Tabletele ajung în şcoli înaintea curentului electric şi a internetului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din martie anul viitor, elevii claselor a II-a vor lucra pe tablete, susţin guvernanţii. Dascălii şi experţii spun însă că acestea nu vor putea fi folosite de toţii copiii din ţară, având în vedere că mii de şcoli încă nu sunt conectate la internet sau la curent electric.

Elevii de clasa a II-a vor avea tablete din luna martie a anului viitor, adică mult mai repede decât prognozaseră autorităţile. Mai mult, din toamna lui 2015 şi elevii de a III-a şi a IV-a vor lucra pe tablete care vor conţine manuale digitale şi aplicaţii educaţionale. 

Cel puţin aşa a anunţat miercuri ministrul pentru Societatea Informaţională, Răzvan Cotovelea. Asta în condiţiile în care în jur de 7.000 de şcoli nu sunt conectate la internet, iar reprezentanţii Ministerului Educaţiei spun că nu au date privind numărul de şcoli care trebuie reabilitate (şcoli fără curent, fără căldură sau cu toalete în curte).

Măsura este bine-venită, spun profesorii din Capitală şi experţii în educaţie, care însă sunt sceptici cu privire la modul în care vor putea fi folosite tabletele în toate şcolile din ţară. 

„Există o parte pozitivă: este foarte bine că începem să facem ceva în acest sens (digitalizarea şcolii româneşti - n.r.), de la anul istoria educaţiei va fi altfel. Însă, obiecţia mea de fond o reprezintă insuficienţa analizei riscului unui astfel de proiect, cum ar fi compatibilitatea dintre hardware şi software (tabletă şi content digital), capacitatea şcolilor de a folosi tehnologia IT, capacitatea profesorilor de a folosi tablete şi materiale digitale. Măsura pare una făcută pe genunchi“, spune expertul în educaţie şi bloggerul adevarul.ro Marian Staş.

Proiectul va fi aprobat înainte de Crăciun

Ministrul Cotovelea a declarat iniţial că ar fi vorba de elevii de clasa a III-a care ar urma să primească tablete în martie, însă, ulterior, şi-a revizuit declaraţia, explicând pentru „Adevărul“ că, de fapt, elevii de clasa a II-a vor avea parte primii de tablete, având în vedere că, deocamdată, ei au manuale digitale.

„Anul acesta dăm drumul la licitaţie, momentan încă se analizează proiectul, care va fi aprobat înainte de Crăciun, când vom avea şi un calendar al licitaţiei. La clasa I nu vom da tablete, fiindcă elevii trebuie să înveţe mai întâi să scrie. Astfel că vom începe cu a II-a, unde există deja manuale digitale, şi vom introduce tablete la clasele a III-a şi a IV-a când vom avea manuale digitale şi acolo, probabil în următorul an şcolar. Pe tablete vor mai fi şi aplicaţii specifice, elemente de educaţie suplimentară. Şcolile le vor da copiilor tabletele să le folosească la ore şi acasă, însă, la sfârşitul anului şcolar, aceştia trebuie să le returneze, la fel ca manualele“, a spus Cotovelea pentru „Adevărul“.

El a mai explicat că licitaţia de tablete va fi şi licitaţie de soft în acelaşi timp şi că se va face şi o platformă unică naţională cu aplicaţii educaţionale. Cât despre pregătirea profesorilor, vor fi cursuri de training continuu finanţate din Fondul Social European şi organizate la nivel local, coordonate de inspectoratele şcolare.

Profesorii se gândesc deja că tabletele vor „dispărea“

Însă experţii atrag atenţia că, odată ajunse în şcoli, este posibil „să mai dispară din tablete” sau să se strice. „Dacă nu ai un sistem de supraveghere, nu ai de unde să ştii ce se întâmplă cu ele, ori dispar, ori se strică, poate le vor folosi şi copiii de la clasele mai mari“, atrage atenţia Tincuţa Apăteanu, expert în educaţie şi blogger adevarul.ro.

Cotovelea spune însă că „această problemă” se va rezolva cu ajutorul unui inventar făcut de inspectoratele şcolare, iar tabletele vor fi asigurate pentru mentenanţă sau înlocuire în cazul în care se strică.

Licitaţie în grabă

Deşi măsura pare una pe fugă, având în vedere complicaţiile de la licitaţia noilor manuale şcolare, contestată şi recontestată din momentul în care a fost lansată, experţii spun că o licitaţie pentru tablete nu va dura la fel de mult.

„Gândiţi-vă că, pentru manuale, editorii au nevoie de timp pentru realizarea conţinutului, în timp ce tabletele deja există pe piaţă“, a explicat Apăteanu. 

Întrebat cum va reuşi să organizeze o licitaţie într-un timp atât de scurt, ministrul Cotovelea a spus că speră să nu apară complicaţii ca la licitaţia de manuale, pentru ca tabletele să ajungă în martie la elevi. “Pentru fiecare clasă, valoarea licitaţiei se ridică la circa 20 milioane de euro. Practic, pentru clasele a II-a, a III-a şi a IV-a, necesarul de tablete se ridică la 500.000 de unităţi”, a spus ministrul. Banii pentru achiziţionarea tabletelor vor veni din fonduri europene.

Manuale digitale cu năbădăi

Însă părinţii mai reclamă o problemă, şi anume aceea că manualele digitale nu funcţionează aşa cum ar trebui pe tablete. „Sunt manuale digitale care nu întocmesc criteriul de „responsivitate“ pe tablete.

Ele pot fi folosite mai bine pe un desktop sau pe un laptop din cauza dimensiunii paginilor“, a explicat şi Paul Balogh, managing partner la firma de software ReadForward, care a realizat manuale digitale. 

Şcoli fără internet, dar cu tablete

Cât despre conectarea la internet a şcolilor, ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a declarat marţi, la Adevărul Live, că în jur de 2.000 de şcoli urmează să fie conectate în curând la internet de bandă largă.

În decembrie 2013, ministrul delegat pentru învăţământ superior, Mihnea Costoiu, declara că mai sunt 7.000 de şcoli din 20.000 care trebuie conectate la internet până în 2020.


VIDEO Remus Pricopie, la Adevărul Live: „Vrem să cumpărăm tablete pentru elevi, începând de la clasa a II-a sau a III-a“

Ministrul Remus Pricopie promite tablete pentru toţi şcolarii

Studiu UE: Cât de digitalizată ar trebui să fie şcoala până în 2019: de la tablete şi telefoane, la lecţii în laboratoare virtuale

Ministerul a primit comenzi mai mari decât numărul elevilor din sistem pentru noile manuale şcolare

Ministrul Pricopie anunţă că vrea manuale digitale şi pentru clasele a III-a şi a IV-a de anul viitor. Abecedarul încă nu a ajuns la elevii de clasa I

VIDEO REPORTAJ Cum arată o oră predată după manualul digital

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite