „I.L.Caragiale”, cele două variante de examen au fost pe modelul pe care copiii îl ştiau deja, iar dificultatea acestora au fost conform aşteptărilor.

„Au fost subiecte care nu au vizat materia, ele s-au axat pe grila de comunicare, de înţelegere a unui text, iar dificultatea nu a fost insurmontabilă. A fost un examen conform aşteptărilor, iar subiectele nu au surprins ca dificultate”, a subliniat profesoara Ruxandra Achim.

Aproape 188.000 de elevi de clasa a VI-a au susţinut astăzi, 23 mai, proba de Limbă şi comunicare la Evaluarea Naţională. Marţi, 24 mai, elevii vor susţine proba la Matematică şi ştiinţe.

Rezultatele obţinute la aceste evaluări nu se vor înregistra în catalogul clasei şi vor fi valorificate la nivelul unităţii de învăţământ prin elaborarea planurilor individualizate de învăţare, consemnarea în portofoliul educaţional al elevului, respectiv informarea părinţilor sau a reprezentanţilor legali ai elevului asupra stadiului formării şi dezvoltării competenţelor evaluate.

Evaluări Naţionale şi la clasele a II-a şi a IV-a

Săptămâna viitoare, aproximativ 200.000 de elevi  de clasa IV-a vor  susţine Evaluarea Naţională, astfel că pe 30 mai vor avea testatea la Limba Română, pe 31 mai la Matematică şi pe 2 iunie la Limba Maternă. Elevii de clasa a II-a vor începe evaluarea Naţională pe 6 iunie când vor avea proba scrisă la Limba Română , pe 7 iunie vor susţine proba de citit la Limba Română. Pe 7 iunie are loc şi proba la Limba română pentru minorităţile naţionale. 

În ceea ce priveşte Evaluarea Naţională la clasa a II-a, aceasta va fi susţinută de aproximativ 198.000 de elevi, astfel: 6 iunie - proba scrisă la Limba română, 7 iunie - proba de citire în Limba română şi cea de scriere/citire în Limba română pentru elevii aparţinând minorităţilor naţionale, respectiv 8 iunie - matematică. Ultimele probe se vor desfăşura pe 9 iunie (scris) şi 10 iunie (citit) la limba maternă.

 Cei de clasa a VIII-a vor începe Evaluarea Naţională pe 27 iunie când vor avea proba scrisă la Limba şi literatura română, iar pe 28 la Limba şi literatura maternă. Proba de Matematică se va desfăşura pe 29 iunie.

Rezultatele finale vor fi afişate pe 5 iulie, după rezolvarea contestaţiilor.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite