RAPORT Elevii de liceu consumă droguri, şcolile nu sesizează

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În 90% dintre liceele bucureştene există consumatori de droguri, potrivit Centrul Internaţional Antidrog şi pentru Drepturile Omului. Cu toate acestea, Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti susţine că nu au fost sesizate cazuri.

Doar în 10 licee din 105 câte numără Capitala nu ar exista consumatori de droguri, atrage atenţia preşedintele executiv Centrul Internaţional Antidrog şi pentru Drepturile Omului (CIADO), Gigel Lazăr. Oficialul susţine că această situaţie deloc încurajatoare a fost raportată organizaţiei de către voluntarii care învaţă în liceele respective. Cât priveşte unităţile şcolare din care nu s-au primit raportări, membrii CIADO spun că sunt licee medii, probleme cu drogurile fiind la liceele mărginaşe şi la colegiile de elită. „Noi am urmărit activitatea liceenilor, în urma raportului Agenţiei Antidrog care arată dublarea consumului de stupefiante printre elevii de segmentul 16 ani, care a ajuns la 10%. În rândul studenţilor sunt 20% de consumatori. Iarba (canabis-ul – n.r.) este ceva la modă, iar elevii de clasa a XII-a merg la petreceri şi acolo consumă ecstasy”, susţine preşedintele executiv CIADO.

Conform raportului din 2016 a Agenţiei Antidrog privind situaţia drogurilor, 8,1% dintre adolescenţii de 16 ani au experimentat consumul de canabis, 6,1% au consumat în ultimul an, iar 2,9% dintre ei au fumat în ultima lună.

Aproximativ o treime dintre adolescenţii de 16 ani din România consideră consumul experimental (o dată/ de două ori) şi ocazional (rareori) de canabis ca având un risc ridicat (37,5%, respectiv 37,2%). Deşi într-un procent mai mare, doar 60,2% dintre elevi consideră consumul regulat de canabis ca fiind riscant, la un nivel ridicat

.

 „Nu am avut situaţii de acest gen”

Inspectorul şcolar pe programe extraşcolare din cadrul Inspectoratului şcolar al municipiului Bucureşti Elena Ştefan susţine că cel puţin din 2012, de când deţine această funcţie şi se ocupă de programele de prevenire a consumului de droguri, nu a fost niciun caz în care vreunui copil să i se fi făcut rău la şcoală din cauza stupefiantelor. „Nu am avut niciun soi de eveniment de acest fel. Nu ştiu unde consumă aceştia, în spaţii recreaţionale, în cluburi, dar nu am avut niciun eveniment neplăcut în niciun liceu legat de acest lucru. Nu am avut astfel de situaţii, cel puţin de când mă ocup de activitatea extraşcolară la Inspectorat. Nu am avut situaţii de copii cărora să li se fi făcut rău în şcoală”, a spus inspectorul ISMB.

Secretarul de stat în Ministerul Edcaţiei, Gabriel Ispas, s-a arătat surprins de declaraţiile reprezentantului CIADO, însă a promis că va avea o discuţie cu reprezentanţii Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti.

„Sunt surprins de declaraţiile CIADO referitoare la consumul de droguri. Nu ştiu cum au apărut asemenea statistici, nu ştiu modalitatea de lucru, îmi e imposibil să mă pronunţ. Voi avea o discuţie cu conducerea Inspectoratului Bucureşti, însă îndemn la precauţie atunci când discutăm de asemenea subiecte. Prevenirea şi combaterea consumului de droguri sunt acţiuni importante. Pe viitor, cred că e important ca cei care fac afirmaţii, în acest caz nu cunosc persoanele, să analizeze cu mare atenţie adevărul şi implicaţiile afirmaţiilor făcute”, a spus pentru Adevărul Gabriel Ispas.

Soluţia, comunicarea cu familia

Directorul Colegiului Naţional „Mihai Viteazul”, Sever Popa, crede că pentru prevenirea consumului de droguri printre liceeni nu sunt de ajuns campaniile de conştientizare, ci şi legătura strânsă a tinerilor cu familia. 

„Nu aş putea să afirm că prin campanii am prevenit noi consumul. E puţin mai complicat. În primul rând ţine de rolul familiei, dar şi de alţi factori. Dacă sunt mai mulţi factori şi toţi înclină către aceeaşi direcţie atunci apar şi rezultate. Tinerii nesupravegheaţi pot ajunge mai uşor în direcţia aceasta”,  este de părere directorul Colegiului „Mihai Viteazul” din Capitală.

 Ei caută adrenalină, nu trebuie să îi stigmatizăm sau să le spunem că nu trebuie să o facă, trebuie să le oferim alternative şi trebuie ca Agenţia Naţională Antidrog, Primăria, Ministerul Educaţiei să investească în programe de prevenire.  Cum avem bani pentru panseluţe, borduri, statui? Prin lege, toate cele trei instituţii trebuie să pună la dispoziţie bani pentru programe de prevenire Gigel Lazăr preşedintele executiv CIADO
Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite