Evaluarea Naţională anunţă dezastrul de la Bac

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rezultatele slabe de la simularea pentru Evaluarea Naţională reflectă nivelul actual al învăţământului şcolar
Rezultatele slabe de la simularea pentru Evaluarea Naţională reflectă nivelul actual al învăţământului şcolar

Doar 44% dintre elevii claselor a VIII-a care au participat la simularea pentru Evaluarea Naţională au luat note peste 5. Sunt cele mai slabe rezultate de când Ministerul Educaţiei organizează simulări la nivel naţional cu subiecte unice. Experţii în Educaţie arată că rezultatele reflectă nivelul actual al învăţământului şcolar românesc.

Învăţământul şcolar este în cădere liberă. O dovedesc rezultatatele înregistrate la simularea pentru Evaluarea Naţională, desfăşurată în perioada 23- 24 februarie. Acesta este cel de-al treilea an în care Ministerul Educaţiei organizează simulări ale examenelor de Capacitate cu subiecte unice la nivel naţional, 2016 aducând cele mai slabe rezultate.

Concret, 56% din elevii de clasa a VIII-a care au susţinut simularea nu au reuşit să obţină medii peste 5, potrivit datelor anunţate, sâmbătă, de Ministerul Educaţiei.
În ceea ce priveşte rezultatele pe discipline, procentul notelor peste 5 a fost de 60,54% (dintr-o prezenţă de 90,71%) la proba de Limba şi literatura româna, respectiv 32,60% (prezenţa 90,20%) la matematică.

La proba de Limba şi literatura maternă, din 10.170 de elevi prezenţi, circa 76% au reuşit să obţină note peste 5.

Statistic, cele mai multe note peste 5 s-au înregistrat în Capitală — 60,57% (rată prezenţă — 90,10%), urmată de Brăila — 58,50% (rată prezenţă—76,61%) şi Cluj — 55,33% (rată prezenţă — 91,37%). Cel mai prost s-au descurcat elevii din Vaslui (31,22%), Tulcea (32,67%) şi Călăraşi (33,47%).

Rezultatele arată, practic, nivelul de pregătire a elevilor cu doar câteva luni înainte de examenul real. Mediile de la Evaluarea Naţională din vară vor conta în proporţie de 75% pentru admiterea de la liceu, restul de 25% fiind ponderea mediilor anilor de gimnaziu.

Ce spus experţii

Experţii în Educaţie arată că un sistem de învăţământ care funcţionează cu un randament atât de scăzut este inacceptabil şi pun accent pe relevanţa acestui test.

Profesorul Ştefan Vlaston, blogger „Adevărul“, subliniază rezultatele mult mai slabe ale examenului de la matematică, la care doar 32,6% dintre elevi au luat note peste 5. „Un sistem de învăţământ care funcţionează cu un randament de 32,6% este inacceptabil. Cu ceilalţi 67% ce facem? De ce cheltuie societatea bani cu ei? Ce rost îşi vor găsi în viaţă, dacă nu sunt capabili să efectueze calcule simple, aritmetice? Cum îi echipează şcoala pentru inserţia în piaţa muncii, pentru o viaţă de adult împlinită, pentru obţinerea resurselor necesare unui trai decent, pentru ei şi familiile lor?“

Şi Federaţia „Coaliţia pentru Educaţie“ trage un semnal de alarmă în urma dezastrului de la simulări. Organizaţia avertizează că rezultatele indică faptul că peste 100.000 de elevi riscă medii sub 5 la acest examen. „Publicarea rezultatelor de la simularea examenului de Evaluare Naţională 2016 arată că, dacă nu ar fi o simulare, doar 39,2% din generaţie ar trece de media 5. În contextul în care adoptarea noului plan cadru pentru gimnaziu întârzie peste termenul anunţat iniţial, Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice are oportunitatea de a adresa aceste probleme nu doar prin prisma analizei de rezultate şi indicatorilor de proces, ci în profunzimea lor, plecând de la cauze şi probleme sistemice“, se arată într-un comunicat de presă al Federaţiei „Coaliţia pentru Educaţie“.

Curaj: O imagine care nu poate să nu ne îngrijoreze

Şi ministrul Educaţiei, Adrian Curaj, s-a arătat nemulţumit de performanţele elevilor claselor a VIII-a. „Simulările evaluării naţionale ne arată o imagine care nu poate să nu ne îngrijoreze. De aceea, cred că este extrem de importantă munca fiecărui profesor cu elevii săi de clasa a VIII-a, astfel încât acele planuri de remediu individualizate să fie cu adevărat un efort de învăţare. Mai mult, dialogul despre aceste evaluări trebuie să privească problema în ansamblu - întreg gimnaziul - şi să vedem: ce se întâmplă bine şi ce nu e bine în învăţământul gimnazial, pentru a putea corecta. O diagnoză riguroasă, pe care am cerut-o Institutului de Ştiinţe ale Educaţiei, ne va ajuta să identificăm măsuri concrete care să ţintească problemele evidenţiate“, a scris Adrian Curaj pe Facebook.

Rezultatele la simulare din 2014 şi 2015

La simularea Evaluării Naţionale din 2015, 50,68% dintre elevi au obţinut note peste 5, iar rata de participare a fost de 96,17% (180.442 de elevi prezenţi din 187.629 de înscrişi), potrivit datelor Ministerului Educaţiei.
În 2014, mai puţin de jumătate din elevii care au dat simulare la Evaluarea Naţională au luat note sub 5. Concret, 48,8% dintre elevii prezenţi au obţinut medii peste 5 la simularea Evaluării Naţionale 2014.

Încep simulările pentru bacalaureat

Elevii claselor a XI-a şi a XII-a susţin luni, începând cu ora 9.00, simularea examenului de Bacalaureat la Limba şi literatura Română.  Timp ce trei ore, elevii vor avea de rezolvat subiecte unice.

Marţi va avea loc simularea la Limba şi literatura maternă pentru elevii care studiază în limbile minorităţilor naţionale la care vor participa elevii claselor a XI-a şi a XII-a. Miercuri, 9 martie, va fi ultima simulare susţinută de elevii claselor a XI-a, având loc testările la Matematică sau Istorie.

Joi, 10 martie, exclusiv pentru elevii clasei a XII-a, va avea loc proba la alegere a profilului şi specializării. Rezultatele le vor fi comunicate tinerilor pe 18 martie. „Obiectivele simulării examenului de Bacalaureat sunt familiarizarea elevilor din clasele terminale de liceu cu rigorile examenului pe care îl vor susţine la finalul învăţământului liceal, stabilirea nivelului real de pregătire atins, precum şi optimizarea pregătirii elevilor”, a anunţat Ministerul Educaţiei.
Notele obţinute de  la simularea examenului de Bacalaureat nu vor fi trecute în catalog decât la cerere.

Calendarul examenului de Bacalaureat

• 30 mai – 3 iunie Înscrierea candidaţilor la prima sesiune de examen
• 3 iunie Încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a
• 13 - 15 iunie Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română
• 15 - 17 iunie Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă
• 21 – 24 iunie Evaluarea competenţelor digitale
• 27 iunie - 1 iulie Evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională
• 4 iulie Limba şi literatura română – probă scrisă
• 5 iulie 2016 Limba şi literatura maternă –probă scrisă
• 6 iulie 2016 Proba obligatorie a profilului –probă scrisă
• 8 iulie 2016 Proba la alegere a profilului şi specializării – probă scrisă
• 12 iulie 2015 Afişarea rezultatelor (până la ora 16,00)
• 12 iulie 2015 Depunerea contestaţiilor (orele 16,00 – 20,00)
• 13 -15 iulie 2015 Rezolvarea contestaţiilor
• 16 iulie 2015 Afişarea rezultatelor finale

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite